Vienok jeigu jus vargina hipertenzija (padidėjęs kraujo spaudimas) ar diabetas nevartokite daugiau nei 2–3 gramų per dieną (mažiau nei pusė arbatinio šaukštelio). Tai labai paprasta, bet veiksminga taisyklė.
Venkite sūdytų produktų, padažų, pusfabrikačių, perdirbto ar greito maisto, kuris stipriai sūdytas. Druska skatina skysčių kaupimąsi organizme, o tai verčia atrodyti ir jaustis sunkiai, patinusiai.
Maistą vietoje druskos skaninkite vartodami įvairius prieskonius ir natūralius pagardus:
•Natūralią pomidorų pastą
•Citrinos sultis
•Alyvuoges
•Saulėje džiovintus pomidorus (be aliejaus)
•Imbierą
•Įvairius prieskonius (baziliką, saldžiąsias paprikas, laurų lapus, kmynus, kardamoną, cinamoną, gvazdikėlius, kalendrą, citrinžolę, muskatą, petražoles, Čili ir kajeno pipirus, vanilę ir kt.)
•Nefiltruotą obuolių sidro actą
•Balzaminį actą
•Grūdėtasias garstyčias
Tačiau visiškai atsisakyti druskos tikrai negalime. Druska (natrio chloridas) reikalinga kiekvienam gyvam organizmui. Natris reikalingas medžiagų apykaitai, jis padeda maistingosioms medžiagoms susimaišyti per ląstelių membranas, maistinių medžiagų įsisavinimui taip pat nervų sistemos ir raumenų darbui. Chloras – skrandžio sulčių sudedamoji dalis. Chloras padeda skaidyti riebalus, būtinas kaulų augimui, gerai nervinės ir lytinės sistemų veiklai.
Vis dėlto, jei valgome pakankamą kiekį daržovių, su jomis jau gauname ir natrio ir chlorido. Todėl papildomai sūdyti maisto nereikėtų. Juolab jei valgomi pagaminti produktai, kurių sudėtyje jau yra druskos: duona, sūris, įvairūs pusfabrikačiai, kepta mėsa, mėsos gaminiai ir kt.
Taigi, jei mityba pilnavertė, sumažinę druskos kiekį greitai pastebėsite, kad pilvo presas pradeda ryškėti.