Reikia laiko

Pirmas šio gėrimo paragavimas ne kiekvienam palieka pozityvų įspūdį, todėl pelnyti dalies žmonių simpatijas reikia laiko. „Daug kam iš pradžių gali nepatikti sodresnis žalios arbatos skonis, bet kai žmogų išmokai ją pasigaminti, skanauti šį gėrimą, vertinti naudas, jis pripranta prie natūralesnio skonio, ir šis pradeda patikti. Mačios skonis yra brandus, kartais reikia laiko jį pamilti“, – pranešime žiniasklaidai sako parduotuvės „Daily Spoon“ įkūrėja Radvilė Šabonė.

Mačios populiarumo augimą visame pasaulyje prognozuoja ir ekspertai, panašu, kad ir Lietuva nebus išimtis.

Be energijos šuolių

Pagrindinis mačios privalumas, dėl kurio ji ypač vertinama, – tai puikus energijos šaltinis. „Mačioje esantis kofeinas pasiskirsto stabiliau, jo šiame gėrime yra gerokai mažiau. Mačioje taip pat gausu antioksidantų, o gėrimo sudėtyje esanti amino rūgštis L-teaninas padeda tolygiau pasisavinti kofeiną, dėl to ilgiau galime dirbti susikaupę“, – sako Šabonė.

Mačia

Anot pašnekovės, ieškantys mačios turėtų atkreipti dėmesį į kilmės šalį, svarios įtakos turi ir ūkis, kuriame mačia buvo užauginta. Kokybiškos mačios požymiu taip pat laikoma ryški žalia spalva, malonus skonis ir kremiškumas. Namuose turimos mačios kokybę galite patikrinti miltelius paprasčiausiai perbraukę per baltą lapą. Kokybiška mačia jį nuspalvins it kreida, mažiau kokybiškos mačios milteliai yra rupesni.

Skonį lemia detalės

Nors, anot R. Šabonės, mačios gėrimo skoniui labai svarbi miltelių kokybė, nereikėtų nuvertinti ir paruošimo svarbos. Mačiai ruošti geriausiai tinka ne karštesnis nei 80 laipsnių vanduo – karštesnis gali sumažinti maistines savybes, keičiasi ir gėrimo skonis – jis apkarsta. Beje, mačios miltelius geriausia laikyti šaldytuve, nes taip ji ilgiau išliks šviežia.

Mačią įprasta ruošti su augalinėmis pieno alternatyvomis, bet R. Šabonė pabrėžia, kad tai – skonio reikalas. Tiesa, karvės pieno skonis gali būti per intensyvus ir užkošti gaivias mačios natas.

Šią vasarą R. Šabonė rekomenduoja to dar nepadariusiems išbandyti mačią su kokosų gėrimu, kuris pasižymi kremiškumu. Renkantis augalinius gėrimus mačiai pagardinti, R. Šabonė ragina atkreipti dėmesį į jų sudėtį, vengti tų, kuriuose gausu pridėtinio cukraus, aliejų. Taip ne tik geriau atsiskleis mačios skonis, bet ir gėrimas bus palankesnis sveikatai.