Moterys, kurios šių riebalų vartojo daugiausiai, sėkmingais rezultatais džiaugėsi 3,4 karto dažniau nei tos, kurios jų vartojo mažiausiai.
Tuo tarpu moterys, kurios vartojo daug sočiųjų riebalų (sviestas, raudona mėsa), subrandindavo mažiau kokybiškų kiaušialąsčių, reikalingų apvaisinimo procedūrai.
Tyrimą atlikę JAV mokslininkai mano, kad mononesotieji riebalai, kurie, kaip jau žinoma, saugo širdį, gali padidinti vaisingumą, nes pasižymi antiuždegiminėmis savybėmis.
Šis tyrimas buvo pristatytas Stambule vykusiame Europos žmogaus reprodukcijos ir embriologijos draugijos susitikime.
Tyrimo vadovas Jorge Chavarro teigė, kad geriausias maistas yra avokadai, nes jie turi daug mononesočiųjų ir mažai kitokių riebalų, bei alyvuogių aliejus.
Pasak jo, tai pirmas kartas, kai nustatytas ryšys tarp maistinių riebalų ir sėkmingų rezultatų. Profesorius sakė, kad didesni mononesočiųjų riebalų kiekiai yra susiję su didesniais gyvų kūdikių gimstamumo rodikliais, o „tai ir yra tai, ko žmonės siekia.“
Tyrime dalyvavo 147 moterys, kurioms Masačusetso ligoninėje buvo atliekamos dirbtinio apvaisinimo procedūros. Tyrėjai skaičiavo, kiek kokių riebalų jos suvartoja, o tada palygino, kaip skyrėsi daugiausiai ir mažiausiai įvairių riebalų vartojusių moterų rezultatai.
Moterys, kurios suvartojo daugiausiai sočiųjų riebalų, turėjo mažiau kokybiškų kiaušinėlių. Dideli polinesočiųjų riebalų kiekiai buvo susiję su prastesnės kokybės embrionais, o palyginus mažiausiai ir daugiausiai mononesočiųjų riebalų suvartojusias moteris paaiškėjo, kad pastarosios pagimdė 3.4 kartus daugiau gyvų kūdikių. Daugiausiai mononesočiųjų riebalų suvartojusios moterys iš jų gaudavo 25 proc. dienos kalorijų, mažiausiai – 9 proc.
„Skirtingų rūšių riebalai skirtingai veikia biologinius procesus, tokius kaip uždegimai ir jautrumas insulinui, o tai gali turėti įtakos apvaisinimo su pagalba rezultatams. Visgi šiuo metu dar nėra aišku, kokie biologiniai mechanizmai yra atsakingi už mūsų nustatytas sąsajas“, - teigė profesorius J. Chavarro.
Anot jo, žuvis ir toliau laikoma „gerųjų“ omega 3 riebiųjų rūgščių šaltiniu, nors šių tyrimų metu ir nepavyko nustatyti jos indėlio.