Brightside.me pateikia labai vertingų patarimų, kurių paisant, prietaisai ne tik neges pirma laiko, bet netgi ilgiau tarnaus:
Skalbimo mašina
- Nedėkite sunkių daiktų ant skalbimo mašinos ir nelipkite ant jos.
- Prieš dėdami drabužius į skalbimo mašiną, patikrinkite, ar kišenėse nėra kokių daiktų, išimkite smulkias monetas ir pan.
- Skalbimui naudokite tik skalbyklėms skirtus plovimo skysčius, miltelius ir minkštiklius. Rankomis skirti skalbti plovikliai labai stipriai putoja, jie gali sugadinti skalbimo mašiną.
- Po kiekvieno skalbimo nusausinkite gumines dalis skalbimo mašinos viduje. Išimkite skalbimo priemonių stalčių, išplaukite ir palikite išdžiūti. Taip darykite po kiekvieno skalbimo, kad neatsirastų pelėsių.
- Iš karto išimkite šlapius skalbinius. Jei šlapių skalbinių guzulas ilgam lieka viduje, tai kenkia skalbimo mašinos būgnui.
- Jei jūsų skalbimo mašinoje nėra specialios išsivalymo programos, kartą per mėnesį patys išvalykite. Įjunkite tuščią skalbimo mašiną karščiausio skalbimo režimu kartu su papildomu skalavimu. Būtinai įpilkite į miltelių stalčių citrinos sulčių, acto arba kalkes ir apnašas tirpdančios priemonės.
Šaldytuvas
- Šaldytuvu turite pasirūpinti, jam dar neatkeliavus į jūsų namus. Šaldytuvą reikia gabenti laikant kuo tiesiau, pakreipus ne daugiau nei 40 laipsnių kampu. Priešingu atveju gal ištekėti kompresoriaus alyva ir sugadinti visą sistemą.
- Jei įjungsite šaldytuvą iš karto vos pastačius namuose, irgi gali nutekėti kompresoriaus alyva. Jei tikrai žinote, kad šaldytuvą gabeno nepakreipus, palaukite keturias valandas (geriausia šešias), o tada junkite. Jei turite abejonių, prieš jungdami palaukite 15 valandų.
- Nedėkite karštų patiekalų į šaldytuvą, pirma palaukite, kol pravės.
- Šiuolaikinių šaldytuvų nebūtina atitirpinti du kartus per metus, tačiau vis tiek vertėtų kartais juos išjungti ir švariai, iš pagrindų išvalyti.
- Nepamirškite kartais nuvalyti dulkes nuo šaldytuvo galinės pusės (o geriausia – dulkes išsiurbti). Ar bereikia pridurti, kad prieš valant išjungtumėte šaldytuvą.
Indaplovė
- Visada dėkite indus į indaplovę dugnu aukštyn.
- Pirmiausia kriauklėje išskalaukite iš indų maisto likučius, tada dėkite indus į indaplovę.
- Nuo lėkščių, nuo puodelių ir pan. nuimkite lipdukus, nes jie gali užkimšti filtrus.
- Indus sudėkite taip, kad indaplovėje jie vienas su kitu nesiliestų ir nekliudytų vandens purškimui.
- Naudokite tik specialiai indaplovėms skirtus miltelius ir tabletes. Nuo rankoms skirtų indų ploviklių indaplovė gali sugesti.
- Stalo įrankius ir nedidelius daiktus reikia sudėti taip, kad jie neišsibarstytų, priešingu atveju jie gali įstrigti ir užblokuoti besisukančias indaplovės dalis.
- Į indaplovės plovimo priemonių stalčių visada įberkite druskos ir skalavimo skysčio – tada indaplovė geriau veiks ir ilgiau tarnaus.
Mikrobangų krosnelė
- Kai mikrobangų krosnelėje šildote labai lengvus produktus, įstatykite į vidų ir stiklinę vandens. Vanduo sugers dalį mikrobangų krosnelės skleidžiamos radiacijos.
- Nedėkite jokių daiktų ant mikrobangų krosnelės. Jei vis tik kažką turite pastatyti, žiūrėkite, kad tas daiktas neužstotų krosnelės ventiliacijos grotelių.
- Niekada nejunkite tuščios mikrobangų krosnelės, nes gali sugesti magnetronas (detalė, kuri skleidžia mikrobangas).
- Nedėkite labai sunkių daiktų į mikrobangų krosnelės vidų (informaciją apie maksimalų svorį, kurį galima dėti į vidų, rasite mikrobangų krosnelės instrukcijoje).
- Nedėkite į mikrobangų krosnelę indų, kurie neskirti šildyti maistui mikrobangėje, priešingu atveju galite sukelti gaisrą.
- Nešildykite produktų ilgiau, nei būtina.
- Ir paskutinis, ne mažiau svarbus patarimas – švelniomis valymo priemonėmis ir minkšta šluoste visada išvalykite iš mikrobangų krosnelės maisto likučius, riebalus ir pan.
Skrudintuvė
- Į skrudintuvę niekada neturi patekti vandens, nesinaudokite skrudintuve šlapiomis rankomis. Laikykite skrudintuvę toliau nuo lengvai galinčių užsidegti daiktų, pvz., nuo užuolaidų.
- Skrudintuvėje galima skrudinti duoną, kepinius. Tik neskrudinkite joje paplotėlių su glajumi, su sviestu, grietinėle ir pan.
- Jei kasdien naudojate skrudintuvę, kartą per savaitę iškratykite iš vidaus trupinius. Nepamirškite pirma ištraukti laido iš kištukinio lizdo, o tada valyti.
Trintuvas
- Nenaudokite trintuvo labai karštiems, ką tik išvirusiems produktams trinti. Palaukite, kol maistas pravės iki 70 laipsnių Celsijaus, tada galima trinti.
- Stenkitės, kad į trintuvo vidų, kur yra variklis, nepatektų drėgmės. Trintuvą valykite su drėgna šluoste – kruopščiai iššluostykite peiliukus.
- Trintuvo nelaikykite ilgai įjungto, nes gali perkaisti variklis.
- Nerekomenduojama smulkinti trintuvu sausų produktų, pvz., krekerių.
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos
Rodyti diskusiją (12)