O ką gi reiškia pavadinimas? Anot vienos iš seserų Ingos Kupšytės-Chorianopoulou, žemaitiškai „nuogne“ reiškia „nepaprastai“, „ypatingai“.

Anot Ingos, kad visos šeimos moterys sukasi virtuvėje nė kiek nestebina „Mūsų prosenelė ir močiutė taip pat gamino įvairius skanumynus, visuomet su sese Asta stebėdavome ir padėdavome, tad, matyt, konditerija yra mūsų genuose“, – šypsodamasi pasakojo Inga.

Nors iš pradžių savo gyvenimų su maistu seserys neketino sieti – Inga yra baigusi archyvistiką, o Asta – bibliotekininkystę, – visgi pomėgis gaminti buvo stipresnis.

Seserys

„Po mokslų išvykau į Graikiją, o ten viskas ir apsivertė aukštyn kojomis. Baigiau su maisto gaminimu susijusius mokslus, dėsčiau konditerijos technologiją, konditere dirbau net 10 metų“, – pasakojo Graikijoje mylimąjį sutikusi Inga.

Ingai su vyru graiku ir judviejų dukryte grįžus gyventi į Kretingą ir buvo akstinas toliau sieti savo ateitį su konditerija. „Kretingoje trūko vietos, kur galėtum jaukiai pasidėti ir kavos su desertu suvalgyti. Taip ir atidarėme kavinę. Be to, ne tik sesuo Asta, bet ir mama Laima, kuri tortų iškepusi iki tol buvo galybę, jau buvo įgijusios konditerės specialybę,“ – apie pradžią pasakojo Inga.

Šeima

Dabar, anot Ingos, mama daugiausiai gamina tradicinius tortus, sesuo Asta – prancūziškus desertus ir pyragaičius, o pati Inga rūpinasi, kad netrūktų graikiškų skanumynų.

„Tai šeimos desertinė su žemaitišku, graikišku ir prancūzišku akcentu. Buvo užsukę net svečių iš Graikijos, kurie įvertino, kad receptai nesiskiria nuo pačioje Graikijoje gaminamų“, – pasidžiaugė Inga, gaminanti ne tik saldžius, bet ir sūrius kepinius.

Tad namuose ji siūlo pasigaminti graikiškus sausainius, vadinamus melomakarona, kurie yra tikrų tikriausias Kalėdų simbolis.

„Tokių skanių sausainių, kuriuose susipina šildantys prieskoniai – apelsinai, medus, sirupas – Lietuvoje surasti nėra lengva, tačiau pasigaminti juos namuose nesunku. Per šventes kepinių skonis tikrai nustebins ne vieną“, – apie sausainių skonį pasakojo Inga, išleidusi ir graikiškų receptų knygą.

Sausainiai melomakarona

Sausainiai melomakarona

Reikės:

Sirupui

700 g cukraus

500 g vandens

1 cinamono lazdelės

1 žiupsnelis citrinos rūgšties

100 g medaus

Sausainiams

300 g bekvapio aliejaus

100 g cukraus

60 g brendžio

90 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių

1 apelsino žievelės

460 g miltų

200 g manų kruopų

2 a. š. cinamono

1 a. š. maltų gvazdikėlių

¼ a. š. tarkuoto muskato riešuto

2 a. š. kepimo miltelių

Gaminimo eiga:

  • Pirmiausia paruoškite sirupą. Sirupui skirtą cukrų, vandenį ir cinamono lazdelę sumaišykite puode ir virkite 1 minutę nuo virimo pradžios. Įberkite citrinos rūgšties, pavirkite dar 30 sek. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite medų ir palikite sirupą visiškai atvėsti.

  • Tuomet paruoškite sausainius. Didesniame dubenyje sumaišykite aliejų, cukrų, brendį, sultis ir žievelę. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, manų kruopas, prieskonius ir kepimo miltelius. Tuomet suberkite visus sausus ingredientus į skysčių dubenį, maišykite tešlą, kol neliks sausų ingredientų.

  • Rankomis formuokite apvalius sausainius, šakutės pagalba padarykite keletą skylučių paviršiuje.

  • Į įkaitintą orkaitę iki 190C sudėkite sausainius ir kepkite apie 20-25 minutes arba kol gražiai paruduos. Ištraukite iš orkaitės ir nedelsiant panardinkite į šaltą sirupą. Ištraukus sausainius iš sirupo sudėkite juos ant grotelių, kad nuvarvėtų sirupo perteklius.

  • Patiekiant sausainius galite apšlakstyti likusiu sirupu ir pabarstyti smulkintais graikiniais riešutais.

  • Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją