Kas yra surströmming?
Šis patiekalas yra Skandinavijoje paplitęs jūros produktas, menantis kelis šimtmečius. Jį pastaruoju metu itin išpopuliarino interneto vartotojai. Produktas gaminamas iš Baltijos jūros silkių, kurios pagaunamos pavasarį, pasūdomos ir... pūdomos. Tiksliau, rauginamos arba fermentuojamos. Vadovaujantis sena liaudies receptūra, kad būtų išvengta visiško žuvies supūdymo, dedama druskos. Tai – senas konservavimo metodas.
Fermentuota silkė sudedama į skardines, kuriose fermentacijos procesas tęsiasi apie metus. Išsiskiria itin stiprų kvapą turinčios dujos ir skardinė išsipučia dėl joje susidariusio stipraus spaudimo. Delikatesų entuziastus produktas dažnai sudomina, tačiau nežinančius ir nepasiruošusius gali nemenkai sukrėsti.
Apetitas sukyla ne kiekvienam
Prieš atidarydami šio gėrio skardinę pasiruoškite – smūgis uoslės receptoriams bus grandiozinis. Šimtuose „Youtube“ vartotojų vaizdo įrašų žmonių reakcijos tik pradūrus skardinę emocingos. Net šalia stovintys žmonės neretai žiaugčiodami atsitraukia šalin. Narsuoliai, visgi pasiryžę paragauti šio tradicinio patiekalo, pasisako skirtingai, tačiau absoliučiai negatyviai.
„Paprastai skonis skiriasi nuo kvapo, tačiau šiuo atveju – ne. Šito daikto skonis yra lygiai toks pat šlykštus kaip ir kvapas“, – įspūdžiais dalinasi vienas „Youtube“ iššūkį įvykdžiusių herojų.
„Neįsivaizduoju, kas galėtų tai valgyti savo noru. Tai – siaubinga. Skandinavai, jeigu tikrai tai valgote ir tuo mėgaujatės, esat išties kieti“, – sako fermentuoto Skandinavijos delikateso paragavęs socialinių tinklų vartotojas.
„Jeigu vasaros metu giliai įkištumėte galvą į šiukšlių konteinerį ir pamėgintumėte pauostyti į apačią subėgusį karštyje pūvantį skystį, tai net iš tolo neprilygtų kvapui, kuris pasklinda atidarius surströmming. Kvapą apibūdinčiau kaip išmatų, puvėsių ir mirties kartu sudėjus. Tai, tikrąja to žodžio prasme, baisiausia, ką man kada nors teko užuosti“, – įspūdžius pasakoja „Reddit“ socialinio tinklo platformos vartotojas.
Internautai valgo neteisingai
„Youtube“ vartotojas Åke Dahllöf, reaguodamas į šimtus vaizdo įrašų, kuriuose drąsuoliai kemša nemaloniai kvepiantį patiekalą, nutarė sukurti savotišką instrukciją, kaip taisyklingai ir net pasimėgaujant galima būtų jo paskanauti.
„Mačiau gausybę vaizdo įrašų, kuriuose žmonės, nežinodami, kaip tai reikia daryti, bando ragauti surströmming. Tačiau iš to, ką juose matau, jie akivaizdžiai nežino, kaip tai reikia daryti. Žmonės susidaro pirmąjį neigiamą įspūdį ir, žinoma, papasakoja apie tai, kokia buvo siaubinga patirtis. Pasakoja, koks siaubingas šio produkto kvapas, koks šlykštus skonis, o viso to kulminacija dažniausiai būna apsivėmimas prieš kamerą“, – portale pasidalinęs Skandinaviškojo delikateso paruošimo valgymui instrukcija teigė Åke.
Jis pasakoja, jog prieš atidarant skardinę žmonės paprastai ją išsineša į lauką ir panardina į kibirą su vandeniu. Po vandeniu atidarytuvu ją praduria, taip išvengdami dėl fermentacijos skardinėje susidariusio spaudimo, iššaunančių skysčių bei didžiosios dalies nemalonaus kvapo. Tiesa, kvapas išlieka, tačiau, jis toli gražu nebe toks intensyvus ir prie jo įmanoma priprasti. Ypač patiekalo paskanavus kartą ar du. Toliau Åke vaizdo įraše rodo, kaip išdarinėja iš skardinės ištrauktą žuvį. Šis procesas, iš pažiūros, niekuo nesiskiria nuo bet kokios kitos eiliniam lietuviui įprastos silkės išdarinėjimo. Fermentuotos silkės filė gabaliukai paklojami ant Skandinavijoje paplitusios tunnbröd, kas, tiesiogine žodžio prasme, reiškia „plona duona“ paviršiaus. Ji savo tekstūra bei pavidalu panaši į lavašą. Prie žuvies dar pridedama virtų bulvių, krapų, kapotų svogūnų bei grietinės, o visa masė susukama į suktinį.
„Nevertėtų tikėtis ypatingo skonio. Tai nėra kažkas, ko paragavę pasakysite „WOW!“, tačiau tai išties yra kulinarinė patirtis. Galima šį patiekalą sulyginti su škotišku „hagis“ (keptas avies skrandis – aut. past.), kuris taip pat nėra vizualiai patrauklus daugeliui žmonių, tačiau tai – tradicinis to regiono patiekalas. Aš net nepavadinčiau to delikatesu, ką dažnai galima perskaityti internete. Man, kaip ir daugybei kitų skandinavų, šis patiekalas patinka. Tai nebus jūsų gyvenimo kulinarinis patyrimas, tačiau bus kažkas kitokio ir neįprasto“, – pabrėžia Åke.