VIRTUVĖJE
Riebaluotų paviršių valymas
Negalite žiūrėti į riebalais aptekusias skardas, kaitlentę, ant kurios išbėgo verdama sriuba, riebalų dėmėmis nusėtą stalą? Jei virtuvė nukentėjo nuo kulinarinių eksperimentų ar joje tiesiog tvyro netvarka po valgio gaminimo, švarą padės sugrąžinti citrina, rašoma portale desert-man.org.ua.
Perpjaukite vaisių pusiau ir apibarstykite puselę druska (ji pasitarnaus kaip šveitiklis). Taip pasigaminta priemone patrinkite riebaluotas vietas, o tada nuvalykite jas rankšluosčiu. Atminkite, kad marmuriniams ir kitiems rūgšties lengvai paveikiamiems paviršiams citrina gali pakenkti, todėl naudokite ją apdairiai.
Kalkių nuosėdų šalinimas iš arbatinuko
Kad arbatinuke neliktų kalkių nuosėdų, pripilkite į jį vandens, įberkite saujelę plonai supjaustytos citrinų žievelės ir užvirkite vandenį. Nukaiskite arbatinuką ir valandą leiskite pastovėti. Tada gerai jį išplaukite ir išskalaukite.
Jei reikia išvalyti kavinuką, į jį įmeskite ledo, druskos ir citrinos žievelės. Minutę arba dvi indą papurtykite, o tada išplaukite įprastai.
Mikrobangų krosnelės valymas
Vos vienas sprogęs pomidoras gali neįtikėtinai užteršti mikrobangų krosnelę. Užuot griebęsi priemonių su chemikalais, išmėginkite saugų metodą. Į stiklinį puodelį iki pusės pripilkite vandens, įmeskite į jį citrinos žievelę ir leiskite pavirti mikrobangų krosnelėje 5 minutes, kad vanduo imtų garuoti ir ant vidinių prietaiso sienelių susidaryti kondensatas. Atsargiai ištraukite įkaitusį puodelį, o mikrobangų krosnelės sieneles nutrinkite rankšluosčiu.
Oro gaivinimas
Iš šiukšlių dėžės sklindančio dvoko padės atsikratyti citrinų žievelė. Toks jos utilizavimas, išvalius arbatinukus ir mikrobangų krosnelę, tikrai pasiteisins.
Chromu padengtų paviršių poliravimas
Ant chromu padegtų maišytuvų ir čiaupų išryškėjusias kalkių nuosėdas puikiausiai šalina citrinų sultys. Tereikia išspausti pusę vaisiaus ir jūsų rankose – nepamainoma kovos su nuosėdomis priemonė.
Vario poliravimas
Į druską arba geriamąją sodą panardinta citrinos pusele galima šveisti varinius indus, taip pat gaminius iš žalvario, chromo ir nerūdijančiojo plieno. Nutrinkite citrina indo ar kt. paviršių, o po 5 minučių nuliekite šiltu vandeniu ir nupoliruokite.
Plautuvės iš nerūdijančiojo plieno valymas
Galioja tos pačios taisyklės kaip ir valant chromu padegtą paviršių (žr. pirmiau).
Vabzdžių atbaidymas
Daugeliui kenkėjų citrinų rūgštis nepatinka. Pasmulkintos citrinų žievelės galima padėti ant palangės arba prie bet kokių plyšių, pro kuriuos gali pralysti vabzdžiai.
Oro drėkinimas ir aromato suteikimas
Jei žiemą bute išsausėja oras, įmerkite į vandenį citrinos žievelę ir pavirkite ant lėtos ugnies. Taip oras ne tik prisipildys drėgmės, bet ir įgaus malonų aromatą.
Pjaustymo lentelių dezinfekavimas
Dėl žemo pH lygio, citrina turi antibakterinių savybių, todėl ją naudojant pavyks dezinfekuoti pjaustymo lenteles. Tereikia patrinti jas citrinos pusele ir po keik laiko nuplauti.
KULINARIJOJE
Jei sušoko rudasis cukrus
Jei pergyvenate, kad rudasis cukrus sukietėja, sušoka gabalais, įmeskite į jį citrinos žievelę (be minkštosios dalies).
Tarkuota citrinų žievelė
Norint pasigaminti šio skanumyno, reikia nutarkuoti paviršinį citrinos žievelės sluoksnį. Šį produktą galima naudoti šviežią, džiovintą ir net šaldytą. Džiovinti tarkuotą citrinų žievelę reikia paskleidus ant rankšluosčio, o sudžiūvusią – suberti į stiklainiuką arba kitokį panašų indą. Tarkuota citrinų žievele galima skaninti salotas, marinatus, kepinius, košes ir kt.
Vegetariški citrininiai biskočiai
Turint tarkuotos citrinų žievelės, pavyks pasigaminti gardžiausią kalėdinį skanumyną – biskočius.
Spiralės juostelėmis supjaustyta ir spiralėmis susukta žievelė tiks kokteiliams, taip pat gazuotam arba natūraliam vandeniui skaninti. Citrinų žievelę, pašalinus kartų minkštimą, reikia supjaustyti ilgomis, plonomis juostelėmis. Jei norite, spirales galite užšaldyti.
Citrinų milteliai
Kruopščiai pašalinkite minkštąją žievelės dalį, supjaustykite ją juostelėmis ir išdžiovinkite, išdėlioję taip, kad išorinė pusė būtų nukreipta žemyn. Džiovinti teks 3–4 dienas. Sudžiūvusias žievelės juosteles sumalkite. Šiuo tikslu galite naudoti kad ir vaisių bei daržovių trintuvą.
Citrininis cukrus
Pasigaminkite citrinų miltelių (žr. pirmiau) ir įberkite jų į cukrų. Taip pat galite įmesti į cukrinę šviežių žievelės spiralių: žievelės išskiriamas citrinų aliejus įsigers į cukrų.
Citrinpipiriai
Norint pasigaminti citrinpipirių, citrinų pudrą reikia sumaišyti su šviežiai maltais pipirais.
Cukatos
Cukatas galima gaminti ne tiktai iš citrinų, bet ir iš apelsinų ar greipfrutų žievelės. Jas galima valgyti vienas arba suberti į ištirpintą šokoladą, panaudoti gaminant sausainius, pyragus, saldainius ir netgi kepant duoną.
ODOS PRIEŽIŪRAI
Pigmentinių dėmių šviesinimas
Namuose pasigamintuose odos priežiūros produktuose citrinos figūruoja kaip pigmentines dėmes blukinanti priemonė. Kad atliktų šią funkciją, citrinų net nereikia kaip nors ypatingai apdoroti. Tiesiog uždekite vaisiaus gabalėlius ant tų odos sričių, kuriose išryškėjo pigmentinės dėmės, ir palikite valandai.
Sausos alkūnių odos drėkinimas
Citriną perpjaukite pusiau, užberkite geriamosios sodos ir įstatykite į ją alkūnę. Tada puselę pasukiokite, tarsi spausdami sultis. Tai daryti reikia kelias minutes. Po šios procedūros alkūnę reikia nuplauti ir nušluostyti.
Veido tonikas
Švelniai patrinkite veidą citrinos žievele, aplenkdami sritis aplink akis.
Šveitiklis su cukrumi
Pusę stiklinės cukraus sumaišykite su smulkiai supjaustyta citrinos žievele ir pakankamu kiekiu alyvuogių aliejaus (jo turi būti tiek, kad gautumėte pastą). Sudrėkinkite kūną po dušu, tada užsukite vandenį ir pamasažuokite odą pasigamintu šveitikliu. Priemonę nuplaukite.