Šįkart kalbėsime apie durų lentynų paskirtį – atkreipsime dėmesį į produktus, kuriems ten ne vieta. Taip pat paaiškinsime, ką galima laikyti šaldytuvo durelėse.
Tinkama temperatūra
Visų pirma, derėtų pasirūpinti, kad šaldytuve tvyrotų optimali temperatūra, rašoma portale eatingwell.com. Remiantis JAV žemės ūkio departamento (USDA) pateiktomis gairėmis, „šaldytuvas turi būti sureguliuotas taip, kad jame laikytųsi ne aukštesnė kaip 4,4 °C temperatūra.“ Temperatūrą nesunku nustatyti vadovaujantis šaldytuve sumontuoto termometro rodmenimis. Jei šaldytuvas be termometro, šį prietaisą galima įsigyti atskirai.
Pagrindinėse šaldytuvo lentynose ir stalčiuose paprastai laikosi stabili temperatūra, bet durų lentynų temperatūra svyruoja. Kaskart, kai šaldytuvas atidaromas, jo durų lentynų turinį paveikia šiltas aplinkos oras. Štai kodėl čia esantiems produktams tenka didžiausia sugedimo rizika ir štai kodėl durų lentynose patartina laikyti tokį maistą, kuriam mažiausiai pavojingi temperatūros šuoliai.
5 produktai, kurie neturėtų atsidurti šaldytuvo durų lentynose
Pienas
Nors ir atrodo, kad durų lentynos – pati patogiausia vieta pieno buteliams arba pakeliams, jų čia statyti nepatartina. Aukštesnė temperatūra skatina bakterijų dauginimąsi, taigi, varstomose duryse laikomas pienas sugenda kiek greičiau nei pastatytas kitoje šaldytuvo vietoje. Tarą su pienu rekomenduojama statyti prie pat užpakalinės šaldytuvo sienos, kur laikosi žemiausia temperatūra. (Beje, jei pieną norisi išlaikyti iš tiesų ilgai, turėtumėte pasidomėti, kaip jį užšaldyti.)
Kiaušiniai
Nors kai kuriuose šaldytuvuose viena iš durų lentynų išskiriama kaip specialiai kiaušiniams skirta vieta, svyruojanti temperatūra kiaušiniams netinkama: šiuos maisto produktus patariama laikyti ant kurios nors vidinės šaldytuvo lentynos, kur temperatūra beveik nesikeičia. Atminkite ir tai, kad kiaušinių nereikia išimti iš dėžutės, į kurią jie supakuoti: autentiška pakuotė saugo nuo drėgmės praradimo, be to, joje laikomi kiaušiniai neprisigeria pašalinių kvapų, sklindančių nuo gretai laikomo maisto.
Mėsa
Visų rūšių žalią mėsą, įskaitant ir paukštieną, svarbu tinkamai apdoroti ir paruošti, kad nekiltų rizikos apsinuodyti, bet tinkamas elgesys su mėsa prasideda nuo tinkamo laikymo. Mėsos pakuotėse paprastai prisirenka mėsos sulčių, kurios gali apkrėsti kitus produktus, jeigu ant jų patektų. Tai reiškia, kad mėsą reikia griežtai atskirti nuo kito maisto. Be to, durų lentynų zonai būdinga nepastovi temperatūra tikrai nėra saugiausia žaliai mėsai. Geriausia ją laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje, sandariai įsuktą į maisto plėvelę, įdėtą į polietileno maišelį arba uždaryta hermetiškoje dėžutėje.
Vaisiai ir daržovės
Iš šaldytuvo durelių tikrai patogu pasiimti saujelę vynuogių arba kelias morkas, kai visiškai negalite sau leisti gaišti laiko priešpiečiams, bet vaisiai ir daržovės daug geriau išsilaiko stalčiuose – specialiuose būtent jiems numatytuose konteineriuose. Kai kuriuose stalčiuose numatyta drėgnumo lygio reguliavimo galimybė, taigi, vienus galite skirti vaisiams, o kitus – daržovėms (vaisiams drėgmės reikia mažiau negu daržovėms). Beje, ne visus vaisius ir daržoves reikia laikyti šaldytuve: tarkim, citrinoms, bulvėms ir svogūnams šaldymas tiktai pakenkia.
Sūris
Lygiai kaip vaisiams ir daržovėms, šaldytuve numatyta ir speciali vieta sūriui. Toji vieta, kaip jau supratote, nėra durų lentyna. Daugelyje šaldytuvų galima pamatyti siaurą stalčių (atsižvelgiant į modelį, jis gali būti sumontuotas per vidurį arba apačioje), skirtą ne kam kitam, o sūriui. Į šį specialų stalčių nukreipiamas papildomas šalto oro srautas, todėl jame saugomi produktai išlieka labai šalti, bet nesušąla. Nors sakoma, kad stalčius yra skirtas sūriui, jame galima laikyti ir mėsos gaminius (pavyzdžiui, dešrą).
3 produktai, kuriuos rekomenduojama laikyti šaldytuvo durų lentynose
Pagardai ir uždarai
Šaldytuvo durų lentynos – puikiausia vieta pagardams ir uždarams, tokiems kaip klevų sirupas, kečupas, majonezas. Šie produktai išsiskiria ilgesniu galiojimo terminu ir nėra jautrūs temperatūros svyravimui. (Beje, nei klevų sirupo, nei kečupo nebūtina dėti į šaldytuvą, bet daugelis vis tiek taip daro.) Kai kurios firmos nurodymą laikyti konkretų produktą šaldytuvo durų lentynoje pateikia tiesiog ant etiketės.
Salotų padažai
Lygiai kaip pagardus ir uždarus, šaldytuvo durų lentynose galima laikyti ir butelius su salotoms skirtais padažais. Nors šaldytuve laikomus salotų padažus saugu vartoti net du mėnesius nuo butelio atidarymo, dėl viso pikto turėtumėte atkreipti dėmesį į galiojimo terminą ir jam pasibaigus produktą išmesti. Jei butelis šaldytuve užsistovėjo kiek ilgiau, kelis kartus jį krestelėkite ir tik tada pilkite padažą.
Gaivieji gėrimai
Šaldytuvo durų lentynos – ideali vieta gaiviesiems gėrimams – skardinėms, obuolių sulčių pakeliams, gazuotam mineraliniam vandeniui ir kt. Šių gėrimų galima apskritai nedėti į šaldytuvą, tačiau jei norisi, kad jie būtų šalti, laikykite juos šaldytuvo durų lentynose. Tikriausiai teko pastebėti, kad kai kurių modelių šaldytuvuose numatyta specialiai gaiviesiems gėrimams skirta lentyna?