Moteriai nebėra prievolės paklusti

Vyras – šeimos galva yra įprastas konceptas. Jis funkcionavo šeimose tūkstančius metų. Tačiau šis šeimos modelis neretai buvo pastatytas ant prievartos, t.y. moteris nelabai turėjo iš ko rinktis. Net jeigu vyras visiškas despotas, jai buvo saugiau priklausyti šeimai ir likti su juo, negu bandyti atsiskirti.

Šiais laikais moteris yra žymiai laisvesnė ir turi galimybę rinktis vyrą ne iš baimės, bet iš laisvės ir noro būti kartu. Su tuo ateina galimybė rinktis kitą elgesio modelį poroje – valdyti šeimą, priiminėti sprendimus, reguliuoti vyrą užuot leidus lyderiu būti jam. Moteris tai ne tik puikiai sugeba, bet neretai jaučiasi patogiau šeimos vežimo vadžias laikydama savo rankose, negu atiduodama vyrui. Dalis moterų tai daro labai akivaizdžiai, dalis – ganėtinai subtiliai.

Atrodytų, o kur problema? Moteris tai puikiai sugeba, tegul ir daro. Problema yra tame, kad tokioje dinamikoje vyras nebesijaučia vyru, o moteris – moterimi. Kyla abipusis nusivylimas ir pora gali net nesuprasti, kodėl.

Šarūnas Mažuolis

Moterys nesimyli su žemesniais už save

Vienas įdomiausių faktorių, įtakojančių porų iširimą tuo atveju, kai moteris priima lyderio poziciją, yra tas, kad moterį traukia lygūs arba statusu aukštesni už ją vyrai, t.y. daugiau uždirbantys, intelektualesni, daugiau pasiekę, geresni už moterį toje sferoje, kur jai aktualu.

Kai moteris poroje tampa lydere ir šeimos galva, dažnai ne vyras, o ji pati inicijuoja skyrybas. Vyras pradeda jos nebedominti kaip vyras, moters žodyne atsiranda tokios frazės kaip „jis geras žmogus“, „jis puikus tėvas“, bet „aš matau jį tik kaip draugą“, „jis manęs nebetraukia kaip vyras“.

Moterys genetiškai užprogramuotos ieškoti geriausio patino. Žinoma, tarp žmonių tai yra gerokai komplikuočiau negu tarp gyvūnų, tačiau ši tendencija yra ir kiekviena moteris puikiai tą žino, jei tik atkreipia dėmesį. Užtenka peržvelgti moteriškų meilės romanų scenarijus ir aiškiai matyti, kas traukia ir jaudina moteris.

Vyras, tuo tarpu, gali ir jaučia trauką statusu žemesnei už save moteriai. Vienas žymiausių pasaulyje pasimatymų koučerių Matthew Hussey pasakoja apie tokį fenomeną – kuo moteris užima aukštesnę poziciją uždarbio ir statuso prasme, tuo jai sunkiau surasti vyrą. Ji nori bent jau ne prastesnio už save, o tokių natūraliai tampa gerokai mažiau. Matthew išreiškia nuostabą – atrodytų, pasiekimai turėtų duoti moteriai laisvę rinktis. Ji pati sau susikūrė geras fizines ir socialines sąlygas, taigi nereikia to ieškoti vyro pusėje. Tačiau realybė kitokia – prastesni vyrai tokių moterų netraukia.

Tokią pačia situaciją visuomenėje mato kitas pasaulyje žinomas psichologas Jordan Peterson, parodantis Amerikoje itin aktyvaus feminizmo ir moterų polinkio kurti karjerą ir būti galingomis pasekmes jų asmeniniams gyvenimams.

Kitas pavyzdys buvo itin gražios ir turtingos verslininkės bandymas įrodyti, kad ji yra žymiai patrauklesnė ir įdomesnė vyrams (kalba ėjo apie ilgalaikius santykius) nei absoliuti dauguma moterų. Ji ieškojo vyro, tokio pat turtingo ir užimančio aukštą statusą kaip ji pati, sakydama, kad tik tokios kaip ji turi realų šansą su šiai vyrais.

Pasimatymų specialistas tai pakomentavo visiškai netikėtai: vyrui nereikia partnerės, su kuria jis turėtų konkuruoti, kuri jaustųsi laisva reikšti pretenzijas, kelti reikalavimus, nes yra tokiame pat lygyje kaip ir jisai. Jam reikia moters, kuri palaikytų, mokėtų sekti ir pageidauti, o ne konkuruoti ir reikalauti, būti dėkinga už tai, ką gauna iš vyro, vietoje pozicijos „už ką man dėkoti, jei aš pati galiu tą patį sau duoti?“

Vyras nori turėti šalia moterį, o ne verslo partnerį. Tokias istorijas galiu patvirtinti iš savo praktikos – vadovo pareigas užimantys vyrai nori iš savo moterų minėtų moteriškų savybių, o ne tokio pat aukšto statuso ir pajėgumų kaip jo paties.

Pora

Vyrai geresniai moteriai už save jaučia aistrą, bet ne sveiką trauką

Vyrai nėra linkę rinktis statusu aukštesnių moterų, o jeigu, vedami aistros, pasirenka, santykiuose pradeda jaustis prastai. Tokią moterį pasirinkęs vyras gali jausti jai aistrą, nes aistra teka iš žemesnio į aukštesnį, t.y. į tai, kas nepasiekiama, geriau, įspūdingiau.

Tačiau tokia aistra nėra natūrali trauka, o neurotinė priklausomybė siekti nepasiekiamo ir svaigintis stipriomis emocijomis. Būna, kad atstačius poros dinamiką ir moteriai užleidus lyderio pozicijas, vyras liaujasi jausti jai trauką – kai nepasiekiamas tapo pasiektu, aistra baigiasi ir reikia ieškoti sekančios nepasiekiamos moters.

Atrodytų, gal tuomet geriau tą nepasiekiamumą išlaikyti? Būtų geriau, jei tokie santykiai būtų gražūs ir malonūs. Tačiau paprastai jie būna labai varginantys ir kupini įtampos, be tikro žmogiško ryšio ir artumo. Vienas nuolat turi bėgti, o kitas - vytis, kad išlaikytų reikiamą įtampą, bet kartu jie niekada nesusieina arba sueina labai trumpam atokvėpiui.

Ar gali lyderiais būti abu?

Praėjus pakankamai laiko nuo pažinties, kada pora pradeda gyventi labiau rutininį gyvenimą, pradeda formuotis jų tikroji poros dinamika. Ryškėja, kas santykiuose lyderiauja, o kas paklūsta, kas nustatinėja ribas ir žiūri, kad jų būtų laikomasi, kas daro sprendimus ir t.t.

Iš karto kyla klausimas – ar gali tą daryti abu, be vieno iš poros lyderiavimo? Gali, tačiau iškyla anksčiau minėtas pavojus – moteris pradės matyti vyrą kaip savo gerą draugą, bet ne daugiau, o vyras neteks atsakomybės jausmo, kuris jį augina į brandų vyrą. Kartu neliks pojūčio, kad vyras ir moteris yra priešingi poliai. Širdies ryšys, meilė, šiluma gali likti, bet neliks arba labai susilpnės seksualinė trauka, santykiai taps labiau brolio ir sesers.

Taigi jeigu poroje lyderiauja vyras ir tą daro išmintingai, t.y. nebando piknaudžiauti lyderio pozicija, tiek vyras, tiek moteris santykiuose jaučiasi savo vietoje ir vienas kitą mato būtent kaip vyrą ir moterį, o ne vaikų mamą ar tėvą, sutuoktinį, partnerį namų priežiūrai ar tiesiog žmogų, be ryškesnio pojūčio, kad jis ar ji yra priešingos lyties.

Pora

Atvejai, kada moteris gali lyderiauti

Yra situacijų, kai moters lyderystė yra natūrali, pvz. ji yra medikė ir kur nors viešoje erdvėja kažkam pasidarė bloga. Labai normalu, kad ji duos komandas ir vyras joms paklus. Galima turėti sritis, kuriose lyderiauja moteris ir jeigu vyras prisijungia jai padėti, paklūsta ir nebando perimti vadovavimo.

Kai abu partneriai turi stiprius charakterius, tokias sritis ar situacijas galima turėti ir netgi perklausti vienas kito konkrečioje situacijoje – tu vadovausi ar aš? Nusprendę, kuris lyderiauja, abu atitinkamai ir elgiasi. Tokia yra mūsų su žmona poros dinamika, kadangi abu mėgstame palyderiauti ir ji puikiai veikia. Tačiau tai yra konkrečios situacijos, o ne poros santykiai apskritai.

Moteris nori jaustis esanti už vyro

Moterys mano konsultacijose atviru tekstu sako: „aš noriu, kad vyras mane pastatytų už savęs, noriu jaustis moterimi ir būti už jo kaip už sienos“. Problema tame, kad jeigu anksčiau moteris buvo priversta būti už vyro, dabar ji gali rinktis – būti už jo ar virš jo. Moterys pačios pasirenka lyderės poziciją ir vyras yra praktiškai bejėgis – naudoti grubios jėgos jis negali, o moteris nėra priklausoma nuo vyro nei moraliai nei financiškai ir gali bet kada jį palikti.

Kadangi moteris yra silpnesnė lytis tik fizine prasme, o visomis kitomis mažų mažiausiai lygi vyrui, uždominuoti vyrą tampa labai paprasta. Konsultacinėje praktikoje sutikau turtingų, aukšto rango vadovų, kuriems vadovauja jų moterys. Negana to, berniukus šiais laikais auklėja išskirtinai moterys – mamos, auklėtojos, močiutės – ir vyrai yra pripratinti prie moteriškos lyderystės. Motinos ne taip ir dažnai būna pakankami išmintingos, kad užaugintų berniuką į vyrą – jos globoja, reguliuoja, lepina, laiko prie savęs bijodamos ir nenorėdamos paleisti ir taip stabdo augančio vyro brandą.

Yra genčių, kuriose berniukai, šventinami į vyrus, yra atplėšiami nuo motinų ir išvedami į laukinę gamtą praeiti reikiamas patirtis, kad atsijunkytų nuo motinos ir per daug patogaus gyvenimo, išmoktų tvarkytis su gentyje esančiomis rolėmis ir atsakomybėmis. Moterys išlieja daug ašarų, tačiau jų sūnūs grįžta būdami nebe mamos berniukais, bet jaunais, pilnaverčiais vyrais.

Moterys gali sudaryti panašias sąlygas savo vyrui augti – atiduoti jam atskomybę už šeimą, sprendimus, finansus ir leisti jam mokytis bei klysti. Tačiau reta moteris nori žiūrėti į vyro klaidas ir ji mieliau pati daro vis daugiau ir daugiau neduodama vyrui net šanso tapti tikru šeimos lyderiu.

Pora

Kaip sustatyti poros hierarchiją į vietas?

Poros hierarchijos atstatymas yra procesas, nes abiem tenka išmokti būti naujose rolėse su skirtingais iššūkiais ir atsakomybėmis. Moters iššūkis yra pradėti atleisti vadžias ir vis daugiau atsakomybės bei sprendimų atiduoti vyrui.

Dar didesnis iššūkis yra nenukeliauti į priešingą pusę ir nepaklusti aklai taip kaupiant nepasitenkinimą vyru. Moteris turi išmokti gauti savo poreikių patenkinimą išlaikydama atitinkamą pagarbą vyrui kaip poros lyderiui. Ji turi eiti pas vyrą kaip karalienė pas karalių – žinodama savo vertę, bet kartu gerbdama tai, kad jis yra karalius. Poroje tai pasireiškia ganėtinai subtiliai, tačiau neturėjau nė vienos poros, kuri aiškiai nejaustų, kas jų poroje yra lyderio pozicijoje.