Apie bolivines balandas
Bolivinė balanda – Pietų Amerikoje augantis augalas, kurio sėklos itin turtingos maistinių medžiagų. Tai sparčiai populiarėjanti ir brangstanti grūdinė kultūra. Taip yra todėl, kad balandos auga tik tam tikrose klimatinėse sąlygose, o pjaunamos ir kuliamos dažniausiai rankiniu būdu. Sėklos subręsta skirtingu metu ir labai trumpai laikosi ant augalo – vėliau jos tiesiog nubyra.
Todėl bolivines balandas auginantys ūkininkai derlių nuima dalimis, akylai stebėdami jų augimą. Procesas lėtai mechanizuojamas ir dėl to, kad šis augalas auginamas ne pačiose turtingiausiose valstybėse.
Bolivinės balandos būna trijų rūšių – baltosios, raudonosios ir juodosios. Baltosios bolivinės balandos pačios švelniausios ir minkščiausios, o juodosios – sodriausio skonio ir traškiausios.
Receptas
4 porcijoms
5 šaukštų kokosų aliejaus
• cinamono
• ½ stiklinės įvairiaspalvių
bolivinių balandų
• 1 stiklinės kokosų pieno
• ½ stiklinės miltų
• 2 šaukštelių kepimo miltelių
• 2 šaukštų rudojo cukraus
• 1½ stiklinės migdolų miltų
• 2 šaukštelių vanilės
esencijos
• ½ šaukštelio druskos
Gerai nuplaukite ir nuvarvinkite bolivines balandas. Puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite 1 šaukštą kokosų aliejaus. Kai jis pradės kvepėti, įberkite žiupsnį cinamono. Suberkite kruopas ir įdėkite druskos. Maišydami pakepinkite 1–2 minutes. Įpilkite 1 stiklinę vandens, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 15 minučių, nepervirkite. Nusunkite ir atvėsinkite.
Dubenyje sumaišykite miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite pieną, 2 šaukštus kokosų aliejaus (jei jis sukietėjęs, prieš tai jį reikia pašildyti) ir vanilės esenciją. Supilkite skystį ant sausų produktų ir mentele išmaišykite. Sudėkite virtas kruopas ir dar kartą išmaišykite. Įkaitintą keptuvę patepkite kokosų aliejumi ir kepkite norimo dydžio blynus. Patiekite su klevų sirupu, jogurtu arba uogomis bei vaisiais.