Bet palauk, Inga, kodėl tu skatini skaitytojus pirkt šaldytą pusgaminį (kas šiais, pamišimo dėl glutamato, ekologijos ir žaliavalgystės laikais, yra smerktina ir nedovanotina), kai galima tešlą pasigamint namuose? Žinoma, galima. Jei labai nėra ką veikt ar pralaimėjot mūšį su kulinariniu smalsumu.
O jei neturite pusės dienos kočiojimui/lankstymui/šaldymui, kuris nebūtinai garantuoja teisingą rezultatą, ar jus tiesiog labiau žavi skonis, o ne meditacija miltų debesy – eikit kur nors arčiau namų ar į kokią kitą praktišką vietą. Specialūs aparatai iškočioja tolygiau bei atšaldo geriau ir nieko čia nepadarysi.
Tačiau jei gamint ir neraginu, negaliu sau leist nepapasakot, kaip tai daroma (nes mano kulinarinis smalsumas labai raumeningas ir esu porąsyk gavus į kaulus). Taigi, bemielei sluoksniuotai tešlai imam pusę kilogramo miltų, sumaišom juos su puse šaukštelio druskos, įpjaustom 50 g šalto sviesto ir pirštais suformuojam trupinius. Tuomet pilam šaltą vandenį. Iš pradžių – 250 ml, paskui po šaukštą, kol pakanka, jog tešla suliptų. Gerai išminkom, suvyniojam į plėvelę ir dedam valandai šaldytuvan.
500 g šalto sviesto iškočiojam į 25x15 cm stačiakampį. Geriausia tai daryti tarp dviejų plėvelės ar kepimo popieriaus lakštų. Iš atvėsusios tešlos suformuojam mažiausiai dvigubai didesnį stačiakampį nei pirmasis, ant vienos pusės dedam sviestą, uždengiam kita puse ir iškočiojam į kiek įmanoma lygesnį bei dvigubai didesnį stačiakampį. Kočiojam iš viršaus į apačią ir iš dešinės į kairę (arba atvirkščiai, svarbu, kad visuomet vienodai, t.y., reikia sekti net tai, kuria puse paskui tešlą į šaldytuvą padedam, jog nesusipainiotumėm).
Stačiakampį mintyse padalijam į tris lygias dalis. Užlenkiam dešiniąją uždengdami vidurinę, o ant jų paguldom kairiąją. Dar kartą iškočiojam, dar kartą sulankstom. Suvyniojam į plėvelę ir dedam pusvalandžiui į šaldytuvą. Po to visą kočiojimo-lankstymo (po du kartus) ir šaldymo procesą kartojam dar dusyk. Ir po paskutinio vizito į šaldytuvą jau galim formuot kepinius ir kept, ką įsigeidę. Jeigu bandysit, būtinai pasidalinkit įspūdžiais.
***
Feta ir špinatai – duetas veik klasikinis ir nieko nestebinantis. Bet stebinti aš ir neketinu, man labiau patinka tiesiog dalintis gerais dalykais.
Trikampėliai su feta ir špinatais
12 trikampėlių susirandam:
4 lapelių (~335 g) sluoksniuotos bemielės tešlos
250 g šaldytų (200 g šviežių) špinatų
150 g fetos
pipirų
muskato
miltų kočiojimui
Procesas:
Tešlą atšildom pagal nurodymus ant pakuotės. Špinatus, jei naudojam šaldytus, ištraukiam iš kameros, sudedam į sietelį ir paliekam atitirpti bei nereikalingam skysčiui nuvarvėt. Jei naudojam šviežius – susmulkinam ir sumetam trisdešimčiai sekundžių į verdantį vandenį. Supilam į sietelį ir leidžiam ataušt.
Įkaitinam orkaitę iki 190 laipsnių. Fetą pirštais paverčiam į nelabai smulkius trupinius, sumaišom su špinatais, pagardinam pipirais bei žiupsneliu muskato.
Truputį išmiltuojam kočiojimo paviršių, dedam tešlos lapelį ir kočiojam jį į ilgį tiek, kad galėtumėm padalinti į tris kvadratėlius, t.y., jeigu iš pradžių jo matmenys buvo 10x20 cm, po kočiojimo turėtumėm turėt 10x30 cm lakštą. Trumpiau tariant – iškočiojam tešlą taip, kad turėtumėm dvylika ~10x10 tešlos kvadratėlių.
Į kiekvieno kvadratėlio centrą dedam šaukštą įdaro, kraštus vos vos patepam drungnu vandeniu, kad geriau suliptų, ir perlenkiam įstrižai pusiau. Pirštais arba šakutės dantimis kruopščiai užspaudom kraštus.
Dėliojam į skardą, palikdami šiokius tokius tarpus, ir kepam 15-20 minučių, kol dailiai apskrunda. Valgom karštus arba šaltus su dubenėliu sultinio. Skanaus.
***
Svogūnų galima ir nekaramelizuot, o vietoj vištienos dėti apvirtas/apkeptas/paskrudintas daržoves. Arba svogūnus, visgi, karamelizuot, tik padvigubint jų ir sūrio kiekius, tačiau nebedėt mėsos . Žodžiu, čia tik gairės.
Vištienos ir svogūnų pyragas
2-3 valgytojams reiks:
2 lapelių (~170 g) sluoksniuotos bemielės tešlos
300-350 g vištienos krūtinėlės
druskos
pipirų
maltos saldžiosios paprikos
2 didelių svogūnų
20-30 g sviesto
2 šaukštų aliejaus
šaukštelio rudojo cukraus
Provanso žolelių mišinio
2 didelių kiaušinių
2 šaukštų riebaus pieno/liesos grietinėlės
75 g tarkuoto fermentinio sūrio
Procesas:
Išimam tešlą ir leidžiam atšilti. Vištieną supjaustom kubeliais, karštinė – 1,5-2 cm. Pasūdom, pipirais ir paprika pagardinam, padedam aukštai, kad katinas nepavogtų – lai marinuojasi.
Svogūnus suraikom pusžiedžiais. Nedideliame prikaistuvyje įkaitinam šaukštą aliejaus ir 20 g sviesto. Sudedam svogūnus, sumažinam kaitrą iki minimalios ir kepam 20-30 min. Jei labai svyla (nors neturėtų), įdedam dar gabalėlį sviesto. Kai svogūnai įgauna aukso spalvą, dedam cukrų, pasūdom, pagardinam žolelėm ir maišydami kaitinam, kol svogūnai paruduoja. Paliekam ataušti.
Keptuvėje įkaitinam likusį aliejų. Sudedam vištieną ir kepam minutę kitą intensyviai mentele darbuodamiesi, kol nebematyti žalios mėsos, tačiau neleidžiam apskrust.
Kol vištiena ir svogūnai aušta, įkaitinam orkaitę iki 200 laipsnių. Vieno tešlos lapelio ilgąją kraštinę aptepam vandeniu ir sulipdom su kitu lapeliu. Iškočiojam ~28x28 cm lakštą. Klojam jį sviestu pateptą 20 cm skersmens apvalią kepimo formą. Stipriai prispaudžiame kraštus, subadom šakute ir kepam maždaug 10-12 min., kol tešla išsipučia, bet dar labai stipriai spalvos nekeičia. Traukiam lauk, o temperatūrą orkaitėje sumažinam iki 180 laipsnių.
Tuomet ant pagrindo tolygiai paskirstom svogūnus ir sudedam vištienos gabalėlius. Kiaušinius paplakam su pienu/grietinėle ir įmaišom pusę tarkuoto sūrio. Pasūdom, prieskoniais pagardinam, jei norisi. Supilam plakinį ant svogūnų ir mėsos, apibarstom likusiu sūriu ir šaunam kepti 20-25 minutėms, kol kiaušinių masė sustandėja, o sūris išsilydo ir apskrunda iki pageidaujama lygio.
Valgom karštą su mėgstamu padažu. Skanaus.
***
Pasteis de nata – portugališki sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su kiaušinių trynių ir pieno bei grietinėlės kremu. Pagal sudedamąsias dalis jį visai būtų galima pavadinti plikytu, tačiau gaminimo technologija mažumėlę skiriasi, t.y., yra šiek tiek paprastesnė ir mažiau rizikinga. Bet velniop tą terminologiją, geriau einam kept.
Pasteis de nata
12 pyragaičių susirandam:
3 kiaušinių trynius
110 g cukraus pudros
2 šaukštelius vanilinio cukraus
2 šaukštų kukurūzų krakmolo
200 ml grietinėlės (10-15% riebumo)
200 ml pieno
3 lapelių (250 g) sluoksniuotos bemielės tešlos
sviesto formelėms ištepti
Procesas:
Nedideliame prikaistuvyje išplakam kiaušinių trynius, cukraus pudrą, vanilinį cukrų ir kukurūzų krakmolą. Supilam pieną ir grietinėlę, šluotele gerai išmaišom.
Dedam ant viryklės ir kaitinam ant nedidelės kaitros nuolat maišydami, kol kremas sutirštėja iki grietinės tirštumo. Uždengiam maistine plėvele, kad paviršius neapsitrauktų nelabai apetitą keliančia plėve, ir paliekam ataušti.
Išimam tešlą, kad atšiltų. Keksiukų formeles ištepam sviestu.
Kai kremas jau atvėsęs, o tešla – atitirpus, įkaitinam orkaitę iki 190 laipsnių. Tešlos lapelius sudedam vieną ant kito ir kočiojam, kol suplonėja perpus. Tuomet susukam į ritinį. Padalijam jį į dvylika dalių. Iš kiekvienos iškočiojam 10-12 cm skersmens apskritimą ir įklojam jį į keksiukų formos skylę, suformuodami krepštelį.
Kremą padalijam taip, kad visuose krepšeliuose jo būtų maždaug po lygiai, ir dedam į orkaitę. Kepam 20-25 minutes, kol įgauna aukso spalvą. Neišsigąstam, kad kepant išsipūtęs kremas ištraukus subliūkšta – tokia yra virtuvės fizika ir nieko pakeisti negalim. Valgom ataušusius. Skanaus.
Saulėtų dienų!
Inga