Tešlai:
125 g sviesto
250 g (stiklinė) rudojo cukraus
2 šaukštai medaus
2 šaukštai tirštos slyvų uogienės
4 šaukšteliai prieskonių meduoliams (arba savo nuožiūra mišinio iš: malto kardamono, gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų, imbiero, anyžių)
1 šaukštelis malto cinamono
2 šaukšteliai valgomosios sodos
2 kaupini šaukštai miežinės arba kt. tirpios kavos
250 ml (1 stiklinė) pieno
2 kiaušiniai
300 g (2 stiklinės) kvietinių miltų
Pertepimui:
Keli šaukštai tirštos slyvų uogienės
Glajui:
1/3 stiklinės 30-35 proc. riebumo grietinėlės
1 šaukštas miežinės kavos
100 g pieniško arba karčiojo šokolado
Orkaitę įkaitinti iki 175 laipsnių. Pailgą kekso formą (12x25 cm) patepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais arba miltais.
Prikaistuvyje plačiu dugnu ant silpnos ugnies ištirpinti sviestą, sudėti cukrų ir viską išmaišyti. Suberti prieskonius ir dar minutę pakaitinti ant silpnos ugnies, nuolat maišant.
Mišinį nukelti nuo ugnies, leisti 1-2 minutes praaušti, po to maišant suberti sodą, miežinę kavą, supilti pieną ir išplaktus kiaušinius. Viską gerai išplakti (iki putų). Toliau maišant palaipsniui suberti per sietelį persijotus miltus, maišyti, kol tešla taps vienalytė, be miltų gumulėlių.
Paruoštą tešlą supilti į skardą, dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti apie 45-50 min., (kol kepamas meduolis nelips prie medinio pagaliuko). Iškepusį ir atvėsusį meduolį perpjauti išilgai pusiau ir pertepti slyvų uogiene. Jei uogienė pertepimui per skysta, ją galima sutirštinti pavirus keletą minučių prikaistuvyje su 1 š. vandens ant silpnos ugnies.
Glajui prikaistuvyje užvirinti grietinėlę, nukelti nuo ugnies, suberti ir maišant ištirpinti kavą, po to suberti ir maišant visiškai ištirpinti gabalėliais susmulkintą šokoladą. Leisti glajui atvėsti, tada juo apipilti meduolį.
Skanaus!