Savo receptus, kuriuose naudojamos šviežios prieskoninės žolelės (tai gali būti salotos, užkandžiai, žaliavalgiškos sriubos ar kiti sveiki patiekalai), parašytus taisyklinga lietuvių kalba, su nuotraukomis siųskite elektroniniu paštu gyvenimas@delfi.lt iki gegužės 13 d. (imtinai). Net šešiems geriausių receptų autoriams įrankių gamintojas „Fiskars“ padovanos žirkles prieskoninių žolelių ir žalumynų karpymui bei žolelių sėklų rinkinį!
„Fiskars“ žalumynų karpymui skirtos žirklės turi ergonomišką dizainą – plačios, specialiai išlenktos rankenų angos leidžia suimti žirkles visais pirštais ir lengvai suspausti kirpimo metu. Be to, į rankenas įlieti ašmenys apsaugo nuo nešvarumų kaupimosi tarpeliuose.
***********************
SVEIKINAME NUGALĖTOJUS!
Vitą
Kristiną
Sigitą B.
Jūratę K.
Milaną
Sigitą K.
Su laimėtojomis susisieksime el. paštu.
***********************
SKAITYTOJŲ RECEPTAI
***********************
Gaiviosios pavasario salotos
Reikės:
Pekino kopūsto
Raudonosios paprikos
Indelis konservuotų kukurūzų
Vieno šviežio agurko
Vienos pusės citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Salotų prieskonių
Alyvuogių aliejaus
Baziliko šakelių
Čiobrelių šakelės
Papuošimui krevečių
Gaminimas:
Pekino kopūstą supjaustome, papriką pjaustome kubeliais, agurką nuluptą irgi kubeliais, supilame konservuotus kukurūzus, išspaudžiame citrinos sulčių, beriame druską, prieskonius pagal skonį, tuomet pilame alyvuogių aliejų.
Viską gerai išmaišome, dedame į salotinę, salotas papuošiame čiobrelio šakele bei krevetėmis.
Skanu, gaivu, greita ir paprasta pasigaminti.
Toma
**********************
Šviežių bulvių blynai su žalumynais ir voveraitėmis
Bulvės – 1 kg;
Kiaušiniai – 2 vnt;
Petražolės – 1 pund.;
Krapai – 1 pund.;
Salierų lapai – 1 pund.;
Voveraitės – 0.5l;
Svogūnai – 2 vnt;
Grietinėlės – 100 ml.
Bulves nuskutame, sutarkuojame bulvine tarka. Kartu sutarkuojame 1 svogūną.
Prieskonines žoleles (galite naudoti ir kitas Jūsų mėgstamas žoleles) susmulkiname. Į tarkius įmušame kiaušinius, sudedame žalumynus (nepagailėkite, žalumynų turi būti daug), druską, pipirus, (galima įdėti kelis šaukštus miltų), viską išmaišome.
Įkaitintoje keptuvėje, aliejuje, kepame blynukus.
Kitoje keptuvėje, su trupučiu aliejaus, pakepiname voveraites. Kai voveraitės ištrokšta, sudedame smulkiai pjaustytą svogūną ir dar pakepiname. Pabarstome druska, pipirais, pilame grietinėlę.
Skanaus :)
Vita
************************
Mėlynųjų kopūstų ir kiaulpienių salotos
Reikės:
400 gramų smulkiai pjaustytų mėlynųjų kopūstų
saujos lukštentų saulėgrąžų sėklų
saujos jaunų kiaulpienių lapelių
saujos svogūnų laiškų
saujos krapų
1 arbat. šaukštelio cukraus
žiupsnelio druskos
2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
1 arbat. šaukštelio obuolių sidro acto
Gaminimas:
Smulkiai sutarkuotus kopūstus dėkite į dubenį, užpilkite iš aliejaus, cukraus, druskos ir acto pagamintu užpilu.
Mediniu kočėliuku salotas "pamuškite", kad kopūstai suminkštėtų.
Suberkite smulkintus svogūnų laiškus ir pienes, krapus.
Užberkite saulėgrąžų sėklų.
Išmaišykite.
Šalta bulgariška sriuba "Tarator"
Reikės:
2 vidutinio dydžio agurkų
2 skiltelių česnako
70 gramų saulėgrąžų sėklų (lukštentų)
1 valg. šaukštas alyvuogių aliejaus
ryšelio krapų
400 mililitrų natūralaus jogurto
100 mililitrų pieno
žiupsnelio druskos
žiupsnelio maltų pipirų
Gaminimas:
Nuplautus agurkus stambiai sutarkuokite
Išspauskite česnakus.
Į dubenį supilkite jogurtą ir pieną, sudėkite tarkuotus agurkus ir išspaustus česnakus.
Įberkite smulkiai supjaustytų krapų.
Paskaninkite druska ir maltais pipirais.
Išmaišykite.
Palikite šaltai 1 valandą, kad sriuba įgautų sodrų prieskonių skonį.
Patiekite papuošę tarkuotais agurkais ir pabarstę lengvai pakepintomis saulėgrąžų sėklomis.
Duona su sūriu, alyvuogėmis ir prieskoninėmis žolelėmis
Reikės:
1/2 arbat. šaukštelio druskos
150 mililitrų pieno
250 gramų miltų
2 kiaušinių
150 mililitrų alyvuogių aliejaus
2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
1/2 arbat. šaukštelio paprikų miltelių
1 arbat. šaukštelio šviežių čiobrelių lapelių
1/2 arbat. šaukštelio maltų pipirų
100 gramų tarkuoto parmezano
150 gramų pjaustytos rūkytos šoninės
1/2 arbat. šaukštelio rozmarino lapelių
Gaminimas:
Į dubenį persijokite miltus, sumaišykite su druska, kepimo milteliais, paprikų milteliais, maltais pipirais ir smulkintais prieskonių lapeliais.
Kitame dubenyje suplakite kiaušinius, alyvuogių aliejų ir pieną.
Sumaišykite su miltų mišiniu, kad tešla būtų vientisa.
Sudėkite smulkintą šoninę, tarkuotą sūrį ir nepjaustytas alyvuoges.
Dar kart viską išmaišykite.
Tešlą sukrėskite į riebalais pateptą kepimo skardą.
Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 45-50 minučių.
Tirštas kivių, bananų kokteilis su rozmarinais ir avižų pienu
Reikės:
6 prinokusių kivių
2 prinokusių bananų
žiupsnelio šviežių rozmarino lapelių
200 ml avižų pieno
Gaminimas:
Kivius nulupkite ir pasmulkinkite.
Bananus nulupkite ir supjaustykite gabaliukais.
Rozmarino lapelius nuskabykite nuo kotelių ir suplėšykite, arba supjaustykite smulkiai peiliu.
Susmulkintus vaisius ir rozmarino lapelius dėkite į pjaustyklę (jei norite skystesnio kokteilio - viską susmulkinkite iki tyrės maistu smulkintuvu) ir smulkinkite, kol liks maži gabaliukai.
Dėkite į stiklinaites ir užpilkite avižų pienu.
Skanaus!
Kristina G.
********************
Lydytas sūrelis su žolelėmis
1 kiaušinio trynio
250 g varškės
pagal skonį druskos
1 arb. šaukštelis sodos
įvairių spalvų paprikos
pagal skonį prieskonių
daug prieskoninių žolelių (laiškinių česnakų, petražolių, svogūnų laiškų)
Ant varškės užberti sodą, gerai išmaišyti ir palikti 10-15 minučių. Trynį išplakti su grietine. Viską sudėti į puodą ar keptuvę, pakaisti ant nedidelės ugnies ir nuolat maišyti, kol varškė išsilydys. Užvirus, ugnį išjungti, pridėti norimų priedų (žolelių, česnako, ar kt.), supilstyti į indelius ir atšaldyti. Skanaus!
Simona K.
******************
Žaliavalgiškas dilgėlių kokteilis
2 didelės saujos dilgėlių lapelių
ryšelis šviežių petražolių
2 kiviai
1 obuolys
beržų sulos (galima ir paprasto vandens)
medaus
1. Šviežių dilgėlių lapelius suberiame į koštuvą ir nuplauname karštu tekančiu vandeniu.
2. Suberiame žalumynus į smulkintuvą, dedame nuluptus kivius, obuolius. Supilame sulą ar vandenį. Viską susmulkiname. Jei per tirštas, dar įpilame vandens.
3. Išpilstome į taures. Galima paskaninti medumi.
Trinta špinatų sriuba
2–3 didelės saujos šviežių špinatų
petražolių
2 nedidelės bulvės
svogūnas
sultinys
grietinėlė ar grietinė
alyvuogių aliejaus
pipirų, druskos, laurų lapelis
1. Smulkintą svogūną ir bulves apkepame su aliejumi.
2. Supilame sultinį. Įmetame laurų lapelį. Verdame, kol daržovės suminkštėja.
3. Suberiame špinatus. Pasūdome ir paskaniname prieskoniais. Išgriebiame laurų lapelį.
4. Daržoves susmulkiname elektriniu smulkintuvu. Sriubą supilstome į lėkštes. Paskaniname grietinėle ar grietine ir smulkintomis petražolėmis.
„Suktinė“
2 stiklinės kvietinių miltų
1 stiklinė kukurūzų miltų
1 stiklinė šilto vandens
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. sausų mielių (arba 10 g šviežių)
1 a. š. cukraus
1 a. š. druskos
Įdarui:
2 v. š. kapotų šviežių bazilikų
2 v. š. kapotų petražolių
1 v. š. krapų
5 skiltelių česnakų
5 v. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnis druskos
juodųjų pipirų
džiovintos saldžiosios paprikos
1. Stiklinėje šilto vandens išmaišome mieles ir cukrų, paliekame šiltoje vietoje 15 min., kad suputotų.
2. Į dubenį suberiame sijotus miltus, druską, supilame aliejų, mielių mišinį.
3. Tešlą gerai išminkome, tešlą apdengiame šlapiu rankšluosčiu ir paliekame 1–2 val. šiltoje vietoje, kad pakiltų.
4. Tuo metu ruošiame prieskonius: žalumynus smulkiai sukapojame, sumaišome su aliejumi, įspaudžiame česnakus, pasūdome, suberiame džiovintus prieskonius.
5. Pakilusią tešlą dar kartą gerai išminkome. Kočiojame apvalų lakštą. Jį tolygiai ištepame žalumynų užpilu.
6. Lakštą supjaustome juostelėmis. Imame trumpiausią ir susukame viduriuką. Imame kitą juostelę ir toliau sukame. Taip susukame visas juosteles. Suktinę paliekame pusvalandį pakilti.
7. Kepame 180 ºC maždaug 20 min., kol viršus gražiai paruduoja.
Šaltinis: tinklaraštis „Visko po trupinėlį“.
Greitas grybų pyragas su rozmarinais
pievagrybiai
pomidorai
rozmarinai
petražolės
pakelis sluoksniuotos bemielės tešlos
petražolių papuošti
alyvuogių aliejaus
kiaušinio patepti
1. Susmulkiname pievagrybius, pomidorus, sukapojame žalumynus.
2. Iškočiojame sluoksniuotą tešlą. Viduryje dedame grybus, apibarstome žalumynais.
3. Ant viršaus dedame pomidorų griežinėlius. Pašlakstome alyvuogių aliejumi.
4. Aplink įdarą ne iki galo įpjauname tešlą ir ją aptepame kiaušinio plakiniu.
5. Kepame 180 ºC maždaug 20 min. Iškepusį puošiame šviežiomis petražolėmis.
Skanaus!
Sigita
******************
Pavasario sriuba
Reikės:
Jaunų dilgėlių,
jaunų garšvų lapų,
rugštynių lapų,
jaunų kiaupienių lapų,
poros saujų ryžių,
2 bulvės,
1 morka,
1/2 arb. š. ciberžolės,
1/2 arb. š. asafetidos (galima naudoti šviežią ar džiovintą česnaką),
1/2 arb. š. maltos kaliandros,
1/2 arb. š. kario prieskonių mišinio,
2-3 dideli valg. š. aliejaus ar sviesto,
2 arb. š. cukraus,
druskos pagal skonį,
vandens.
kaip daryti:
Bulves supjaustyti kubeliais, morkas griežinėliais, užpilti vandeniu ir užvirti. Vandeniui užvirus suberti pora saujelių ryžių. Kai daržovės ir ryžiai jau bus išvirę suberti šviežias žoleles išjungti ugnį, puodą uždengti ir palaikyti šiltai.
Tuo tarpu keptuvėje įkaitinti riebalus, suberti ciberžolę, asafetidą, kaliandrą ir karį. Priekoniųs ant vidutinės ugnies šiek tiek pakepinti kol pradės gardžiai kvepėti. Tada viską supilti i sriubą. Įdėti 2 arbatinius šaukštelius cukraus ir druskos pagal skonį. Skanaus
Jūratė K.
*************
Mano skaniosios salotos
Ingridientai (2 porcijoms):
salotos “Iceberg” (keletas lapų);
vyšniniai pomidorai (10);
½ stiklinės rutuliukais pjaustytų alyvuogių;
1 avokadas;
¼ citrinos sulčių;
šiek tiek šiaudeliais pjaustyto “Džiugas” sūrio;
bazilikų;
raudonėlio;
prieskonių, pipirų pagal skonį;
2 valg. š. alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga
Avokadą supjaustome kubeliais, beriame į dubenį ir apšlakstome citrinos sultimis, kad nejuoduotų. Vyšninius pomidorus perpjauname per pusę, arba į 4 dalis, jei didesni, suberiame į tą pati dubenį kartu su alyvuogėmis bei sūriu, pagardiname smulkintu baziliku, raudonėliu, prieskoniais, maltais pipirais. Įpilame alyvuogių aliejaus ir išmaišome.
Salotų lapus supjaustome juostelėmis, jomis išklojame lėkštę ir dedame ant viršaus pasiruoštas salotas. Kiaušinį supjaustome į 4 dalis ir dedame ant salotų ar šalia jų. Pabarstome grūstais pipiriukais.
Mocarela salotos su česnakinėmis žolelių riekelėmis
Ingridientai (2 porcijoms):
Salotos
vyšniniai pomidorai;
½ stiklinės rutuliukais pjaustytų alyvuogių;
mocarela sūris (180 g);
bazilikų;
raudonėlio;
prieskonių, pipirų pagal skonį;
2 valg. š. alyvuogių aliejaus.
Česnakinės žolelių riekelės
pusė prancūziško batono arba prancūziška bandelė;
smulkintų bazilikų;
smulkintų krapų ir petražolių;
25 g sviesto;
2 česnako dantukai;
prieskonių, pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga
Mozarela sūrį pjaustome kubeliais, vyšninius pomidorus perpjauname per pusę, arba į 4 dalis, jei didesni. Beriame į dubenį kartu su alyvuogėmis. Pagardiname smulkintu baziliku, raudonėliu, prieskoniais ir maltais juodaisiais pipirais. Pilame alyvuogių aliejų ir išmaišome.
Batoną ar bandelę įpjauname įstrižomis riekelėmis (ne iki galo).
Sviestą išlydome ir sumaišome su prieskoninėmis žolelėmis, prieskoniais bei išspaustu česnaku. Kiekvieną riekelę praskečiame ir aptepame pasiruošta mase. Pasiruoštą batoną įvyniojame į foliją ir kepame 12 min. 160 l. įkaitintoje orkaitėje. Jei norime traškesnių riekelių, tuomet paliekame viršų atvirą.
Avokadų, krevečių salotos
Ingridientai (1 porcija):
1 avokadas;
70 g virtų kokteilinių krevečių;
¼ citrinos sulčių;
bazilikų;
raudonėlio;
šiek tiek dašio;
1 valg. š. alyvuogių aliejaus.;
prieskonių, pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga
Avokadą perpjauname, išėmę kauliuką atsargiai išskobiame vidų. Avokado minkštimą pjaustome kubeliais, beriame į dubenėlį ir apšlakstome citrinos sultimis, kad nejuoduotų. Suberiame kokteilines krevetes, pagardiname prieskoninėmis žolelėmis, prieskoniais. Pilame alyvuogių aliejų ir išmaišome. Į išskobtą avokado kevalą dedame salotas.
Sultinukas su žolelėmis
Labai skanu su kibinais ar pyragėliais
Ingridientai:
vištienos krūtinėlė (300 g);
2 l vandens;
½ didelio svogūno;
keletas saujų špinatų;
pundelis krapų (nereikia gailėti);
šakelė dašio;
petražolių;
3 lauro lapai;
keletas kvapniųjų pipirų žirnelių;
prieskonių, pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga
Supjaustome vištieną smulkiais kubeliais, beriame į puodą, pilame vandenį, įdedame lauro lapus, kvapniųjų pipirų žirniukus, kubeliais pjaustytus svogūnus, dašio šakelę. Verdame, nugraibome putas. Kuomet vištiena išverda, išimame dašio šakelę, suberiame špinatus, prieskonines žoleles. Pagardiname prieskoniais ir pipirais.
Skanaus!
Pomidorų bazilikų pyragas
Ingridientai:
250 g sluoksniuotos tešlos;
3-4 dideli pomidorai;
120 g maskarponės sūrio;
50 g tarkuoto “Džiugas” sūrio;
keletas saujelių baziliko lapelių;
raudonėlio lapelių;
stiklinė rutuliukais pjaustytų alyvuogių;
alyvuogių aliejus;
prieskonių, pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga
Tešlą iškočiojame (taip kaip kepdami picą). Maskarponės sūrį sumaišome su “Džiugu”, prieskoninėmis žolelėmis, prieskoniais bei pipirais. Tepame ant tešlos, palikdami porą cm kraštelį neužteptą.
Beriame alyvuoges. Susipjaustome pomidorus griežinėliais ir dėliojame nuo krašto link centro. Aptepame alyvuogių aliejumi. Aptepame alyvuogių aliejumi. Kepame 30 min. 180 l. įkaitintoje orkaitėje, vėliau temperatūrą sumažiname iki 160 l. ir kepame dar 30 min. Pagražiname baziliko lapeliais. Valgom šiltą ir šaltą.
Naminė pica
Ingredientai (1 pica, apie 30 cm įstrižainės):
stiklinė miltų;
2 valg. š. alyvuogių aliejaus;
žiupsnelis druskos;
1 arb. š. cukraus;
sausų kepimo mielių (pagal proporcijas ant mielių pakelio);
1/3 stiklinės vandens;
3 valg. š. pomidorų padažo;
keletas vyšninių pomidorų;
4-5 gabaliukai vytinto kumpio;
stiklinė tarkuoto fermentinio sūrio;
½ stiklinės rutuliukais pjaustytų alyvuogių;
kubeliais pjaustyto fetos sūrio;
baziliko lapelių;
smulkinto raudonėlio;
plonai pjaustyto parmezano tipo sūrio;
šiek tiek tarkuoto parmezano sūrio;
alyvuogių aliejus.
Gaminimo eiga
Miltus sumaišome su mielėmis, druska, cukrumi, įpilame vandenį, aliejų, išmaišome. Uždengtą dubenį su tešla paliekame 40 min šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Tešlą iškočiojame, užraitome kraščiuką. Aptepame pomidorų padažu, beriame fermentinį sūrį, alyvuoges, dėliojame fetos sūrio gabalėlius. Kepame 180 l. įkaitintoje orkaitėje 10-15 min.
Prieš baigiant kepti, išimame ir uždedame vytinto kumpio gabalėlius, dar pakepame keletą minučių. Iškepus picai, uždedame perpjautus pusiau vyšninius pomidorus, šviežio baziliko lapelius, parmezano sūrio gabalėlius bei pabarstome šviežiu raudonėliu ir tarkuotu parmezanu. Picos kraštelį aptepame alyvuogių aliejumi.
Naminiai ledai su mėtomis ir šokoladu
Ingridientai:
500 ml grietinėlės;
200 ml pieno;
100 ml vandens;
3 kiaušinių tryniai;
180 g cukraus;
vanilinis cukrus;
saujelė metų lapelių.
pusė plytelės tarkuoto šokolado.
Gaminimo eiga
Įkaitiname vandenį, supilame likusią dalį cukraus. Palaukiame kol pasidaro vienalytis sirupas ir sumetame mėtų lapelius, paverdame 10 min. Paliekame mėtų sirupą praaušti. Blenderiu išmaišome šią masę. Turimą mėtų masę prakošiame.
Trynius išsukame su puse kiekio cukraus, palaipsniui pildami grietinėlę ir pieną. Suberiame vanilinį cukrų.
Sujungiame abi mases, įmaišome tarkuotą šokoladą. Aš mėgstu įmaišyti keletą smulkintų šviežių mėtos lapelių. Supilame į formą ir dedame į šaldymo kamerą. Galima nuspalvinti žaliais maistiniais dažais.
Spagečiai su bazilikų padažu
Ingredientai (2 porcijos):
250 g spageti makaronų;
keletas saujelių šviežių bazilikų lapelių;
saujelė kedrų riešutų;
2 česnako dantukai;
4 valg. š. alyvuogių aliejaus;
30 g tarkuoto sūrio „Džiugas“;
žiupsnelis druskos, pipirų;
šlakelis aliejaus;
vanduo makaronų virimui.
Gaminimo eiga
Užverdame vandenį, įpilame šlakelį aliejaus ir įberiame šiek tiek druskos, kad makaronai nesuliptų, išmaišome ir sudedame makaronus. Verdame kol išvirs.
Baziliką, česnaką, kedro riešutus susmukiname blenderiu, suberiame sūrį, įpilame alyvuogių aliejų, pagardiname druska bei pipirais ir išmaišome. Padažą pilame į makaronus ir išmaišome.
Skanaus!
Skanaus!
Milana
****************
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su tunu ir alyvuogėmis, pagardinti šviežiomis petražolėmis ir jaunų svogūnų laiškais
1 pakelis sluoksniuotos bemielės tešlos
konservuotas tunas aliejuje
žaliosios alyvuogės
2 kiaušiniai
100 ml grietinėlės
druskos žiupsnelis
šviežiai maltų juodųjų pipirų
šviežios petražolės
švieži jaunų svogūnų laiškai
Kiaušinius išplakti mikseriu, supilti grietinėlę, druską, šviežiai maltus juodus pipirus ir dar paplakti. Iš sluoksniuotos tešlos išpjauti apskritimus, dėti į formeles, įdėti į kiekvieną pyragėlį šiek tiek konservuoto tuno, pjaustytų alyvuogių, smulkiai pjaustytų petražolių ir viską užpilti paruoštu kiaušinio-grietinėlės plakiniu.
Kepti orkaitėje 15-20 min. kol gražiai pakils. Ištraukus iš orkaitės pyragėlius gausiai pabarstyti smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais. Nepalikti be priežiūros, nes dingsta iš lėkštės akimirksiu :))
Kuskuso kruopų blyneliai su šviežiais bazilikais, raudonėliais, mairūnais su keptomis daržovėmis
100 g kuskuso kruopų
200 ml vandens
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų
2 skiltelės česnako
pomidoras
pusė mažos cukinijos
šviežio baziliko, mairūno ir raudonėlio lapelių
svogūno laiškų
Kuskusą užpilti verdančiu vandeniu ir uždengus palikti 5-7 minutėms, kad išbrinktų. Tuo metu smulkiai supjaustyti baziliką, mairūną, raudonėlius ir nuluptas česnako skilteles. Į išbrinkusį ir atvėsusį kuskusą įberti druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, pjaustytą baziliką, mairūną, raudonėlį, česnaką, įmušti kiaušinį ir viską gerai išmaišyti.
Formuoti kuskuso blynelius ir kepti įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus, iš abiejų pusių kepti po maždaug po 5 minutes. Kol blyneliai kepa, kitoje keptuvėje (jei turite, labai tiktų grill keptuvė) be aliejaus trumpai apkepinti plonai pjaustytas cukinijos juosteles, ir pomidorą. Daržoves sudėti į lėkštę, pabarstyti druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais, šalia dėti blynelius, pabarstyti pjaustytais svogūno laiškais ir skanauti :)
Sigita K.
******************