Įmonių grupės „ALITA“ vyriausioji technologė Margarita Lovkienė pasidalino 5 patarimais, kaip geriausia patiekti putojantį vyną šventiniam stalui bei išvengti etiketo klaidų.

Putojančio vyno taurę laikykite grakščiai suėmę už kojelės

Kiekvienas gėrimas turi tinkamiausią temperatūrą jo degustavimui. Todėl priešingai nei gurkšnojant brendį, jokiu būdu negalima laikyti putojančio vyno taurės už „indo dalies“, kurioje yra gėrimas. Putojantis vynas, gaudamas mūsų kūno šilumą per delnus, keičia skonines savybes ir praranda tikrąjį savo „veidą“.

Iššauti putojančio vyno kamštį – labai neelegantiška

Nors daugeliui putojantis vynas asocijuojasi su triukšmingu jo atkimšimu, iššauti putojantį vyną nėra geras tonas. Šis džiaugsmingas putojančio vyno pateikimas itin išpopuliarintas lenktynininkų, kurie ne tik iššauna kamštį, bet ir putojančio vyno lietumi aplaisto visus šalia stovinčius. Tai – labai nesaugu, o ir labai neelegantiška. Tikrasis gurmanas, suprasdamas putojančio vyno vertę, atidarys butelį tyliai, palenkęs jį 45 laipsnių kampu ir atsargiai išsukdamas kamštį.

Kibirėlis su ledukais – ne tik gražu, tačiau ir labai naudinga

Putojančio vyno butelis aukštos kokybės restoranuose pateikiamas kibirėlyje su ledukais – ne tik dėl grožio, bet ir dėl būtinybės. Aštrus šaldiklio šaltis yra pražūtingas vyno burbuliukams, tad geriausia jį atšaldyti ne taip drastiškai ir kur kas elegantiškiau – pamerkus į ledukus bent dvidešimčiai minučių. Tinkamiausia temperatūra šiam putojančiam gėrimai patiekti – atšaldyta iki 6-8ºC laipsnių.

Putojančio vyno patiekimas taurėse

Patiekti putojantį vyną reikia jau išpilstytą į taures. Tinkamiausios taurės šiam gėrimui – siauros tulpės arba fleitos formos: jose gražiausiai atsiskleidžia putojančių vyno burbuliukų žaismas. Rečiau naudojamos, gan egzotiškai atrodančios desertiniam putojančiam vynui tinkančios plačios ir žemos apvalios taurės. Iš jų, beje, statoma ir įspūdingoji piramidė, galinti tapti šventinio vakarėlio akcentu.

Nepriekaištingai išblizgintos taurės – būtinybė

Mėgaujantis putojančiu vynu, labai svarbi ne tik taurių forma, bet ir tai, kad jos būtų sausos bei be mažiausių indų ploviklio likučių. Tai tiesiogiai veikia burbuliukų žaismą – svarbiausią putojančio vyno išskirtinį bruožą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)