Vieningos indiškos virtuvės nėra, kiekviename regione skiriasi maisto gaminimo tradicijos. Indiškos virtuvės paslaptis – subtilus padažų ir prieskonių derinimas. Paprastus ryžius šios šalies žmonės geba pagardinti daug čia pat augančių prieskoninių žolelių, vaisių ar daržovių, kad patiekalas kaskart įgauna kitokį skonį. Indai iš anksto pasigamina česnakų, imbierų, migdolų, anakardžių, žaliųjų ar raudonųjų paprikų, papajų ir mėtų pastų.
Svarbiausia – maisto šviežumas
Net skurdžiai gyvenančios šeimos maistui skiria daug dėmesio. Indijoje nėra tradicijos nusipirkti produktų visai savaitei, dažna šeimininkė gatvės turgeliuose apsiperka 2 kartus per dieną. Vaisiai ir daržovės čia neapdorojami chemikalais, kad ilgiau galiotų. Nors stereotipiškai manoma, kad indai ne itin tvarkingi ir švarūs, daugelis prieš valgį nusiplauna ne tik rankas, bet ir kojas, veidą.
Čia neįprasta naudotis stalo įrankiais, valgoma tik dešine ranka, net jei esi kairiarankis. Kairė ranka Indijoje naudojama tualete apsiplauti, todėl laikoma nešvaria. Valgyti kaire ranka – didelis kartu pietaujančių įžeidimas.
Iš patirties galiu pasakyti: trijų K – kario, kardamono ir kalendros, pirktų viename iš Kauno prekybos centrų ir įsigytų Delio turguje, − skonis, kvapas ir aštrumas skiriasi kaip diena ir naktis. Vis dėlto tikiuosi, kad „Savaitraščio Kaunui“ skaitytojams pavyks pasigaminti patikusių indiškų patiekalų. Skanaus!
VEGETARAMS: Aloo Ghobi – bulvių ir žiedinių kopūstų troškinys
JUMS REIKĖS:
2−3 didelių bulvių
1 žiedinio kopūsto
1 žaliosios paprikos
1 šaukštelio kmynų sėklų
1 šaukštelio kmynų miltelių
1 šaukštelio kalendros miltelių
1/4 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
pusės šaukštelio ciberžolės
žiupsnelio druskos ir pipirų
šlakelio aliejaus
kelių kalendros šakelių
1 pomidoro
svogūnų laiškų
KAIP PARUOŠTI:
Supjaustykite bulves kubeliais ir virkite vandenyje 10 min. Nesibaiminkite, kad jos liks žalios, nes bulvės vėliau bus troškinamos su kitais ingredientais. Įkaitintame aliejuje, kol pradės spragsėti, pakaitinkite kmynų sėklas, sudėkite smulkiai pjaustytą žaliąją papriką be sėklų. Žiedinį kopūstą išskaidykite žiedynais ir viską pakepinkite 5 min.
Supilkite nusunktas bulves, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir kitais prieskoniais. Dažnai pamaišydami troškinkite 10−15 min. Prieš patiekdami Aloo Ghobi papuoškite šviežių kalendrų lapeliais, pjaustytu pomidoru ir smulkintais svogūnų laiškais.
VISAVALGIAMS: vištienos troškinys
JUMS REIKĖS:
0,5 kg vištienos filė
300 g ryžių
Vištienos marinatui:
1 puodelio natūralaus jogurto
pusės citrinos
pusės šaukštelio maltos ciberžolės
1/4 šaukštelio prieskonių mišinio „Garam masala“
Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų
Troškinio padažui:
1 šaukšto tarkuoto imbiero
1 šaukšto smulkinto česnako
1 šaukšto aliejaus
1 šaukšto sviesto
1 svogūno
3 šaukštų grietinėlės
kelių kalendros šakelių
pusės šaukšto maltos kalendros
1 puodelio vandens
pusės šaukšto malto kumino
400 g nuluptų ir smulkintų pomidorų
1 šaukšto rudojo cukraus
pusės šaukštelio „Garam masala“
žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų
KAIP PARUOŠTI:
Visas vištienos marinato sudedamąsias dalis, išskyrus jogurtą, susmulkinkite ir suplakite. Supilkite jogurtą, masę gerai išmaišykite. Nedideliais gabaliukais supjaustykite vištieną, užpilkite marinatu, gerai išmaišykite ir palikite 8−12 val.
Prieš pradėdami gaminti troškinį užkaiskite ryžius. Dideliame puode vidutiniškai įkaitinkite aliejų ir sviestą. Sudėkite tarkuotą imbierą, susmulkintą česnaką ir kepkite 1 min. ant vidutinės ugnies. Įberkite maltos kalendros, kumino, juodųjų pipirų. Pakepkite 20–30 sek.
Įdėkite supjaustytą svogūną ir druskos. Kepkite maišydami, kol svogūnai pagels, tada supilkite nuluptus ir smulkintus pomidorus. Virkite, kol pomidorai suminkštės. Supilkite vištieną ir pakaitinkite 3–4 min. Įberkite prieskonių „Garam masala“, rudojo cukraus ir įpilkite vandens, kad apsemtų vištieną. Troškinkite uždengę 20 min., kol padažas sutirštės. Supilkite grietinėlę. Luktelėkite, kol viskas užvirs, ir nukelkite nuo ugnies. Pabarstykite pjaustytomis kalendromis ir patiekite su ryžiais.
SMALIŽIAMS: jogurto ir mango gėrimas
JUMS REIKĖS:
1 didelio prinokusio mango
1 puodelio šalto natūralaus jogurto (arba kefyro)
pusės puodelio šalto vandens
1 šaukšto medaus (arba cukraus)
žiupsnelio druskos
KAIP PARUOŠTI:
Nuplautą mango nulupkite, išėmę kaulelį vaisių supjaustykite gabalėliais. Mango kubelius suberkite į plakiklį, supilkite jogurtą, vandenį, medų arba cukrų, druską ir suplakite iki vientisos masės.
Skanaus!