Juose daug vitaminų C, E, PP, B, pektinų, fruktozės, gliukozės, kalio, geležies, kalcio, fosforo, vario druskų. Vitamino C svarainiuose ne mažiau nei citrinose, todėl jie liaudyje dažnai vadinami lietuviškąja citrina.
Svarainiai – viena geriausių natūralių profilaktikos priemonių nuo peršalimo. Ypač tam tinka jų sultys ar jais gardinti gėrimai. Tereikia iš svarainių pašalinti sėklas su sėklalizdžiais, sutrinti su medumi ir šiuo mišiniu paskaninti mėgstamą arbatą. Paprasta, tačiau veiksminga.
Taip pat svarainių sultyse yra daug geležies, todėl patariama jų vartoti, jei kraujyje mažai hemoglobino. Sultys turi ir daugiau teigiamų savybių: stiprina kepenis ir širdį, malšina galvos skausmus, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina nuotaiką. Tiesa, jas gerti reikia tik labai nedideliais kiekiais.
Naudingi ne tik patys vaisiai, bet ir jų sėklos, žievė. Užkaukazės liaudies medicinos žinovai svarainių sėklų arbata patardavo gydyti kosulį. Dėl sutraukiamųjų savybių jau seniai svarainių vaisiai ir jų antpilai buvo vartojami gydant viduriavimą ir kraujavimą.
Vidurinės Azijos gydytojai nustatė, kad svarainių vaisiai stiprina psichiką. Vien pakvėpavus šių vaisių aromatu pagerėja nuotaika, pavyksta nuslopinti pykinimą.
Tačiau šių geltonų vaisių nepatariama valgyti, jei paūmėja skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, sergant plonojo ir storojo žarnynų uždegimu.
Svarainius būtina nuskinti dar iki stipresnių šalnų, o per žiemą geriausia laikyti šaldytuve.
Svarainių cukrinukai
Svarainiai, cukrus.
Iš svarainių išimkite sėklas ir sėklalizdžius, vaisius supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į indą. Juos užpilkite cukrumi, pakratykite ir palikite per naktį. Ryte susidariusį sirupą nupilkite, svarainius dar kartą užpilkite cukrumi. Palaukite, kol susigers, tada išdžiovinkite ir nuimkite cukraus perteklių.
Svarainių ir cukinijų uogienė
3 kg nuvalytų cukinijų (be odos ir sėklų), 1 kg svarainių, 1,5 kg cukraus.
Cukinijas sutarkuokite stambia tarka. Svarainius nuplaukite, nusausinkite, išimkite sėklas ir sėklalizdžius, supjaustykite ketvirčiais. Taip paruoštus svarainius sumalkite mėsmale ar smulkintuvu. Į puodą sudėkite cukinijas, svarainius, supilkite cukrų ir išmaišykite. Palikite stovėti, kol ištirps cukrus. Uogienę virkite tol, kol cukinijų tarkiai taps peršviečiami. Karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.
Svarainių marmeladas
2,5 kg prinokusių didelių svarainių, 1,5 kg cukraus, tirštiklis, vanduo.
Svarainius kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite drobiniu rankšluosčiu.
Išpjaukite vaiskočių likučius. Vaisius dėkite į puodą ir užpilkite vandeniu (kad vaisius apsemtų iki pusės). Virkite 30 minučių ant silpnos ugnies. Apvirtus svarainius atvėsinkite nuovire, tada išgriebkite, nulupkite ir perpjaukite į 4 dalis. Išpjaukite sėklalizdžius.
Svarainių odelė ir sėklalizdžiai turi tirštinančių savybių, todėl jų patariama neišmesti, o virti su minkštimu. Minkštimą pertrinkite per sietelį arba sutrinkite smulkintuvu. Puode ketvirtadalį svarainių nuoviro sumaišykite su cukrumi ir tirštikliu, o kai cukrus ištirps, sukrėskite svarainių tyrę. Viską užvirinkite ir, sumažinę ugnį, 1 minutę pavirinkite. Nuolat maišykite. Karštą marmeladą sukrėskite į sausus iškaitintus stiklainius.
Svarainių ir manų putėsiai
2 stiklinės vandens, 0,8 stiklinės svarainių sulčių, 1,5 šaukšto manų kruopų, 1 arbat. šaukštelis želatinos, 5 šaukštai cukraus, žiupsnelis citrinų rūgšties.
Į verdantį vandenį suberkite manų kruopas ir virkite, kol iš jų pasidarys tyrė. Kai ji atvės, supilkite svarainių sultis su minkštimu, suberkite cukrų ir viską gerai išplakite. Į šią masę suberkite ištirpintą želatiną ir paplakite. Viską supilkite į formą ir atšaldykite.