Pagrindinė priežastis, kodėl karpius reikėtų valgyti dažniau, yra jo riebaluose esančios riebiosios omega-3 rūgštys, mažinančios blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, padedančios išvengti širdies ir kraujagyslių ligų ir netgi kai kurių vėžinių susirgimų. „Būtent tų omega-3 riebalų rūgščių mums joks kitas maisto produktas negali suteikti. Tvenkiniuose auginami karpiai nors riebalų turi mažiau negu lašišos, bet jų sudėtyje yra daug sveikatai palankų mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurių mums taip pat labai reikia,“ – spaudai duotame interviu pasakoja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas.
Be to, karpio mėsoje taip pat yra vitamino A ir D, būtinų sveikai, jaunatviškai bei pakankamai sudrėkintai odai palaikyti. Ir tai dar ne viskas, viena karpio porcija aprūpina organizmą svarbiais mikroelementais – fosforu, cinku, selenu. „Jungtinių Tautų atstovas „Eurofish“ organizuotoje konferencijoje viešai pasisakė, jog mūsų gamtinėse sąlygose auginami karpiai nenusileidžia lašišoms. Suvalgius 150 gramų karpių mėsos, žmogui omega-3 riebalų rūgščių užtenka net dviem dienoms,“ – karpio mėsos naudą giria Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos direktorius Vytautas Andriuškevičius.
Svarbu ir tai, kad ši žuvis puikiai prisitaikiusi gyventi tvenkiniuose, todėl tai – dažniausiai Lietuvos žuvininkystės ūkiuose auginamas laimikis. Dėl šios priežasties kylant maisto prekių kainoms, šviežių karpių kaina išlieka tokia pati ir šiuo metu siekia maždaug 4 eurus už kilogramą. Kadangi žuvys auginamos uždaruose vandens telkiniuose, o jų mityba nuolatos kontroliuojama, galima nesirūpinti dėl žuvies kokybės.
„Karpius maitiname kombinuotais pašarais, bet tie pašarai pagaminti iš Lietuvos ūkininkų išaugintų varpinių ir ankštinių kultūrų grūdų. Apie 50 proc. karpių raciono sudaro mūsų šalyje išauginti kviečių grūdai. Ekologiniuose ūkiuose žuvys šeriamos ekologiniais pašarais. Tuos pašarus griežtai kontroliuoja viešoji įstaiga „Ekoagros“, augintojai už tai moka nemenkus pinigus. Tokie ūkiai gauna sertifikatus, kad ten auginamos ekologiškos žuvys,“ – pasakoja V. Andriuškevičius.
Taigi, netikėtai užsukus svečiams ar svarstant, ką pasigaminti vakarienei, verta pasidairyti įvairesnių karpio paruošimo receptų – taip ne tik pamaloninsite gomurį, bet ir neišleisite daug pinigų. Jei norite, kad patiekalas būtų ne tik gardus, bet ir puoštų šventinį stalą, siūlome išbandyti du įdaryto karpio receptus.
Šventinis karpis
Reikės:
• 3 vidutinio dydžio morkų;
• pusės vidutinio dydžio saliero gumbo;
• morkos dydžio pastarnoko;
• po 2 virtus ir žalius kiaušinius;
• 2-3 svogūnų;
• 150 g sviesto;
• 2 šaukštai grietinės;
• saujos džiūvėsėlių;
• trupučio aliejaus, žuvies prieskonių.
Atsargiai nulupkite (nesuplėšykite) išdarinėto karpio odą. Žuvies minkštimą atskirkite nuo kaulų ir sumalkite. Daržoves išvirkite, svogūną pakepinkite svieste. Į dubenį sukrėskite maltą žuvį, virtas maltas daržoves, maltus kiaušinius, kepintą svogūną, 2 šaukštus grietinės, įberkite saują džiūvėsėlių, įmuškite 2 žalius kiaušinius, įberkite žuvies prieskonių, pasūdykite. Viską gerai išmaišykite. Masę sukrėskite į žuvies odą ir užsiūkite. Gražiai suformuotą žuvį įdėkite į folija išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi. Kepkite apie 40 min. 200 laipsnių temperatūros orkaitėje. Atvėsintą iškelkite iš skardos ir dėkite į žuviai skirtą lėkštę. Puoškite žuvies skrebučiais, citrinos, apelsino riekelėmis, petražolių lapeliais.
Citrinomis įdarytas karpis
Reikės:
• šviežio karpio
Marinatui:
• 2 citrinų;
• druskos;
• pipirų;
• majonezo.
Pirmiausią šviežią karpį išdarinėkite. Jei norite, kad ant stalo patiekta žuvis atrodytų įspūdingiau, galvą palikite. Išdarinėtą žuvį marinuokite paruoštame marinate maždaug 2 valandas. Tada įpjaukite karpio šonus ir prikiškite citrinos griežinėlių. Citrinomis įdarytą karpį įdėkite į kepimo maišą, apdenkite folija ir kepkite iki 180-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug valandą. Paruoštą žuvį patiekite su brokoliais ir bulvėmis. Skanaus!