13

Kaip išsirinkti tinkamą rūšį?

Someljė Edgaras Kazokaitis sako, kad visų pirma parduotuvėje nereikėtų ieškoti paties pigiausio vyno: „Kainos prasme, kokybė dažniausiai prasideda nuo 10 eurų, nes kaip ir su maistu – nusipirkęs pigesnę mėsą, skanaus steiko nepasigaminsi. Tačiau čia nebūtina rinktis labai brangaus vyno, nes kaitindami išgarinsime dalį jo aromatų ir skonių, o dėdami prieskonius visiškai pakeisime jo struktūrą, todėl kaina turėtų būti apie 7–10 eurų.“

Taip pat, sako ekspertas, vynas turėtų turėti mažiau taninų. Kitaip tariant, kartaus skonio, kuris atkeliauja iš vynuogių odelių.

„Todėl reikėtų rinktis jaunesnį, aromatingesnį vyną, ypatingai iš šiltesnio klimato regionų – Ispanijos, pietų Italijos, Naujojo pasaulio šalių – Čilės, Argentinos. Jeigu kalbant apie vynuogių veisles, tai tiktų „grenache“, „merlot“, ta pati „primitivo“ lietuvių mėgiama veislė, bet reikėtų rinktis ne labai brandintą ar iš senų vynmedžių daromą, o lengvesnį, gaivesnį variantą“, – aiškina someljė.

Karštas vynas

Išsirinkus vyno rūšį, metas pasirūpinti prieskoniais.

„Naudojant kalėdinius prieskonius, reikėtų atkreipti dėmesį, kad reikėtų nenaudoti grūstų prieskonių mišinių, nes jie suteiks mūsų karštam vynui nemalonią tekstūrą. Jis turėtų būti skaidrus. Todėl geriausia naudoti nesumaltus prieskonius – visą pilną gvazdikėlį; dažnai deda ir šviežią apelsiną, nokų, skanų; cinamono lazdelę; anyžių, kurio galima kartais ir nedėti, jeigu nepatinka anyžiaus skonis.

Ir jeigu perkame sausą vyną, tai reikėtų papildomai įdėti cukraus. Geriau būtų rudas cukrus, nes jis turi karamelinę tekstūrą, kas išryškina kalėdinius prieskonius. Bet jeigu pasirenkame saldų vyną, nes galime rinktis ir desertinį „porto“ vyną, tai jis puikiai tinkamas kalėdinio vyno gamybai, tikrai visada būna kokybiškas, tai belieka įdėti tiesiog cinamono, gvazdikėlius, apelsino žieveles, galime truputį ant viršaus ir šiek tiek kardamono patarkuoti, pasmulkinti. Ir tada nebereikės dėti cukraus, nes jis bus natūralus, iš vynuogių, kur kas gražiau integruotas į vyną“, – aiškina E. Kazokaitis.

13
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją