Žvaigždžių viešbutis po žvaigždėmis Jutoje

Lady Gaga čia šoko virtuvėje. Miley Cyrus, Kylie Jenner, Kim Kardashian, Kanye Westas, Ariana Grande, Bradas Pittas, Angelina Jolie ir kitos A lygio įžymybės buvo apsistojusios čia, vadinamame vienu iš žvaigždiškiausių viešbučių pasaulyje – „Amangiri“. Ir tai tik vardai, kurie pasirodė žiniasklaidos pranešimuose ar socialinių tinklų žinutėse. Gali būti, kad yra ir daugiau tokių, tik jie nenori dėmesio, o darbuotojai yra prisiekę laikyti paslaptį.

„Mano klientai čia sutiko Victorią ir Davidą Beckhamus“, – šypsosi Aja.

Vienas brangiausių ir išskirtiniausių pasaulio viešbučių yra Jutoje, JAV. Jis nuošalus ir paslaptingas – daugelis Jutos gyventojų nė nežino, kad jis egzistuoja. Net kai esi beveik prie pat slenksčio, peržengus neįmantrius metalinius vartus bei vingiuojant pro dykumos kanjonus ir aukštas plynaukštes, jo beveik nematyti. Jis pasislėpęs uolose ir susiliejęs su kraštovaizdžiu.

Viešbučiai pribloškiamą prabangą siūlo net dykumose

Jutos, Kolorado, Naujosios Meksikos ir Arizonos valstijų sandūroje yra vadinamasis For Kornerso regionas, pasižymintis vienu įspūdingiausių kraštovaizdžių visoje JAV. Gilių kanjonų ir aukštų plokščiakalvių išraižytame regione šimtmečius gyveno vietinės navajų ir hopių indėnų gentys, o dabar čia įsikūręs ir „Aman“ tinklo viešbutis „Amangiri“, kurio pavadinimas reiškia „ramų kalną“. Jis yra saugomame slėnyje, iš kurio atsiveria nuostabūs vaizdai į spalvingas, sluoksniuotas uolas ir Didžiuosius laiptus – Eskalantės nacionalinį paminklą.

Viešbučio aplinka gniaužia kvapą. Jį supa masyvios 200 milijonų metų senumo uolos, čia atsiveria nepaprasti dykumos vaizdai – saulėtekio metu jie nusėti švelnia rožine spalva, dieną – įvairiais aukso atspalviais, o saulėlydžio metu – įspūdingų raudonų atspalvių žaismu. Regione, esančiame apie 4 tūkst. metrų virš jūros lygio, sausringomis sąlygomis auga unikali dykumų augalija. Čia gyvena įvairios nykstančios rūšys, tarp jų – Kalifornijos kondoras, o daugiau kaip 160 mln. metų senumo fosilijos liudija, kad kažkada šioje vietovėje gyveno daugybė dinozaurų.

Viešbutis pasiekiamas vingiuotu keliu, nusileidžiančiu į slėnį ir vedančiu į centrinį paviljoną. Jo dizainą įkvėpė gamtos stichijos – vėjas, vanduo, žemė bei ugnis. Pro panoraminius langus ir stoglangius į interjerą sklinda saulės šviesos srautai. Čia nuolat skamba raminantis vandens garsas. Naktį viešbutis apšviečiamas itin subtiliai, kad netrukdytų stebėti didžiulį žvaigždžių pilną naktinį dangų. Taip pat siūlomas neįtikėtinas patyrimas – apsistoti prabangiose palapinių vilose iš tentų, vadinamose paviljonais.

Elegantiški „Camp Sarika by Amangiri“ paviljonai žada intymią, į laukinę gamtą sugrąžinančią patirtį. Be nepakartojamo artumo su gamta ir privatumo, palapinės komfortiškos – jų viduje įrengtos gyvenamosios bei valgomojo zonos, o terasos turi laužavietes, kiekvienas numeris – ir baseinus. Dėl esamos vietos svečiai gali atrasti nuostabiausias Amerikos vaizdingas vietoves.

Archeologai, biologai, istorikai ir nuotykių ekspertai parengė išsamią ekskursijų, veiklos dykumoje, plaukiojimo valtimis, muselinės žūklės, žygių pėsčiomis, jodinėjimo žirgais bei kultūrinių tyrinėjimų programą. Tai yra ideali vieta vienos dienos išvykoms į Didįjį Kanjoną, Kolorado upę ir nacionalinius parkus. O Aja iš Jutos dykumų, Šiaurės Amerikos, siūlo persikelti į Pietų Ameriką.

Viešbutis su teleskopu sausiausioje Žemės vietoje Čilėje

Atakamos dykuma – sausiausia pasaulyje vieta – yra ideali vieta stebėti žvaigždes. Jokios žmogaus veiklos, beveik nulis debesuotumo ir šviesos taršos, todėl būtent Atakamoje, Čilėje, buvo pastatyta didžiausia Žemėje observatorija ALMA.

Tačiau jums tikrai nereikia būti profesionaliu astronomu, kad galėtumėte mėgautis žvaigždėmis. Sutemus dangus apšviečiamas mirksinčių žvaigždžių baldakimu – tai neprilygstamas vaizdas. Įspūdingas dykumos viešbutis, įsikūręs giliai Atakamoje, „Tierra Atacama“ net turi savo galingą teleskopą, leidžiantį aiškiai matyti Paukščių Taką, Saturno žiedus ir daugybę žvaigždynų, kurie tikrai gniaužia kvapą.

Ir tai ne vienintelė priežastis čia apsilankyti. Čia reikia patirti neįtikėtinus kraštovaizdžius: nuo pasivaikščiojimo prie Raudonosios įlankos, kad išvystumėte vieną gražiausių vaizdų pasaulyje – ryškiai žydro dangaus fone skriejančius rožinius flamingus, iki ekstremalaus žygio į Cerro Toco ugnikalnį. Iš viešbučio bus lengva aplankyti geizerius, senovinius petroglifus ar saulėtekio metu mėgautis pusryčiais lauke žvelgiant į Likankabūro ugnikalnį, kuris matyti iš visų viešbučio vietų, nes yra įspūdingo 5 919 metrų aukščio.

Kelionių dizainerė Aja

Per dykumą slenka Andų kalnų grandinės, kurių viršūnėmis galima grožėtis patogiai iš viešbučio. Kartais čia atrodo, kad ką tik nusileidote Mėnulyje. Į viešbučio kainą įskaičiuotas ne tik kambarys, bet ir pusryčiai, pietūs, vakarienė, gėrimai bei geriausia dalis – kelionių vadovai.

Buvimas vienoje atokiausių vietų planetoje – tai patirtis, kurią prisiminsite visą likusį gyvenimą. Dienos paprastai apima tam tikrus žygius pėsčiomis, o SPA yra labai populiari vieta praleisti popietę ar vakarą. Vanduo, arba „uma“ vietine aimarų kalba, yra svarbus viešbučio „Uma SPA“ elementas, ypač kai esi dykumoje.

Tačiau tikroji priežastis apsilankyti SPA yra mėgautis nuostabiu masažu, kuris atliekamas naudojant ekologiškus vietinės kilmės ingredientus – avių pieną, medų ir molį. O kad jau prakalbome apie vandenį, keliaukime ten, kur dykuma susitinka su vandenynu.

Namibijos sudužusių laivų romantika

Namibija yra mano meilė – tai Afrika, dykuma ir vandenynas. Tos vietos, kur dykuma baigiasi vandenynu, man atrodo magiškos bei mistiškos, nėra daug tokių pasaulyje. Namibija didelė ir neurbanizuota, vos 2 milijonai žmonių, keliaudamas per dieną gali nieko nesutikti“, – sako Aja.

Namibijos dykumose yra keletas ypač prabangių palapinių tipo viešbučių, tačiau Aja išskiria itin unikalią vietą – „Shipwreck Lodge“, vienintelį viešbutį, esantį apleistame ir visame pasaulyje žinomame Griaučių Krante. Namibo dykumoje, netoli Atlanto vandenyno, įsikūrusi vieta siūlo apsistoti nameliuose, tarsi skęstančiuose dykumos smėlyje bei primenančiuose įstrigusius laivus, kuriuos ir galima pamatyti šioje pakrantėje.

Vaikščiodami Atlanto pakrante galite įsivaizduoti, kodėl senovėje portugalų jūreiviai ją pavadino Pragaro vartais. Daugiau nei tūkstantis dužusių laivų nuolaužų blaškosi pakrantėje, kurias pamažu glemžiasi vanduo ir dėl jūros rūko bei sūraus vandens susidariusios rūdys. Vietiniai jums papasakos apie laivų įgulas, įstrigusias šiuose negailestinguose krantuose.

Kelionių dizainerė Aja

Visgi, nepaisant atšiaurių sąlygų, laukinė gamta šiame negyvenamame kraštovaizdyje klesti. Išvykose galima pamatyti liūtų, dramblių, hienų, šakalų. Viešbutį sudaro 10 namelių, išsidėsčiusių palei kopas, iš kurių atsiveria vaizdas į dykumą ir vandenyną, o kambariai primena laivo kajutę.

Be sudužusių laivų viešbučio, Namibijos dykumoje Aja rekomenduoja modernaus dizaino „Sossusvlei Desert Lodge“, esančią privačiame dykumos draustinyje, didžiuliame 12 hektarų plote giliai Namibo dykumoje. Iš prabangių tentų viešbučiai išskiria autentiškus „Hoanib Valley Safari Camp“, „Wilderness Hoanib Skeleton Coast Camp“.

O štai „Zannier Hotels Sonop“ prabanga primena praėjusio amžiaus 2-ojo dešimtmečio britų tyrinėtojų erą. Ant granito riedulių pastatytas atokus „Sonop“ viešbutis nukelia atgal į senojo pasaulio safarį. Čia kiekvienas antikvarinis baldas ar dekoro elementas yra kruopščiai atrinktas – tai senoviniai žiūronai bei žemėlapiai, teleskopai ir net rašomieji stalai su praėjusio amžiaus keliautojų pasakojimais apie šią Afrikos vietą.

Saudo Arabijos miražas

Kol keliautojai Afriką tyrinėja jau kelis šimtmečius, Saudo Arabija pasauliui atsivėrė visai neseniai, vos prieš penkerius metus. Karalystės kronprincu tapęs Mohammedas bin Salmanas pasaulio paveldo objektų pilną AlUlos miestą užsimojo paversti prabangia šalies turistine vieta.

AlUla kadaise buvo svarbi kryžkelė garsiuose smilkalų prekybos keliuose, nusidriekusiuose per visą Arabijos pusiasalį, Egiptą ir Viduržemio jūrą, bet kadangi Saudo Arabija ilgą laiką buvo uždaryta turistams, fantastiškus AlUlos kraštovaizdžius matė tik nedaugelis. Senovinės istorinės kultūros vietovės, nuostabūs oazių slėniai bei smiltainio kalnai pakerta kojas. Dabar čia yra visko: nuo senovinių kapaviečių, žlugusių civilizacijų ženklų iki prabangių vilų viduryje dykumos ir unikalių meno eksponatų.

Į Saudo Arabiją žengė itin originalus „Habitas“ viešbučių tinklas, skirtas aukščiausios klasės hipsteriams. Ašaro slėnio dykumos kanjonuose, apsuptuose smiltainio uolų ir palmių giraičių, „Habitas“ išbarstė 96 prabangias palapines – vilas. Prabangios vilos, kurias galima išvežti be pėdsakų, dekoruotos vietiniais audiniais, puoštos antikvariniais daiktais, turi du lauko dušus po datulių palmėmis, ugniakurą ir privačius baseinus. O uoloje įrengtas didysis „infinity“ baseinas, apsuptas smiltainio kalnų, mirga kaip miražas bei puošia ne vieną pasaulinį architektūros žurnalą.

Viešbučiai pribloškiamą prabangą siūlo net dykumose

Restoranuose ruošiami patiekalai iš ingredientų, kuriais kažkada buvo prekiaujama garsiajame smilkalų kelyje. „Tai vieta, kurioje galima pamaitinti sielą, jūs esate visiškoje bendrystėje su gamta, apsupti didžiulių kanjonų, uolų ir smėlio slėnių labirinto“, – sako Aja.

„Habitas AlUla“ yra tarsi dvasinės piligrimystės vieta, kur neaprėpiami kraštovaizdžiai susilieja su magiška komplekso aplinka. Apgyvendinimas – tiesiog prabanga sielai, dykumos viešbutyje galima užsiimti joga po atviru dangumi, jame įrengta treniruoklių salė ir SPA centras.

Maroko klajoklio noras

Kitas dykumos miražas keliautojų laukia naujausiame „Habitas“ grupės viešbutyje Maroke, Agafay dykumos gilumoje, vos už 45 minučių kelio nuo Marakešo centro. Čia atsiveria platus vaizdas į Mėnulio kraštovaizdį ir snieguotus Atlaso kalnus. „Caravan Agafay“ – tai svaiginanti patirtis Maroko dykumoje, slapta vieta tarp uolėtų kopų. Dar viena „Habitas“ tinklo, kuri savo tvariais bei kartu prabangiais retritais sukūrė nišą keliautojams, kuriems nereikia puošnių blizgučių, bet mėgstantiems bendruomeniškumą ir susiliejimą su gamta.

Sveikatingumas, maistas, muzika ir parama vietos bendruomenėms – čia svarbiausios vertybės. Viešbutis pastatytas iš vietinių medžiagų ir suprojektuotas taip, kad harmoningai įsilietų į kraštovaizdį.

Kitas Maroko dykumų viešbutis „Umnya“ turi jautrią atsiradimo istoriją. Umnya arabų kalba reiškia norą, o jis buvo sugalvotas krintant žvaigždėms atokioje ir civilizacijos dar nepaliestoje Sacharos vietoje – Erg Chigaga kopose. Viešbučio istorija prasidėjo nuo atsitiktinio dviejų vyrų susitikimo Sacharos dykumos širdyje. Anasas, dirbęs prabangaus turizmo sferoje, per ekskursiją susipažino su Salahu, tikru dykumoje gyvenančiu klajokliu.

Viešbučiai pribloškiamą prabangą siūlo net dykumose

Jie valandų valandas leido kalbėdamiesi apie savo gyvenimą, klajoklių gyvenimo būdą, dykumą, apie tai, kaip jie gyvena ir džiaugiasi... niekuo, tiesiog šypsosi bei šoka lyjant ar šviečiant saulei. Kasdien sulaukęs raginančių jį aplankyti Salaho skambučių, Anasas sutiko grįžti ir pamatyti Salaho žemę, didžiulę bei kvapą gniaužiančią erdvę, kuri netrukus tapo „Umnya“ namais. Per tris mėnesius gimė stovykla, pastatyta su meilės dykumai ant tikro klajokliško gyvenimo būdo pamatų.

Taigi, dabar klajokliai kviečia žmones iš viso pasaulio atsipalaiduoti tarp banguojančių kopų ir visur esančio smėlio. Unikalų dykumos palapinių viešbutį galima pasiekti tik automobiliu per dykumą keturiais varomais ratais.

„Vieta labai atoki, prie Alžyro sienos, todėl savo keliautojams siūlau ją pasiekti sraigtasparniu. Atvykus į stovyklą, čia galima leistis į kitus nuotykius dykumoje: kepti duoną smėlyje, keliauti kupranugariais, dalyvauti berberų vakarienėje su šampanu, čiuožti nuo smėlio kopų („sandboarding“) arba išbandyti smėlio vonią – specialią grožio procedūrą, – sako išskirtinių kelionių dizainerė Aja. – O svarbiausia, čia, kaip ir kituose dykumų viešbučiuose, man didelė palaima yra rasti ramybę.

Saulei dykumoje greitai leidžiantis, galiu valandų valandas stebėti, kaip naktis padovanoja vieną didžiausių dykumos dovanų: visišką tamsą su žvaigždėmis be mažiausių garsų.“