Tokiu būdu A grupėje triumfavę Lietuvos krepšininkai turnyro pusfinalyje susitiks su Italijos atstovais (šeštadienį, liepos 6 d., nuo 23 val.), o B grupės nugalėtojais tapę puertorikiečiai grumsis su Meksika (sekmadienį, liepos 7 d., nuo 2 val.).

Beje, aktualų jiems mačą tribūnose, kartu su 12,5 tūkstančių vietos fanų, stebėjo ir praktiškai visas Lietuvos rinktinės trenerių štabas su Kaziu Maksvyčiu priešakyje.

Nugalėtojų gretose nesulaikomas buvo J. Alvarado, atseikėjęs net 29 taškus (3/5 dvitaškiai, 7/10 tritaškiai, 2/2 baudos).

George’as Condittas pridėjo 15, o Tremontas Watersas – 10 taškų (12 rez. perd.). Italų neišgelbėjo D. Gallinari 14 taškų. Nico Mannionas pasižymėjo 11, o Marco Spissu – 9 taškais.

„Buvo nuostabi atmosfera ir fanai bei neįtikėtinas pats mačas. Mano manymu, mes taip pat gerai žaidėme, bet prametėme per daug laisvų metimų. Taip jau būna ir tiek. Kas pataiko, tas ir vertas pergalės. Neturiu daugiau, ką pasakyti“, – spaudos konferenciją lakoniškai pradėjo italų strategas Gianmarco Pozzecco.

„Jie laimėjo rungtynes dėl smulkių detalių. Pažiūrėsime vaizdo įrašą ir padarysime keletą pakeitimų. Dabar esame įsprausti į kampą, bet tokiais atvejais mes žaidžiame geriau. Mūsų laukia pusfinalis. Rytoj pailsėsime ir stengsimės nugalėti lietuvius. Galbūt su jais (puertorikiečiais) vėl pasimatysime finale. Pažiūrėsime.

Tai bus mano pirmas kartas prieš lietuvius. Aišku, jų komanda yra labai gera ir nežinau, ką dar galiu apie juos pasakyti. Jie yra puikūs. Stengsimės atiduoti visas jėgas ir pamėginti laimėti“, – teigė gynėjas M. Spissu.

Paklaustas apie būsimą pusfinalį Italijos rinktinės vairininkas kalbėjo kovingai.

„Mes esame čia tam, kad kautumėmės. Žinojome, kad lengva nebus. Norėsime kautis ir su lietuviais. Man nereikės vaikinams nieko sakyti. Mes kovosime, mes tikrai kovosime. Tai – mūsų gyvenimas. Kas porą dienų žengiame vis naują žingsnį ir visi skuba teisti. Po poros dienų laukia pusfinalis, kuriame kausimės iš paskutiniųjų, kad pasiektume finalą“, – tvirtino G. Pozzecco.

„Mes neturėjome daug laiko pasitreniruoti kartu. Anksčiau turėdavome bent mėnesį. Bet mes progresuojame. Tikiu, kad galime žaisti dar šiek tiek geriau. Išanalizuosime pastarąsias rungtynes.

O į Lietuvą mes dar nesikoncentravome, pirmiausia kreipiame dėmesį į save. Žinoma, labai gerbiame ją. Tai yra nuostabi komanda su nuostabiu treneriu, todėl laukia dar vienas sudėtingas mačas“, – detaliau apie galimus italų pranašumus prieš pusfinalio oponentus pasisakyti nepanoro Gianmarco.

Primename, kad lietuviai 96:84 įveikė Meksiką ir vargais negalais 97:93 palaužė Dramblio Kaulo Krantą.

Antrą vietą A grupėje užėmė Meksikos atstovai, kurie rezultatu 92:81 išsiuntė namo Dramblio Kaulo Krantą.

Į Paryžiaus olimpines žaidynes pateks tik viso turnyro nugalėtojai.

Sėkmės atrankoje atveju, lietuviai Prancūzijos sostinėje grumtųsi C grupėje kartu su keturiskart paeiliui olimpinių aukso medalių savininke JAV komanda, pasaulio vicečempione Serbija ir debiutantu Pietų Sudanu.

Olimpinės patirtys su italais – karčios

2004-aisiais Atėnų olimpinių žaidynių pusfinalyje Italija labai skaudžiai ir netikėtai 100:91 eliminavo olimpinį auksą jau uodusius Antano Sireikos vyrus.

„Niekada nepamiršiu trenerio A. Sireikos veiksmų. Jo sprendimai mus visiškai išderino. Manau, jis supanikavo“, – vėliau savo knygoje „Laimėti neužtenka“ apie tą nelemtą pusfinalį rašė Šarūnas Jasikevičius.

Toje sidabrinėje italų komandoje svarbų vaidmenį vaidino ir dabartinis jų strategas Gianmarco Pozzecco, Lietuvos viltis pusfinalyje sudaužęs su 17 taškų.

„G. Pozzecco prieš tai per visą turnyrą tebuvo įmetęs tris tritaškius, bet vien per tą pusfinalį irgi sumetė tris. Tai Šarūnas tegul irgi pasižiūri, kas jį ten dengė.

Italai iš visų pusių metė ir pataikė į krepšį – net ir Giacomo Galanda ar Denisas Marconato. Jie puolė unikaliai. Čia buvo tokia situacija, kuri moko gyventi ir prisitaikyti, nes vadovėliai ir schemos neveikia“, – savo argumentų turėjo ir Antanas.

Nugalėti Italijos nepavyko ir 2000-aisiais startuojant Sidnėjuje, kai itin žemo rezultatyvumo rungtynėse buvo nusileista 48:50. Tada lietuviai iš žaidimo atakavo viso labo 26 procentų taiklumu...

Visgi nuo to laiko lietuviai prieš italus finaliniuose turnyruose nebeklupo ir laimėjo penkis kartus iš eilės: 2006 m. pasaulio čempionate – 71:68, o 2007, 2013, 2015 ir 2017 m. Europos pirmenybėse – 79:74, 81:77, 95:85 (po pratęsimo) ir 78:73.

Šviežiausios akistatos vyko atrankoje į 2019-ųjų pasaulio čempionatą, kai buvo pasidalinta po pergalę – 65:70 ir 86:73.

Olimpinio atrankos turnyro San Chuane tvarkaraštis:

trečiadienis, liepos 3 d.

B grupė

00:30 val. Italija – Bahreinas 114:53

A grupė

03:30 val. Meksika – Lietuva 84:96

ketvirtadienis, liepos 4 d.

A grupė

00:30 val. Lietuva – Dramblio Kaulo Krantas 97:93

B grupė

03:30 val. Bahreinas – Puerto Rikas 56:99

penktadienis, liepos 5 d.

B grupė

00:30 val. Dramblio Kaulo Krantas – Meksika 81:92

A grupė

03:30 val. Puerto Rikas – Italija 80:69

šeštadienis, liepos 6 d.

pirmasis pusfinalis

23:00 val. Lietuva – Italija

sekmadienis, liepos 7 d.

antrasis pusfinalis

02:00 val. Puerto Rikas – Meksika

pirmadienis, liepos 8 d.

01:00 val. finalas