Olimpinių žaidynių šeimininkė Prancūzijos krepšinio rinktinė (2-0) išvargo antrąją pergalę B grupėje, po pratęsimo 94:90 (32:25, 17:19, 20:20, 15:20, 10:6) palauždama Japoniją (0-2).

Akivaizdžiais favoritais laikytiems prancūzams viso susitikimo metu nesisekė atitrūkti nuo varžovų, o pranašauta lengva kova virto sunkiai nuspėjama drama. Likus žaisti dešimčiai sekundžių japonai pirmavo 84:80, bet tada Matthew Strazelis pataikė tritaškį su pražanga ir nutempė ekipas į papildomas penkias minutes, kuriose šeimininkai jau įrodė pranašumą.

Pratęsimo galėjo ir nebūti, bet paskutinės Japonijos atakos metu arti tikslo buvusį tritaškį prametė Yuki Kawamura. Vos 172 cm ūgio gynėjas tapo neįmenama mįsle daug didelių kūnų turinčiai Prancūzijai – jis sukratė 29 taškus (3/11 dvit., 6/15 trit., 5/5 baud.), atkovojo 7 kamuolius ir išdalino 6 rezultatyvius perdavimus.

Yuki Kawamura

Gynėjo statistika atrodė dar įspūdingiau, bet mačo pabaigoje dėl nuovargio metimai ėmė skrieti pro šalį. 23-ejų žaidėjas įsitikinęs, kad pratęsimo neturėjo būti nepaisant netikslaus šūvio.

„Teisėjas teisus, bet nemanau, kad ten buvo pražanga. M. Strazelis pataikė beprotišką metimą“, – japoniškai kukliai ir pagarbiai atsiliepė Y. Kawamara.

Japonija varžovams į atlapus kibo nepaisant to, kad ketvirtojo kėlinio pradžioje buvo diskvalifikuota didžiausia rinktinės žvaigždė Rui Hachimura, iki tol atseikėjusi 24 taškus.

„Krepšinio sirgaliai laukia tokių mačų – išprotėję metimai pabaigoje, gražūs gynybiniai epizodai. Šį vakarą ir matėme tokias rungtynes. Japonija – puiki komanda, pagarba jai. Kai neteko R. Hachimuros galėjo pasiduoti, bet to nepadarė“, – varžovams nusilenkė Prancūzijos veteranas Nicolas Batumas.

Šilto ir šalto matęs 35-erių puolėjas, su nacionaline komanda laimėjęs 6 medalius, po tokios pergalės atsigręžė į Dievą.

„Po rungtynių komandai pasakiau – pergalė yra pergalė. Jeigu galėtume ieškoti pozityvo, tai galėjome nuleisti rankas ir pasiduoti, kai buvo likusios 10 sekundžių. Bet Matthew pataikė beprotišką metimą. Kartais, Dievas yra tavo pusėje. Jis šį vakarą buvo mūsų pusėje“, – neabejojo N. Batumas.

V. Wembanyama

Vėl puikus buvęs Victoras Wembanyama, komentuodamas M. Strazelio metimą, buvo konkretus.

„Tai turbūt geriausias metimas per jo gyvenimą“, – išvadą pateikė krepšinio vunderkindas.

Paties dvidešimtmečio sąskaitoje – 18 taškų, 11 sugriebtų kamuolių, 6 rezultatyvūs perdavimai ir 30 naudingumo balų.

„Jie tikrai yra ištobulinę savo stilių iki tobulybės. Išskyrus vyrukus, kurie yra žaidę prieš juos, nemanau, kad esame žaidę prieš panašaus stiliaus komandą. Visada turi atiduoti duoklę tokiai komandai, nes jie tikrai žino, kaip išnaudoti savo stiprybes. Mes iš jų galime to pasimokyti“, – pripažino V. Wembanyama.

Grupių etapą Prancūzija pabaigs mūšiu su Vokietija, o Japonija susitiks su Brazilija.