„Tai gali turėti didesnį poveikį, nei manėme anksčiau“, – sakė Pensilvanijos valstijos universiteto profesorė Anne-Marie Chang, tyrimo, atlikto Bostono Brighamo ir moterų ligoninėje, bendraautorė.

Vis daugiau tyrimų įrodo tai, ką daugelis žmonių patyria savo kailiu – kad visur sklindantis elektroninių prietaisų švytėjimas gali trukdyti gerai išsimiegoti, rašo „The Washington Post“.

Per dvi savaites trukusį eksperimentą, kuriame dalyvavo keliolika suaugusiųjų, kai kurių dalyvių buvo paprašyta penkis vakarus iš eilės prieš miegą po keturias valandas skaityti naujienas per „iPad“. Kiti tiriamieji prieblandoje skaitė knygas.

Asociatyvioji nuotr.

Tyrėjai nustatė, kad „iPad“ naudojusių dalyvių organizme sumažėjo melatonino – hormono, kurio kiekis paprastai padidėja vakare ir kuris padeda sukelti mieguistumą, – kiekis. Jie ilgiau bandydavo užmigti ir mažiau laiko praleisdavo REM (greitų akių judesių) miego fazėje.

Be to, „iPad“ naudotojai teigė, kad kitą rytą, net ir po aštuonių valandų miego, jautėsi mieguistesni ir mažiau budrūs. Taip pat sutriko jų cirkadinis ritmas.

„Daug žmonių mano, kad tai psichologinis dalykas, – sakė Harvardo medicinos mokyklos Miego medicinos skyriaus direktorius Čarlzas Čeisleris. „Tačiau mes įrodėme, kad skaitymas iš mėlyną šviesą skleidžiančių, elektroninių prietaisų turi veikia miegą ir bendrą savijautą.“

Pasak mokslininko, nors tyrime buvo naudojami tik „iPad“, poveikis nėra būdingas tik šiam įrenginiui. Panašų mėlynosios šviesos spinduliavimą skleidžia ir kiti gaminiai, įskaitant kitus planšetinius kompiuterius, e. skaitykles, išmaniuosius telefonus, nešiojamuosius kompiuterius ir LED monitorius.

Asociatyvioji nuotr.

Elektroninių prietaisų naudojimas vėlai vakare ir jų laikymas miegamajame gali turėti ilgalaikių pasekmių sveikatai. Pavyzdžiui, lėtinis melatonino slopinimas siejamas su padidėjusia prostatos, storosios žarnos ir krūties vėžio rizika. O nuolatinis miego trūkumas siejamas su nutukimu ir diabetu.

Nacionalinio miego fondo paskelbta apklausa parodė, kaip plačiai elektronika paplito amerikiečių miegamuosiuose. Beveik 90 proc. suaugusiųjų ir 75 proc. vaikų nurodė, kad jų miegamajame yra bent vienas elektroninis prietaisas, o daugelis nurodė, kad jų miegamajame yra keli prietaisai, pavyzdžiui, televizoriai, nešiojamieji ir planšetiniai kompiuteriai.

Asociatyvioji nuotr.

Tokių prietaisų poveikis miegui gali būti dar didesnis vyresniems, 15-17 metų paaugliams, kurie žymiai dažniau nei jaunesni vaikai jais naudojasi naktį, net kai kitą rytą reikia anksti keltis į mokyklą.