Šį prietaisą šešias savaites ėmėsi bandyti 34 metų Danielis, kuris 2022 m. rugsėjį neteko kairės rankos. Jis buvo puikus kandidatas išbandyti robotinę ranką, nes vis dar valdo kairės rankos pirštus judinančius raumenis ir turi išlikusį fantominį pojūtį, rašo iflscience.com.

„Dilbyje yra 20 raumenų ir daugelis jų valdo rankos judesius. Dauguma rankos netekusių ir toliau jaučia ją taip, tarsi ji vis dar būtų savo vietoje, o likę raumenys juda reaguodami į smegenų komandas“, – aiškino komandos vadovas profesorius Christianas Cipriani iš Biorobotikos instituto, veikiančio Pizos universitete Scuola Superiore Sant’Anna.

Bioninė ranka

2023 m. balandžio mėn. į Danieliaus ranką buvo implantuoti šeši magnetai, kruopščiai orientuoti raumenyse taip, kad visi magnetiniai laukai būtų nukreipti ta pačia kryptimi.

Technologija, kuria protezas veikia, vadinama miokinetiniu valdymu. Kai rankos raumenys susitraukia, magnetai juda, o šis judesys algoritmiškai paverčiamas roboto rankos komanda.

Danielis sugebėjo robotine ranka atlikti užduotis, kurioms reikia koordinacijos ir smulkiosios motorikos kontrolės, pavyzdžiui, atidaryti stiklainį, užsegti užtrauktuką ir pjauti peiliu.

„Ši sistema leido man susigrąžinti prarastus pojūčius ir emocijas: jaučiuosi taip, tarsi judinčiau savo paties ranką“, – sakė Danielis.

Bioninė ranka

Galūnių protezų pojūčių gerinimas yra pagrindinis šioje srityje dirbančių mokslininkų tikslas. Šiandien bioniniai kūriniai gali pasiekti tokį judesių ir kontrolės lygį, kuris anksčiau buvo laikomas neįmanomu. Ši magnetu valdoma ranka yra dar viena įspūdinga naujovė.

„Dirbdami kartu su Danieliumi suvokėme, kad galime daug nuveikti, kad pagerintume jo ir daugelio kitų žmonių gyvenimą. Tai didžiausia motyvacija, skatinanti mus tęsti savo darbą ir visada siekti geresnių rezultatų“, – sakė pirmoji tyrimo autorė Marta Gherardini.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Science Robotics“.