Išskirtinis dėmesys ateities transportui


Renginyje didelio dėmesio sulaukė ateities transportas ir dažnas lankytojas čia galėjo atrasti atsakymus į klausimą „Kaip keliausime ateityje?“ O panašu, kad technologijų gigantės išties nori vis labiau gerinti susisiekimą būtent oro transportu – štai JAV aviacijos bendrovė „Joby Aviation“ pristatė elektrinį vertikalaus kilimo ir leidimosi (eVTOL) keturvietį oro taksi, kuris gali tapti netaršia ir tylia kelionių mieste alternatyva.

Pasaulio mobiliųjų technologijų kongresas („Mobile World Congress“)

Tuo tarpu Kalifornijoje įsikūrusi technologijų įmonė „Alef Aeronautics“ pristatė skraidančio automobilio prototipą. Įmonė siekia gaminti automobilius, kurie galėtų ne tik važiuoti įprastais keliais, bet ir vertikaliai pakilti bei nusileisti ir skraidyti ore (iš viso automobilio prototipe įmontuoti aštuoni elektra varomi sraigtai, kurie leidžia jai atsiplėšti nuo žemės paviršiaus ir sklandyti ore).

Tokiu būdu įmonė siekia išspręsti transporto spūsčių problemą didžiausiuose pasaulio miestuose, tačiau technologijų entuziastams teks nusivilti – kol kas „Alef Aeronautics“ prognozuoja, kad automobilio kaina gali siekti net 300 tūkstančių JAV dolerių (maždaug 376 600 eurų), tačiau tikimasi, jog pradėjus masinę gamybą, ši suma sumažės iki tipinio sedano kainos.

Bendrovė tikisi pradėti gamybą iki 2025 metų pabaigos, tačiau realiam automobilio panaudojimui dar turės būti pritaikytos naujos eismo taisyklės, kurios apibrėžtų ne tik kaip automobiliai turi važiuoti įprastais keliais, bet ir kaip skraidyti ore.

Pasaulio mobiliųjų technologijų kongresas („Mobile World Congress“)

Kiek arčiau realybės buvo kinų bendrovė „Xiaomi“, pristačiusi savo pirmąjį elektromobilį „Xiaomi SU7“. Nors prie tokio tipo transporto jau esame pripratę, „Xiaomi“ teigia, kad maksimalios komplektacijos „Xiaomi SU7 Max“ vienu įkrovimu galės nuvažiuoti iki 800 kilometrų, tad kelionės iš Vilniaus iki pajūrio ir atgal gali tapti kur kas patogesnės.

Pasaulio mobiliųjų technologijų kongresas („Mobile World Congress“)

Ateities kosmoso technologijos


Renginyje išvydome „SpaceX“ mėnuleigį, kuris jau 2026 metais iškeliaus į tolimą, dešimtmečius trunkančią kelionę ir rinks bei siųs Žemėje esantiems mokslininkams nuotraukas, uolienų pavyzdžių analizes ir visą kitą informaciją tiesiai iš Mėnulio. Liūdniausia, kad ši kelionė neturi atgalinio bilieto – mėnuleigis dirbs darbus mūsų palydove tol, kol nesuges ir neužmerks akių atokiame kosminiame kūne. Bet gera žinia ta, kad energijos jam pakaks mažiausiai dešimtmečiui, o surinkta informacija leis mums dar geriau pažinti kosmosą.

Pasaulio mobiliųjų technologijų kongresas („Mobile World Congress“)

Ilgai lauktos naujienos


Renginyje pagaliau buvo galima gyvai pamatyti ir išmaniuosius „Samsung Galaxy“ žiedus. Apie juos prieš mėnesį Pietų Korėjos milžinė užsiminė „Samsung Galaxy S24“ modelio pristatyme, tačiau iki šiol turėjome labai mažai informacijos apie tai, kas per produktas mūsų laukia. Kaip galėjome įsitikinti, „Galaxy“ žiedai bus trijų spalvų – aukso, sidabro ir juodos spalvos, o pats įrenginys leis vartotojams mėgautis išmaniojo laikrodžio teikiamais privalumais, tačiau neapsunkins jų dideliais ekranais ir pertekliniu svoriu. Žiedas leis vartotojui ne tik matuoti spaudimą, bet ir analizuos miego kokybę, o su laiku bus galima vykdyti net ir detalesnį vaisingumo stebėjimą.

Pasaulio mobiliųjų technologijų kongresas („Mobile World Congress“)

Tuo tarpu didžiausia pasaulyje asmeninių kompiuterių gamintoja „Lenovo“ pristatė kompiuterio su skaidriu ekranu prototipą. Nors kol kas nėra aišku, ar šis produktas apskritai išvys dienos šviesą, tačiau pats kompiuteris atrodo išties „futuristiškai“. Tik kyla klausimas, o kodėl apskritai turėtume norėti permatomo nešiojamo kompiuterio? Atrodo, kad atsakymo į šį klausimą nežino ir pati bendrovė, tačiau išbandyti tokią naujovę buvo smagu, o nenutrūkstamas būrys smalsuolių, išsirikiavusių palei „Lenovo“ stendą tą tik patvirtino.

Pasaulio mobiliųjų technologijų kongresas („Mobile World Congress“)

Pasaulio mobiliųjų technologijų kongresas („Mobile World Congress“), atrodo, kad iškėlė daugiau klausimų, nei pateikė atsakymų. Ar tikrai ateityje kasdien naudosimės oro taksi paslaugomis, ar skraidantys automobiliai pakeis mūsų kelių eismo taisykles ir ar tikrai galėsime stebėti, ką veikia kolega savo darbo kompiuteryje? Tikėtina, kad artimiausiu metu ne (arba bent jau ne tokiu pavidalu, kokiu jie yra pristatomi dabar).

Juk pasaulyje yra sukurta daugybės produktų prototipų ir pavyzdžių, tačiau, kaip rodo patirtis, dienos šviesą išvysta tik tie, kurie iš tiesų yra patogūs, lengvina mūsų gyvenimus ir dėl kurių esame pasiruošę atsidaryti savo pinigines.

Tad nors kai kurie technologiniai konceptai gali atrodyti gąsdinančiai, ateities realybė mums bus malonesnė, patogesnė ir leis mums nuveikti dalykus, apie kuriuos dabar galime tik pasvajoti – ar tai būtų geresnis savo sveikatos duomenų rinkimas ir supratimas, ar tolimojo Mėnulio tyrinėjimai.