Apklausus daugiau nei tūkstantį „Tinder“ naudotojų, pusė jų teigė nenorintys susitikti akis į akį su žmonėmis, su kuriais bendrauja internetu, o beveik du trečdaliai jau yra vedę arba „palaiko santykius“, rašo scopeblog.stanford.edu.

Įdomu tai, kad tiriamųjų psichologiniai motyvai, dėl kurių jie naudojasi programėle, labai skiriasi ir turi didelę įtaką jų pasitenkinimui programėle, teigiama birželio 23 d. žurnale „Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking“ paskelbtame tyrime.

„Tinder“

Daugeliui žmonių internetinės pažintys yra panašaus patrauklumo kaip ir socialinė žiniasklaida – pramogų, dėmesio nukreipimo ir savigarbos šaltinis – ir gali turėti panašių pavojų, sako gydytojas Eliasas Aboujaoude, psichiatrijos ir elgesio mokslų klinikinis profesorius ir tyrimo autorius.

Keli motyvai


Nepaisant internetinių pažinčių populiarumo, tyrimų apie žmonių patirtį naudojantis pažinčių programėlėmis trūksta. „Mane pribloškė, kiek mažai duomenų apie tai, ar žmonės patenkinti pažinčių programėlėmis ir pasimatymais, į kuriuos eina“, – sakė E. Aboujaoude.

Siekdamas ištirti pažinčių programėlės patirtį, jis, kartu su kolegomis iš Prancūzijos ir Šveicarijos, apklausė 1387 anglakalbius 17-84 metų amžiaus „Tinder“ naudotojus.

Tyrėjai klausė apie naudotojų motyvus naudotis programėle, pažinčių ir pasimatymų ne internetu skaičių, jų santykių statusą, selektyvumą renkantis partnerius ir, be kitų veiksnių, psichologinius rodiklius, tokius kaip impulsyvumas, depresija, vienišumas ir savigarba.

Asociatyvioji nuotr.

Visi duomenys buvo pateikti naudojantis internetiniu klausimynu. Naudotojai taip pat įvertino savo bendrą pasitenkinimą programėle ir pasimatymais.

„Nustebino tai, kad didelė dalis, maždaug pusė, net neieškojo pasimatymų internete“, – sakė E. Aboujaoude. „Kyla klausimas, kodėl žmogus praleidžia tiek laiko pažinčių programėlėje, jei jam neįdomu eiti pasimatymus ar susirasti antrąją pusę.“

Daugelis žmonių teigė, kad programėlę naudojo ne tik ieškodami įsipareigojančių romantinių partnerių ar neįsipareigojančių sekso partnerių, bet ir siekdami užmegzti socialinius ryšius, pramogauti ir atitraukti dėmesį, sustiprinti teigiamas emocijas ir susidoroti su neigiamomis.

„Mes jas vadiname pažinčių programėlėmis, tačiau akivaizdu, kad jos atlieka ne tik pažinčių, bet ir kitas funkcijas“, – sakė E. Aboujaoude.

Pasitenkinimą lemiantys veiksniai


Tyrimo dalyviai bendrą pasitenkinimą „Tinder“ vidutiniškai įvertino 2,39 balo 4 balų skalėje. Pasimatymai, įvykę ne „Tinder“ dėka“, buvo įvertinti vidutiniškai 3,05 balo pagal 5 balų skalę.

Tyrėjai sukūrė mašininio mokymosi modelį, kad nustatytų, kaip stipriai kiekvienas kintamasis prognozuoja pasitenkinimą programėle.

Didžiausią teigiamą įtaką, t. y. didesnį pasitenkinimą programėle, turėjo šie kintamieji: naudojimasis programėle pagal paskirtį – romantinių partnerių arba žmonių bendravimui – ir didesnis „atitikčių“ skaičius.

„Tinder“

Priešingai, didžiausią neigiamą įtaką darantys veiksniai, kurie lėmė mažesnį pasitenkinimą, buvo šie: „Tinder“ naudojimas siekiant susidoroti su neigiamomis emocijomis, vengiantis prisirišimo stilius (didesnis atsargumas santykiuose) ir tokios psichologinės savybės kaip impulsyvumas (ypač išankstinio apgalvojimo ir atkaklumo stoka) ir depresyvi nuotaika.

Rezultatai rodo, kad internetinės pažintys yra neveiksmingas įveikos mechanizmas tiems, kurie susiduria su psichikos sveikatos problemomis, sakė E. Aboujaoude.

Kaip žmogus, 15 metų tyrinėjęs probleminį interneto naudojimą, jis atkreipė dėmesį į paraleles su socialinės žiniasklaidos naudojimu, kuris gali sustiprinti tokias būsenas kaip depresija, nerimas ir žema savivertė.

„Reikia dirbti su nesveiku įveikos mechanizmu, bet taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai, su kuo bandote susidoroti“, – patarė jis. „Jei paaiškėja, kad iš tikrųjų yra psichikos sveikatos būklė, nesvarbu, ar tai būtų depresija, ADHD, nerimas, ar kas nors kita, nenorime, kad tai liktų nediagnozuota. Yra labai veiksmingų būdų toms būklėms gydyti.“

Asociatyvioji nuotr.

Kintamasis, kuris labiausiai prognozavo didesnį pasitenkinimą „Tinder“ sugeneruotomis ne internetinėmis pažintimis, buvo amžius. Galbūt vyresni žmonės, kurie neužaugo su pažinčių programėlėmis, į jas žiūri su atsargumu ir yra linkę labiau atsirinkti savo partnerius, sakė E. Aboujaoude.