„Amžinosios cheminės medžiagos“ apima tūkstančius įvairių rūšių per- ir polifluoralkilinių medžiagų (PFAS). Dešimtmečius jos buvo naudojamos gaminiams padaryti atsparesniems vandeniui, dėmėms ir karščiui. Pastaruoju metu tam tikras PFAS poklasis (bis-FASI) naudojamas kaip elektrolitai ir rišikliai ličio jonų akumuliatoriuose.

Remiantis žurnale „Nature Communications“ paskelbtais tyrimais, jie dabar aptinkami dirvožemyje, nuosėdose, vandenyje ir sniege, esančiuose aplink gamybos įmones. Tyrimo autoriai taip pat aptiko bis-FASI skysčiuose, kurie išsiplovė iš sąvartynų.

Jei nesiimsime veiksmų, ši problema gali didėti, nes vis daugiau mūsų gyvenimo dalių – nuo automobilių iki namų ir pastatų – taps visiškai elektrinėmis, rašo „The Verge“.

„Susiduriame su dviem svarbiais iššūkiais – sumažinti vandens taršą ir padidinti švarios ir tvarios energijos naudojimą, ir abu šie uždaviniai yra verti dėmesio“, – sakė Teksaso technikos universiteto mokslininkė ir tyrimo bendraautorė Jennifer Guelfo.

Prognozuojama, kad iki 2040 m. gali susidaryti 8 mln. tonų baterijų atliekų, jei baterijų perdirbimas nebus smarkiai padidintas atsižvelgiant į paklausą, rašo „The Guardian“.

Mokslininkai vis dar bando suprasti, kaip PFAS veikia žmones. Dažniau naudojamų PFAS rūšių tyrimai rodo, kad didelis PFAS poveikis yra susijęs su didesne tam tikrų rūšių vėžio, kepenų pažeidimų, padidėjusio cholesterolio kiekio ir reprodukcinės sveikatos problemų, įskaitant mažesnį kūdikių svorį, rizika.

Naujaisiais tyrimais nustatyta, kad bis-FASI greičiausiai ilgai išliks aplinkoje, tačiau juos būtų galima išvalyti taikant panašius metodus, kaip ir kitų rūšių amžinai geriamajame vandenyje esančias chemines medžiagas.