Vilniečiai – vieni pirmųjų pasaulyje, diegiantys šią Nyderlandų bendrovės „Amusca“ sukurtą technologiją maisto atliekų tvarkymui.
Skaičiuojama, kad gyventojams pripratus prie naujosios maisto rūšiavimo tvarkos, per metus bus surenkama apie 40 tūkst. tonų maisto atliekų vien Vilniaus regione. Iš tiek atliekų be papildomo gautų žaliavų apdirbimo iš viso galima pagaminti iki 4,8 tūkst. tonų baltyminių produktų, aliejaus ir žaliavos trąšoms.
Baltyminiai produktai vėliau gali būti naudojami dažų, skiediklių, klijų, baldų ir šviestuvų gamyboje, taip pakeičiant iki šiol naudojamus iškastinius naftos produktus ir sumažinant poveikį aplinkai.
Aliejai naudojami kaip biokuras ir jais pakeičiami iškastiniai degalai, kurie išskiria kenksmingas šiltnamio efektą sukeliančias dujas. Perdirbus ant vilniečių maisto atliekų užaugintas lervas, per metus galima pagaminti iki 800 tonų pramonei parengtų naudoti baltyminių produktų ir apie 400 tonų aliejaus.
Vabzdžių lervų atliekose taip pat lieka daug naudingų medžiagų: azoto, fosforo, kalio, kurios gali būti naudojamos kaip trąšos žemės ūkyje. Po apdirbimo proceso kasmet būtų galima gauti apie 2 tūkst. tonų žemės ūkiui tinkamų trąšų.
Nuo šių metų visi gyventojai Lietuvoje turi laikytis naujos atliekų etiketo taisyklės – atskirti maisto atliekas nuo kitų šiukšlių. Vilniaus miesto ir rajono gyventai jas turi mesti į specialius oranžinius maišelius, o šiuos sandariai užrišus – į mišrių komunalinių atliekų konteinerius. Taip išrūšiuotos ir išmestos maisto atliekos atvežamos į atliekų rūšiavimo gamyklą, kur „Energesman“ darbuotojai oranžinius maišelius atskiria nuo bendro atliekų srauto.
Šių maišelių turinys iškratomas, peržiūrimas ir jau netrukus juo bus maitinamos vabzdžių lervos – būtent jos rūpinsis tolimesniu vilniečių maisto atliekų apdorojimu ir pavertimu naudingais produktais.
„Energesman“ jau aštuntus metus rūšiuoja ir tvarko mišrias komunalines atliekas, atvežamas iš visos Vilniaus apskrities, kuriai priklauso 8 savivaldybės: Vilniaus miestas ir Vilniaus rajonas, taip pat Trakų, Elektrėnų, Ukmergės, Švenčionių, Šalčininkų bei Širvintų rajonai. Nuo šių metų gamykla taip pat pradėjo atskirti ir apdoroti maisto atliekas iš Vilniaus regiono.