Kauliukų iš vyšnių nerankioja

„Vakar liko mažas gabaliukas pyrago su vyšniomis, kuris geras tuo, kad nereikia knebinėti vyšnių! Man jis labai skanus ir suprantu, kodėl prancūzai klafutį kepa – nes jie moka mėgautis gyvenimu ir skoniu. Sakykite, ką norite, bet suvalgyti tame gabalėlyje įkeptas vyšnias – didelis malonumas, ir skonis tikrai žymiai geresnis, nei būtų jau išrakinėta“, – sako K. Macelytė.

Klafutis

Kristina ragina išbandyti klafutį, nes jis itin paprastai pagaminamas ir labai smagus lėtam valgymui! Ir turi prancūziško šarmo!

K. Macelytė dalijasi klafučio receptu, kurį aptiko Dangiros Šimašiutės knygoje „Prancūzijos virtuvė“.

Klafutis

Joje rašoma, kad šis desertas – lyg didžiulis orkaitėje keptas blynas su vaisiais. Nors jį galima kepti su persikais, abrikosais, slyvomis ir net obuoliais, klafutis su vyšniomis yra pats populiariausias, ypač pietrytinėje Prancūzijos dalyje.

Pasak knygos autorės, apkepėlei vyšnios naudojamos su visais kauliukais, nes taip išlaiko stipresnį aromatą, bet galima kauliukus ir pašalinti.

Klafutis su vyšniomis

Klafutis

Reikės:

500 g vyšnių arba trešnių

40 g sviesto (ir dar trupučio formai patepti)

80 g miltų

70 g cukraus

1 a. š. vanilinio cukraus

žiupsnelio druskos

4 kiaušinių

200 g pieno

miltelinio cukraus pabarstyti

Gaminame:

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.

  • Pašalinkite vyšnių ar trešnių kotelius.

  • Nedideliame puode ištirpinkite 40 g sviesto, o likusiu gerai ištepkite 23 cm skersmens pyrago formą. Vyšnias su kauliukais suberkite ant dugno.

  • Dubenėlyje sumaišykite miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Vieną po kito įmaišykite kiaušinius, supilkite pieną, įmaišykite tirpintą sviestą. Kai tešla bus vientisa, supilkite ant vyšnių.

  • Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10 minučių, tada kaitrą sumažinkite iki 180 ir kepkite dar 20–30 minučių, kol viršus lengvai paruduos ir išsipūs.

  • Prieš ragaudami leiskite apkepėlei labai gerai atvėsti, apiberkite milteliniu cukrumi ir patiekite.

Desertas – pagal senovinį prancūzišką receptą

O štai maisto tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ autorės Zinos Bružienės klafutis su trešnėmis. Zina kauliukus iš trešnių išima, nes to pageidauja namiškiai.

„Kai prasideda trešnių sezonas, yra tiesiog būtina pasimėgauti prancūziškos klasikos desertu pagal senovinį prancūzišką receptą – klafučiu. Lietuvos restoranuose pasitaiko, bet toks populiarus kaip Prancūzijoje toli gražu nėra“, – pastebi tinklaraštininkė ir kviečia išbandyti.

Klafutis su trešnėmis

Klafutis

Reikės:

4 kiaušinių,

100 g cukraus,

vanilės,

žiupsnelio druskos,

90 g miltų (3 valgomi šaukštai),

250 g riebios grietinėlės,

250 ml pieno,

sviesto – kepimo indui ištepti,

cukraus indui pabarstyti,

500 g trešnių.

Gaminame:

  • Kiaušinius išplakame su cukrumi, vanile ir druska. Tada beriame miltus, vėl išmakaluojame ir supilame riebią grietinėlę ir pieną, vėl viską išbalbatuojame ir gauname labai skystą tešlą, panašią į lietinių. Grietinėlę galima keisti pienu.

  • Kepimo indą, geriausiai keramikinį ar molinį, ištepame sviestu ir paberiame cukraus, kad jis priliptų ir ant sienelių. Tada suberiame 500 g trešnių.

  • Klasikiniame recepte jos yra beriamos su visais kauliukais, nes kepdami šie priduoda specifinio aromato, o nesužalotos uogos nepaleidžia sulčių. Trešnės gali būti net su koteliais, kad valgant būtų smagu jas pešioti iš deserto.

  • Trešnes užpilti paruošta tešla. Jos neturi būti iki viršaus, nes desertas smarkiai kyla ir pučiasi, o atvėsęs susileidžia.

Klafutis
  • Dedame į įkaitintą iki 200° orkaitę ir kepame 10 minučių, po to temperatūrą reikia sumažinti iki 180° ir dar kepti apie pusvalandį, kol viršus gražiai paskrus.

  • Klafutis valgomas tiek karštas, tiek šiltas, tiek visiškai atvėsęs. Karšto jo nesupjaustysite, tokiu atveju geriausiai būtų gaminti nedideliuose kiekvienai porcijai skirtuose induose.

Klafutis
  • Patiekti jį galima su ledais, plakta grietinėle, plikytu kremu ar tiesiog su šviežiom trešnėmis. Įspėju: tai nieko panašaus į pyragą, greičiau – į pudingą ar į crème brûlée.

  • Galima klafutį kepti ir su vyšniomis, šilauogėmis, serbentais, kitokiomis uogomis ar vaisiais.