„Ir nors pati slyvaičių neauginu, kai man jų dovanoja kaimynai arba draugai, visada sugalvoju, ką pagaminti“, – pasakoja Vaiva.

Dažniausiai prieš ruošdama Vaiva iš slyvučių išima kauliukus.

„Dažniausiai darbuojuosi guminėmis pirštinėmis ir aštriu peiliuku. Jei slyvaitės sunokę – būna ryškiai geltonos ir minkštos – kauliukas puikiai išsiima perpjovus, ir spustelėjus“, – pataria Vaiva.

Kai slyvaitės kietokos, galimas ir kitas variantas – pirma jas virti, o tada pertrinti per metalinį sietą. Kaip pastebi Vaiva, laiko užtrunkama panašiai, tačiau jai lengviau pirma išimti kauliukus, nei paskui trinti išvirtas slyvas.

Šiandien Vaiva su Delfi Maistas skaitytojais dalijasi keturiais kaukazinių slyvučių receptais žiemai.

„Rekomenduoju pasigaminti porą padažų, kurie labai tinka prie mėsos, sūrio ar paskrudintos čiabatos. Taip pat – slyvučių ir bananų džemą, kuris nuostabiai dera su sūriu ar tinka pyragams. Slyvaičių galima ir susišaldyti – vėliau iš jų pagaminsite puikaus skonio saldžiarūgščius veganiškus ledus. Na o pats paprasčiausiais būdas – pasigaminti glotnutį iš slyvučių, obuolių ir bananų. Jį sudžiovinti blyneliais ar lakštais. Atvėsus orams mėgausitės natūraliu desertu“, – dalija patarimus tinklaraštininkė.

Tobulas kaukazinių slyvaičių pagardas

Šis pagardas kaip čatnis – tinka prie sūrio, mėsos, skrudintos čabatos. Taip pat jis puikiai tinka mėsos marinavimui.

Reikės:

500 g slyvų
500 g obuolių
1 svogūnas (raudonas labiau į temą, bet ne taip labai svarbu)
4 skiltelės česnako
Sauja besėklių razinų
1 aitrioji paprika
8 šaukštai cukraus
1 šaukštelis druskos
3 šaukštai acto geras
žiupsnis garstyčių grūdelių
Žiupsnelis juodų maltų pipirų
1/2 šaukštelio malto cinamono
1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
žiupsnis maltų kvepiančiųjų pipirų

Gaminimas

* Slyvoms išimti kauliukus. Obuolius supjaustyti gabaliukais. Svogūną – smulkiai.
* Viską iš karto dėti į žemą puodą ir kaitinti. Pradžioje masė bus skysta, maišyti reikės tik retkarčiais. Kai ims tirštėti, pamaišyti teks dažniau. Kaitinti, kol sutirštės iki džemo konsistencijos ir supilstyti į stiklainius.

Slyvučių tkemali su rukola

Iš kartvelų virtuvės atkeliavęs padažas tinka prie šašlykų, grilintos ar keptos mėsos, paukštienos. Bet, kaip pastebi Vaiva, skoniui ribų nėra – kažkam gal labai patiks ir prie kepto halumio sūrio.

„5 litrus kaukazinių slyvaičių nuplaunu, sudedu į puodą, šliūkšteliu pusę stiklinės vandens ir kaičiu an mažos ugnies. Verdu tol, kol akivaizdžiai atsiskiria kauliukai, tai užtrunka apie 30 min. Tuomet puodo turiniui leidžiu atvėsti, slyvų masę dedu į koštuvą ir rankomis ją suku koštuve, nes reikalinga tik minkštoji slyvų dalis, ji ir atsiskiria per koštuvo sieneles, lieka kauliukai ir odelės. Kad darbas eitų greičiau, rekomenduoju imti koštuvą su didesnėmis skylėmis.

Vienam litrui tyrės skaičiuojama:

5-6 krapų žiedynus su kotais
1 didelę česnako galvą
1 nedidelį čili pipirą (arba pusę šaukštelio čili miltelių)
100–110 g rukolos lapelių (pilnos rieškučios), galima vietoj jos naudoti kalendrois lapelius
1 a. š. rupios druskos
1v. š. balto cukraus

Gaminimas

* Gautą tyrę puode užkaitinu iki virimo, tuomet sumažinu ugnį iki pačios minimaliausios ir įmerkiu krapų žiedynus. Krapus prieš merkiant rekomenduojama surišti, taip patogiau juos ištraukti.
* Paverdu apie 15 min. ir krapus traukiu lauk, jie nebebus reikalingi. Tuomet sudedu smulkiai kapotus česnakus ir kalendros lapelius (tai greitai padaro virtuvinis kombainas), druską, cukrų, labai smulkiai pjaustytą čili ar miltelius, verdu dar apie 15 min.
* Karštą tyrę pilstau į nedidelius stiklainiukus. Ant tyrės pilu saulėgrąžų aliejaus. Užsuku dangtelius, stiklainių aukštyn kojom neverčiu ir neapkloju – tiesiog palaukiu kol atvėsta.
* Šis pagardas puikiai laikosi net ir šiltesnėje patalpoje, šaldytuvo tikrai nereikia.
* Atidarius stiklainį aliejų įmaišau į padažą ir tuomet jau pagardą laikau šaldytuve.

Kaukazinių slyvaičių ir bananų džemas

Nuostabaus skonio džemas tinka prie sūrio, su pyragu. Juo galima pertepti biskvitus.

Reikės:

1 kg slyvaičių be kauliukų
1 kg bananų (nuvalytų)
1 kg cukraus
1 a. š. citrnos rūgšties arba 1 citrina (su žievele)
4 v. š. romo (nebūtinai)

Gaminimas:

* Slyvas su bananais suberti į puodą kartu su cukrumi ir citrinos rūgštimi ar citrinos sultimis bei tarkuota žievele.

* Maišant virti 15 minučių, nugriebti putas, įpilti romo ir dar pavirti 15 minučių. O tada jau dėti į stiklainiukus. Skanaus žiemą

Pasakiškas vyšninių slyvučių šerbetas

Gamindami ledus improvizuokite, kaip norisi, tačiau skanu ir vien slyvutės su medumi bei šlakeliu brendžio.

Šį kartą prie šaldytų slyvučių pridėjau:

2 v. š.medaus
1v. š. brendžio
1 šaldytą bananą
1 v. š. šaldytų pienių žiedlapių.

Gaminimas:

* Maistiniame kombaine sumalami visi šaldyti ingridientai su medumi ir brendžiu.

* Patiekiama nedelsiant arba masė sudedama į šaldymui tinkamą indą, dedama į šaldymo kamerą, kur kelis kartus pamaišoma šakute, kad nesušoktų į ledą.

Skanaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)