Kodėl Jurga Medžionienė, rašydama apie mėgavimąsi rašė vienaskaita, netrunku suprasti.
„Dažniausiai patiekalus iš bulvių tarkių gaminu tik sau, nes vyras nemėgsta jų konsistencijos. Mano vyras norvegas ir nors yra norvegiški cepelinai, deja, jie jam nepatinka“, – pasakoja jau 14 metų svečioje šalyje gyvenanti Jurga.
„Sūnus į Norvegiją gyventi atvažiavo, kai jam buvo 12 metų, taigi, jis net labai mėgsta bulvinus patiekalus. Ypač senelio gaminamus bulvinius blynus. Tik vėdarų nevalgo“, – pasakoja Jurga.
„Jie auga plantacijomis ir iš tiesų yra labai sveiki ir daug naudingų medžiagų turintys grybai. Norvegijoje ir visoje Skandinavijoje yra labai vertinami. Panašūs į voveraites, tik derlius vėlyvesnis. Ir kvapas bei skonis intensyvesnis nei paprastųjų voveraičių“, – žiniomis dalijasi pašnekovė.
Na o kadangi grybų – pilni podėliai, kartą moteris sumąstė, kad jie puikiai tiktų gaminant kugelį.
„Pagalvojau: juk padažais su šiais grybais gaunasi puikus, tad kodėl jų ir į tarkius neįdėjus. Ir į vėdarus esu dėjusi – labai patiko!“ – sako Jurga. Ji neabejoja, kad kugeliui tiks bet kokie miško grybai ir dalijasi receptu.
Reikės:
2 saujos turimų miško grybų
7 vidutinės bulvės
1 svogūnas
šoninės
1 v. š. Sviesto
2 v. š. Kalakutienos sultinio
pieno
1 kiaušinis
druskos žiupsnelis
juodųjų pipirų žiupsnelis
Gaminimas:
* Ryte iš šaldiklio išėmiau porą saujų rudųjų voveraičių. Naudokite bet kokius mėgdstamus miško grybus.
* Nuskutau 7 vidutinio dydžio bulves, nulupau svogūną, sutarkavau.
* Keptuvėje paskrudinau plonai pjaustytos šoninės, dėjau šaukštą sviesto (šoninė neriebi), sudėjau nuspaustus grybus, apkepiau.
* Tuomet supyliau nuo grybų likusį skystį, idėjau 2 v. š. kalakutienos sultinio drebučių ir gerai pakaitinau, kol skystis nugaravo. Įpyliau šlakelį pieno. Kai šis užvirė, užplikiau tarkius, sumaišytus su kiaušiniu, druska ir pipirais.
* Tarkį padalinau į dvi nedideles kepimo formas, išteptas sviestu.
* Kepiau 190⁰ temperatūroje 45 minutes.
* Labai minkštas ir tirpstantis burnoje. Mėgavausi kiekvienu kąsniu!