„Kas antri metai mūsų obelys „eina iš proto“. Iš pradžių džiaugiuosi, nes būnu pasiilgusi, tad valgome, kepame blynus, pyragus. Iš rudeninių virsiu sūrį“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Obuolienių Neringa sako daug neverdanti, nes namiškiai jos pernelyg nevalgo, mėgsta tik pyragus su obuoliene, na ir pikantiško skonio – prie sūrių.

Tačiau išvydusi vienos estų blogerės įrašą apie obuolienės ruošimą orkaitėje, Neringa panoro žūtbūt jį išbandyti.

„Tik aš dar dėjau abrikosų. Obuolienės nereikėjo saugoti, kaip verdant ant viryklės. Ji nesuvirė visiškai į košę, kas dažnai nutinka verdant obuolienę iš alyvinių obuolių, liko skaidri ir įgavo švelnaus karamelės skonio“, – dalijasi Neringa Lindman.

Tinklaraštininkės vertinimu, obuolienė puikiai tiks kepiniams, su blynais, košėmis ar tiesiog ant skrebučio.

„Man labai patiko, jei nebandėte, – rekomenduoju“, – sako Neringa.

Obuolienė orkaitėje

Neringos obuolienė

Reikės:

• 1,5 kg jau nuvalytų obuolių

• 0,5 kg abrikosų be kauliukų

• 700–800 g cukraus

• 2 v. š. citrinos sulčių

• 2 cinamono lazdelės (nebūtina)

Gaminimas:

  • Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius, supjaustome.

  • Išėmę abrikosų kauliukus, juos taip pat supjaustome.

  • Užpilame citrinos sultimis, lengvai permaišome.

  • Užpilame cukrumi ir uždengę paliekame 8–12 val. arba per naktį.

  • P.S. galite iškart viską sudėti į indą, kuriame po to kepsite (aš kepiau gilioje špižinėje keptuvėje).

  • Kitą dieną, obuolius su abrikosais lengvai permaišome (jei naudosite, įdėkite cinamono lazdeles), uždengiame dangčiu ar folija ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 2 val. kas pusvalandį lengvai permaišydami.

  • Likus 10 min iki pabaigos, išimame cinamoną ir baigiame kepti be dangčio.

  • Karštą obuolienę supilstome į sterilizuotus stiklainius, užsukame dangteliais bei uždengę rankšluosčiu, paliekame atvėsti.

  • P.P.S. panašiai gaminu obuolių sūrį, tik pabaigoje dar paverdu ant viryklės, kol įgauna reikiamą konsistenciją.

Ar reikia lupti?

Ar obuolius verta valgyti, kiek jų suvartoti ir kaip, pasakoja dietistė, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Ekspertės nuomone, obuoliuose esantys antioksidantai gali turėti priešuždegiminį, antivirusinį, priešvėžinį ir antidepresinį poveikį. Gerina smegenų ir raumenų funkciją, mažina gliukozės kiekį kraujyje ir sumažina svorį. Daugiau apie tai: Vaida Kurpienė apie tai, ar reikia lupti obuolius ir kam jie padeda lieknėti + 5 receptai