„Kai 1985 tuometinėje Čekoslovakijoje pirmą kartą paragavau čiabatos, atrodė, kad nieko skanesnio nebėra, ir grįžusi į Lietuvą dažnai apie ją svajodavau. Bandžiau pati ją kepti, kūriau įvairiausius receptus ir variantus, bet išeidavo tik mielinė bulka ar pyragas. Kad ir kokio skanumo bebūtų, buvo ne tas. Jokių jutubų nebuvo, sovietinių laikraščių paskutiniuose puslapiuose galėdavai rasti nebent uzbekiško plovo gaminimo aprašą.
Tinklaraštininkė akcentuoja: pagrindinis tikros čiabatos ingredientas – laikas. O tada – vanduo. Čiabata net vadinama 70, 80 ar 90 procentų vandeningumo.
Naminė čiabata
Dviems kepaliukams reikės:
500 g miltų,
450 ml vandens,
1 a.š. druskos,
1 a.š. cukraus,
7 g sausų mielių.
* Visus produktus, kaip teigia tinklaraštininkė, reikia tiesiog sumaišyti šaukštu. Tešla bus labai minkšta, labai lipni, nepasiduodanti jokiam formavimui. Tokia ir turi būti.
* Tada reikia uždengti ir palikti valandai.
* Po to ją reikia „vėdinti“ – drėgnomis rankomis imti tešlą už krašto, pakelti kiek galima aukštyn, pajudinti lyg audeklą ir paguldyti ant likusios inde. Tada imti tešlos kraštą kitoje vietoje ir atlikti tą pačią procedūrą. Taip „pavėdinti“ iš visų keturių pusių po vieną kartą. Dėl to geriausia čiabatą užmaišyti keturkampiame inde.
* Tada tešlą vėl uždengti ir vėl palikti valandai. Po kiekvienos procedūros tešla bus vis brandesnė.
* „Vėdinimo“ procedūrą kartoti 4 kartus. Po paskutinio karto palikti kildintis 2 valandom, po kurių ji bus pilnutėlė burbulų burbuliukų.
* „Nuo šios akimirkos toliau viską darome maximaliai atsargiai, stengdamiesi kuo mažiau burbulėlių pažeisti. Stalą labai gausiai pabarstome miltais, dubenį apverčiame ir leidžiame tešlai pačiai išsmukti, nekišame pirštų. Tada pamiltuojame, atsargiai padaliname per pusę, suformuojame kepalaičius (čiabata niekada nebūna idealios formos, nes saugome oro pūsleles), dedame į kepimo indą taip, kad jie nesiliestų, pridengiame rankšluosčiu ir paliekame dar valandai.
* Tada pašauname į 240° įkaitintą orkaitę. Apačioje dedame indą su vandeniu ir kepame 17 min. Tada vandenį išimame ir kepame dar 17 min.