Roma jau įsitikino, kad uogienės, džemai ar konservai yra stulbinančiai neįtikėtinas dalykas. Antai cukinijų nemėgstanti ir visiškai nevalganti Roma gali nesustodama šaukštais kabinti citrininį cukinijų džemą.
„Jis tikrai patiks net tiems, kas kasdieniame gyvenime cukinijos vengia. O obuolienė... Nėra komentarų – tiesiog kvepia Kalėdomis“, – savo entuziazmu Roma Labžentė uždegė jau ne vieną pagalvoti apie skanias kalėdines dovanas.
Savo virtą džemą ir uogienę Roma pilsto į nedidelius stiklainėlius ir išradingai juos dekoruoja.
Be jau paminėtų cukinijų džemo ir kvapniosios obuolienės Roma daliajsi ir kitomis idėjomis, tiksiančiomis dovanoti. Kas nemėgsta valgyti saldžiai, gali pagaminti marinuotų daržovių: svogūnų, morkų, pomidorų. Arba kepto pomidorų padažo.
1kg cukinijų (svoris jau nuvalytų)
500g cukraus
4vnt citrinų
1. Cukinijų odeles nupjausčiau, išskobiau sėklas ir supjausčiau jas kubeliais.
2. Citrinas gerai nuploviau ir nutarkavau žieveles. Perpjoviau citrinas per pusę ir kadangi esu paprašiau vyro išspausti sultis.
3. Į puodą sudėjau cukinijas, įpyliau šiek tiek vandens. Užkaičiau ir ant silpnos ugnies viriau tol, kol jos truputį suminkštėjo.
4. Nupyliau nuo cukinijų vandenį ir jas sutryniau.
5. Grąžinau ant silpnos ugnies, supyliau cukrų, citrinų žieveles ir sultis. Vis pamaišant viriau apie 50 minučių.
2kg obuolių (svoris jau nuvalytų)
500g cukraus
1 didelio apelsino
2v.š. aguonų
1. Obuoliams išpjoviau graužtukus ir visus patamsėjimus ant žievelių. Supjausčiau nedideliais kubeliais ir dėjau tiesiai į puodą.
2. Gerai nuploviau apelsiną ir nutarkavau jo žievelę. Baltą apelsino dalį (tą, kur slepiasi po žievele) nulupau, o patį apelsiną smulkiai supjausčiau ir sudėjau prie obuolių.
3. Ant silpnos ugnies užkaičiau puodą ir vis pamaišant viriau tol, kol obuoliai pradėjo minkštėti.
4. Subėriau cukrų ir apelsino žieveles, pakaitinau viską dar apie 10 min. Nuėmiau nuo viryklės, sukračiau aguonas ir gerai viską permaišiau.
Keptų pomidorų padažas
2 kg pomidorų
Svogūnas
Daug česnako
Prieskoniai – 2v.š. druskos, čili, raudonėlis.
* Pomidorus ir svogūną stambiai supjausčiau, nulupau česnaką, sudėjau viską į kepimo formą, pabarsčiau druska, čili prieskoniais, raudonėliu.
* Dėjau į iki 180laipsnių įkaitintą orkaitę, o kepiau, kol truputį apskrudo krašteliai, maždaug 1val 20 min.
Išėmus viską sutryniau ir pakaitinau iki užvirimo. Išpilsčiau į mažus stiklainiukus ir viskas.