Nebrangi daržovė – nauda ir sveikatai, ir figūrai

Nuo seno žinoma, kad rauginti kopūstai yra vitamino C šaltinis. Tačiau nereikia pamiršti, kad šviežiuose kopūstuose vitamino C yra netgi daugiau – vos 200 gramų pakanka paros normos poreikiui patenkinti.

„Švieži naujo derliaus kopūstai atrodo tokie gaivūs ir viliojantys, o įtraukus juos į savo racioną, bus naudos ir piniginei, ir sveikatai. Ši daržovė ne be reikalo yra siejama su sveiku gyvenimo būdu. Be jau minėto vitamino C, kopūstuose yra ir vitaminų K, B6, taip pat folio rūgšties. Laikoma, kad švieži kopūstai pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis“, – pranešime žiniasklaidai atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Naudos daug, o kalorijų – visai mažai. 100 grame kopūstų yra vos 40 kalorijų, tad jie nepakenks ir figūrai. Žinoma, jeigu nederinsite jų su riebiais ir kaloringais priedais, primena J. Sabaitienė. Kopūstus verta naudoti salotoms, troškinti, virti jų sriubą, kombinuoti į daržovių ir mėsos patiekalus – taip pat labai skanu tiesiog pakepti su šiek tiek riebalų keptuvėje arba pašauti jų ketvirčius, apšlakstytus aliejumi, į orkaitę.

Kaip greičiau ir lengviau paruošti lapus balandėliams

Namuose ruošti aromatingi ir sotūs balandėliai – puikus pasirinkimas svarstant, ką skanaus pasigaminti iš pačių paprasčiausių ingredientų. Procesas nėra sudėtingas, tačiau imlus laikui, pradedant dar lapų paruošimu puode. Šią gana varginančią ir nuobodžią užduotį galima atlikti kur kas greičiau nei įprasta dažnuose namuose, sako G. Urbonavičiūtė.

„Paruošti lapus bus vieni juokai ir tereikės atlikti kelis žingsnius. Nupjaukite kopūsto kotą, nuimkite viršutinius lapus. Jei šie pažeisti, tuomet išpjaukite likusią koto dalį iš gūžės. Patepkite nupjautą kopūsto pusę (kur buvo kotas) aliejumi ir įdėkite jį į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu. Apvirkite ir išimkite iš vandens. Dėl aliejaus atskiri lapai labai lengvai ir be pastangų atsiskirs. Tada juos tiesiog nusausinkite, ir jie bus paruošti naudoti“, – pataria kulinarijos technologė.

Balandėlių „lazanija

Norint tokio pat dar vaikystę primenančio balandėlių skonio, tačiau mažiau darbo ir originalesnės išvaizdos, verta didžiąją dalį darbo patikėti orkaitei. Tereikės susluoksniuoti kopūstų lapus ir mėsos įdarą – gražiai viską suguldžius į kepimo formą, rezultatas bus pribloškiantis.

Skonis taip pat nepaliks abejingų, kadangi papildomo švelnumo ir purumo suteiks slaptas ingredientas – piene išmirkyti avižiniai dribsniai. G. Urbonavičiūtė dalijasi receptu:

Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 80 min. (20 min. ruošti ir 60 min. kepti)

Reikės:

1 didesnio šviežio kopūsto,
500 g maltos jautienos,
500 g maltos kiaulienos,
250 g virtų ryžių,
keleto didesnių pievagrybių,
1 skiltelės česnako,
1 svogūno,
1 saujos piene išmirkytų avižinių dribsnių,
druskos,
pipirų,
2 kiaušinių,
150 g konservuotų pomidorų,
aliejaus.

Gaminame:

* Kopūstą apvirkite dideliame puode pagal aukščiau nurodytą metodą.
* Supjaustykite svogūną ir kartu su česnaku pakepinkite nedideliame kiekyje aliejaus.
* Grybus smulkiai supjaustykite ir taip pat apkepkite.
* Į dubenį sudėkite mėsą, virtus ryžius ir pakepintus svogūnus bei česnakus. Taip pat įdėkite piene išmirkytų avižinių dribsnių, grybus ir smulkintus konservuotus pomidorus. Įmuškite 2 kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Jei mišinys atrodo per sausas, įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio.
* Stiklinį orkaitės indą patepkite aliejumi ir išklokite kopūstų lapais – tiek dugną, tiek šonus, šiek tiek užklodami vieni lapus ant kitų. Tada sudėkite dalį mėsos mišinio, tuomet – vėl kopūsto lapus. Sluoksniuokite kelis kartus, kaskart viską gerai paspausdami. Paskutinį sluoksnį darykite kopūstų.
* Viską pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite valandą.
* Iškepus ant patiekalo uždėkite didesnę lėkštę ir viską apverskite – patiekalas atrodys išties efektingai.

Vieno kąsnio balandėliai

Na o norintiems labiau tradicinių balandėlių Norvegijoje gyvenanti Inga Haakonen kviečia pasigaminti miniatiūrinių jų versijų. Net 5 Ingos balandėlių receptai – šiame tekste.

Reikės:

šviežio kopūsto
čiorizo dešros, supjaustytos griežinėliais
pomidorų
mėgiamų žalumynų
česnakų

Gaminame:

* Inga gamino vieno kąsnio balandėlius su įvyniota čioriso dešra.
* Susuko ir sudėjo į puodą, kur ant dugno pribėrė pomidorų griežinėlių, žolelių. O ant viršaus užbėrė aliejuje virtų česnako griežinėlių.

* Troškino ant žemos kaitros.

* Patiekė su šviežiai virtomis bulvėmis ir grietine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją