Migdolų drožlės suteiks duoniukams traškumo

„Duoniukus galima gaminti sūrius, saldesnius arba pikantiško skonio – viskas priklauso tik nuo jūsų noro“, – sako virtuvės šefė A. Švetkauskė ir kviečia į „Good Food Studio“ virtuvę.

Pirmiausia gaminsime duonelės tešlą (receptas apačioje). Jai reikės avižinių dribsinių – šefė pataria rinkitės stambesnius, nes tokie turi daugiau skaidulų, yra sveikesni. Smulkūs avižiniai dribsniai turi daug krakmolo ir cukrų, o tai nėra vertinga ir naudinga mūsų organizmui.

Avižinius dribsnius pilame į indą. Ten pat pilame ir miltus. Geriausia rinktis spelta pilno grūdo miltus.

„Tačiau šis receptas puikus tuo, kad jei nemėgstate ar negalite vartoti šių miltų, juos galima keisti kitais. Puikiai tinka ir avižiniai, grikių, migdolų, tapijokos miltai ar kitokie. Galima miltus sumaišyti – tarkime, ruginius pilno grūdo miltus su grikių. Skonis tikrai nenukentės, bus tobulas, tik gali skirtis duoniukų spalva, konsistencija – tokiu atveju reikėtų stebėti vandens ir aliejaus kiekį“, – atkreipia dėmesį A. Švetkauskė.

Toliau beriame sėklas. Vienos jų yra saulėgrąžos: jos vertingos savo maistinėmis savybėmis, tik turėtų būti nekepintos, nuplautos ir išdžiovintos. Taip pat į indą beriame baltojo sezamo sėklas, galima pamaišyti su juodoju sezamu.

Beriame linų sėmenis – tai yra omega rūgščių šaltinis, organizmo šluota, tad jų niekeda nereikėtų atsisakyti. Galima įberti ir traiškytų linų sėmenų.

Skoniui pagardinti įberkite migdolų drožlių – jos suteiks duoniukams traškumo. Drožlių taip pat galima užbarstyti ir ant duoniukų tešlos viršaus prieš šaunant į orkaitę.

Saldžių ar pikantiškų?

Na o šioj vietoje reikia apsispręsti, kokios skonio duoiniukų norite. Saldžių, sūrių ar pikantiškų. Aistė šįkart gamino pikantiškus duoniukus, todėl į tešlą bėrė 1 arbatinį šaukštelį persilado (tai prieskonis, kurio sudėtyje yra petražolės ir česnakas). Tada bėrė arbatinį šaukštelį garam masala – indiško prieskonio, kuris savyje talpina daug kvapų. Ten pat šliūkštelėjo druskos – geriausia rinktis joduotą – apie 1, 5 g. Tešlą gardiname šiek tiek pipirų, o jei norisi aštriau, galima įmaišyti ir žiupsnelį čili pipirų.

Ten pat beriame ir porą tarkuotų ar išspausto česnako skiltelių, įtarkuojame ir imbiero gabaliuką – jei rinksitės ekologišką, jo žievelės net nereikia nuskusti, tik nuplauti.

Metas į tešlą pilti vandenį ir aliejų. Pilame apie stiklinę vandens (jis turi šaltas raba kambario temperatūros) ir kelis šaukštus gero alyvuogių aliejaus.

„Svarbu, kad jis būtų skirtas kepimui, o jo rūgštingumas būtų ne didesnis kaip 0,15 proc. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo sveikiau, ir, žinoma, toks aliejus yra brangesnis. Aliejus savo savybėmis praturtina duoniukus ir atlieka „rišamąją“ funkciją“, – sako A. Švetkauskė.

Viską išmaišome. Jei norisi gelsvos duonelės spalvos, galima įdėti ciberžolės. Tešla turi būti 30 proc. grietinės tirštumo.

Galima ir aštriau

Išmaišius tešlą leiskite jai šiek tiek pastovėti – miltai sugers vandenį, pabrinks.

„Kiek vandens pilti į tešlą, priklauso nuo to, kokius miltus dėsite. Jei renkatės grikių miltus ar juos maišote su migdolais, o gal dėsite ruginius, – kiekvieną kartą bus reikalingas skirtingas vandens kiekis, nes miltai sugeria skirtingą kiekį. Tarkime, migdolų miltai savyje turi riebalų, tad reikės mažiau ir vandens, ir aliejaus“, Ż atkreipia dėmesį virtuvės šefė.

Gautą duonelės tešlos masę verčiame į sviestiniu popieriumi išklotą skardą, išlyginame. Jei sluoksnis bus plonesnis, duonelė bus trapi, traški. Jei paliksite storesnį sluoksnį, bus duonos konsistencijos kepinys. Aistė paliko apie 1 centimetro storį.

Skardą pašauti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 20 minučių.

Belieka paruošti duoniukų aptepą: kelias česnako skilteles sutraiškyti ir truputį patarkuoti – kad liktų ir stambesnių gabaliukų. Česnaką berti į indelį, pilti kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, berti žiupsnelį persilado, druskos ir viską išmaišyti. Mėgstantiems aštriau, galima dar smulkiai įpjaustyti čili pipiro. Viską išmaišyti.

Po 20 minučių kepimo duoniukus ištraukti iš orkaitės ir turima česnakine aliejaus mase aptepti. O tada dar kelioms minutėms pašauti į orkaitę.

Ir su duoniukais, ir su daržovėmis

O kol duoniukai kepa, galima pasigaminti gardžią ir sveiką užtepėlę, kuri puikiai tiks prie duoniukų, daržovių, nesaldžių blynų.

Užtepėlei imame avokadą – būtų geriau, jei būtų prinokęs, tada jį lengva sutrinti šakute, o ir užtepėlė būna saldesnio skonio. Jei vis tik avokadas neprinokęs, kietesnis, galima jį sutrinti trintuvu arba sutarkuoti per smulkesnę tarką. Sutarkuojame ir 1-2 česnako skilteles – priklauso nuo to, ar mėgstate aštriau. Dedame 200 g varškės, 40 g (galima ir daugiau) jogurto, šiek tiek druskos, pipirų ir sutriname.

Į gautą masę įpjaustome mėgiamų žalumynų – petražolių, krapų, svogūnų laiškų, kalendros. Aistė šįkart rinkosi kalendrą ir ją subėrusi į masę, šliukštelėjo kelis šlakelius alyvuogių aliejaus ir viską išmaišė.

Užtepėlę sudėjo į lėkštę, apšlakstė tyru lyvuogių aliejumi ir papuošė keliais saulėgrąžų daigais, sezamo sėklomis, migdolų drožlėmis. Taip pat uždėjo kelis čili pipiro griežinėlius – bus pageidaujantiems aštrumo.

Štai ir viskas. Iškeptus duoniukus laužykite norimo dydžio gabaliukais ir ragaukite kartu su užtepėle. Skanaus!

Duonelės receptas

Reikės:
120 g spelta kvietinių miltų
120 g avižinių dribsnių
120 g saulėgrąžų
30 g sezamo sėklų
30 g linų sėmenų
0,5 a. š. druskos
1 a. š. persilado prieskonių
1 a. š. garam masala prieskonių
pipirų
imbiero gabaliuko
2 v. š. alyvuogių aliejaus
vandens

Aptepui:

2 česnako skiltelių
2 v. š. alyvuogių aliejaus
jei norisi – smulkinto čili pipiro

Avokado užtepėlės receptas

Reikės:
1 avokado
200 g varškės
40 g jogurto
2 skiltelių česnako
druskos
pipirų
žalumynų
jei mėgstate aštriau - čili pipiro

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją