Prasidėjęs cukinijų sezonas tampa tikru valios ir stiprybės išbandymu, juokiasi tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ kūrėja Zina Bružienė. Mat klausimas „gal nori cukinijų?“ netrukus taps topų topu, o atsisakyti ne taip ir lengva. „O ir nereikia!“, – tikina Zina iš Palangos, mat iš cukinijų galima pagaminti nuostabaus skonio patiekalų. Dviem tokiais, kurie tapo tikrais atradimais net galybę receptų žinančiai Zinai, šiandien tinklaraštininkė ir dalijasi.
„Ne vieną kartą esu sakiusi, kad cukinija yra tobula daržovių daržovė. Ir receptų su ja savo puslapyje turiu daugybę – nuo margašonio vyniotinio ir keptų cukinijų sriubos iki apkepų ir uogienių. Atrodo, ką čia iš jos beišspausi? Bet jei tavo virtuvėje nebeatsiranda naujų idėjų, naujų receptų, naujų technologijų ir interpretacijų, jei kasdien ratu suki tuos pačius patiekalus iš tų pačių produktų, – tavo virtuvė mirusi. Ne veltui save gerbiantys šefai, bijodami nuobodulį keliančios monotonijos, keičia restoranų meniu kiekvieną sezoną. Tai ir aš, vengdama savo virtuvės paralyžiaus ir smerties, kaskart stengiuosi ieškoti, atrasti ir pritaikyti kažką naujo. Ne visada pasiseka, bet šitie cukinijų suktinukai, mano akiai, yra tobulas užkandis“, – sako Zina Bružienė.
Ir paaiškina, kodėl cukinijų suktinukai yra puikus užkandis – dėl dviejų priežasčių. Pirma, dėl gaminimo paprastumo. Ir antra – puikaus suktinukų skonio ir tekstūros.
„Smagiai traškus viršus ir idealiai minkštas vidus, gurgždanti cukinija, tąsus išsilydęs sūris. Mėgėjams dar galima pasiūlyti česnakinio padažo su čilio prieskoniais ir traškių marinuotų daržovių“, – pasakoja Z. Bružienė. Traškių marinuotų daržovių receptą rasite čia.
Įdarui: 250 g maskarponės sūrio 120 g šaltai rūkytos ar sūdytos lašišos krapų česnako druskos, prieskonių
Gaminimas:
* Išsirenkime didesnę cukiniją, sutarkuojame, padruskiname, leidžiame išsiskirti sultims ir jas nuspaudžiame.
* Suplakame 4 didelius XL kiaušinius kaip omletui. Dedame nedaug druskytės, česnako ir pipiriukų pagal skonį.
* Tada sudedame nuspaustas tarkuotas cukinijas, saują tarkuoto bet kokio sūrio, išmaišome ir pilame į skardą ant kepimo popieriaus. Ant viršaus dedame plonai papjaustytų cukinijos gabaliukų ir vos vos jas padruskiname. Kepame apie 35 min 200 C.
* Prieš pabaigą įjungiame grilio režimą, kad griežinėliai dailiai paskrustų.
* Kol kepa, imame 250 gr maskarponės, dedame šiek tiek mėgstamų prieskonių, česnako, krapų ir 120 gr šalto rūkymo arba sūdytos lašišos. Gerai išmaišome iki vientisos masės.
* Iškeptą cukinijų omletą atvėsiname, nulupame popierių, aptepame įdaru ir susukame į vyniotinį. Leidžiame šaldytuve šiek tiek pagyventi ir sustingti, o tada jau patiekiame.
* Tinka su mėgstamais padažais, šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis. Pjaustyti stenkitės taip, kad raštai iš apkepusių cukinijų griežinėlių švytėtų visu gražumu.
„Atrodo tikrai fantastiškai. Papuošus žalumynais, pomidoriukais, citrina galima drąsiai dėti ant šventinio stalo kaip puošmeną“, – pataria „Zinos virtuvėje“ autorė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt