Čia Zina išduoda, kur perka skaniausią lašišą: „Labiausiai išraiškingo skonio yra šalto rūkymo lašiša, kurią dažniausiai parsivežame iš Liepojos turgaus. Tai tikriausiai vienas skanesnių variantų.“
Ziną lašišą marinuoja dviem būdais.
I būdas
Išverda sūrymą iš:
500 ml vandens
2 didelio šaukštai druskos,
1 šaukšto cukraus,
pipiriukų,
porą lauro lapų,
dviejų gvazdikėlių.
* Tada sluoksniuoja stiklainyje: svogūnai, žuvis, krapai, papipirina ir iš sūrymo sudeda lauro lapelius.
* Pridėjus pilną indelį dar užpila šaukštą obuolių acto ir bekvapio aliejaus, kad neliktų oro tarpelių.
* Gerai užsuka, pavarto, supurto, kad skysčiai pasiskleistų vienodai, ir – į šaldytuvą.
II būdas
Reikės:
svogūno,
poro gabaliuko,
2 lauro lapelių,
kelių krapų (tinka stiebeliai),
pusė nedidelės citrinos griežinėliais,
šaukštas tarkuotos morkos,
1 šaukštas su kaupu druskos,
vienas šaukštas cukraus,
maltų pipirų.
* Zina pataria prikimšti labai tvirtai, kad kuo mažiau būtų tarpelių.
* Papurtyti – daržovės ir lašiša paleis savo sultis, ir dėti į šaldytuvą.
Tiek pirmu, tiek antru būdu marinuotą silkę Zina rekomenduoja valgyti ne aksčiau kaip po paros.
„Kenčiame neragaudami mažiausiai vieną parą, o tada galime vaišintis ir vaišinti. Jei išlauksite 2–3 paras, bus tik skaniau. Patiekti galime su baltos duonos skrebučiais, juoda duona arba karštomis bulvėmis. Kaip kam skaniau. Marinuojant antruoju būdu reikėtų šaldytuve palaikyti keliomis valandomis ilgiau“, – pataria maisto tinklaraštininkė.