Mokėsi pažingsniui

Prieš įsikurdamas Vilniuje, Justinas metus mokėsi ir dirbo Danijoje, tačiau, kaip pats sako, gyvenimu užsienyje nesusižavėjo. Pradėjęs studijuoti, ieškojo papildomo darbo, o pomėgis gaminti ir meilė egzotiniais skoniais išsiskiriančiai Azijos virtuvei jį atvedė į vieną sostinės Azijos virtuvės restoraną. Kaip jis pats sako: pradėjęs dirbti, greitai suprato, jog tikroji jo svajonė – visai ne vadyba.

MyWok

Darbą restorane Justinas pradėjo nuo pagalbinių darbų, nuolat mokėsi ir tobulėjo, kol pats ėmėsi gaminti vienus populiariausių pasaulyje, o pastaraisiais metais – ir Lietuvoje, „wok“ patiekalus. Tokie patiekalai gaminami universalioje keptuvėje apvaliu dugnu, kuri naudojama Azijos virtuvėje, būtinai – ant didelės kaitros. Daržovių, mėsos arba žuvies patiekalai, pagaminti tokioje keptuvėje, ir vadinami „wok“ patiekalais.

MyWok

Pamėgęs eksperimentuoti, kurti ir tobulinti receptus, galiausiai prieš daugiau nei metus atidarė pirmąjį restoranėlį „MyWok“ ir ėmėsi burti Azijos virtuvei bei jos patiekalų įvairovei neabejingus žmones. Šį pavasarį Justino suorganizuotas pirmasis ramenų valgymo čempionatas sutraukė ne tik būrį dalyvių, bet ir smalsuolių, kuriems įvairių Azijos šalių patiekalai, pavyzdžiui, populiariosios sriubos „Tom Yum“ ar garsieji Ramenai tapo tikru atradimu pietums ar leidžiant vakarus draugų kompanijoje.

MyWok

„Mano draugams ir artimiesiams sprendimas atidaryti nedidelį Azijos virtuvės patiekalų restoranėlį buvo netikėtas, tačiau jie žinojo, kokie man svarbūs iššūkiai, o stebėdami, kiek daug laiko ir pastangų skiriu maisto gamybai, neatkalbinėjo, visuomet palaikė ir padėjo. Maitinimo verslas nėra lengvas, tačiau kasdienis dinamiškas darbas, bendravimas su klientais, tiekėjais ir kolektyvu mane veda į priekį, skatina dar labiau tobulėti ir veikti“, – kalbėjo J. Gražys. Kaip juokauja, jei nebūtų virtuvės šefas, vis tiek kasdien mielai dirbtų su klientais ir spręstų jų problemas.

MyWok

Prioritetas – maisto kokybė

Justinui svarbu kokybė, todėl, net ir tapęs nedidelio restorano savininku, iki šiol pats sukiojasi virtuvėje ir bendrauja su klientais – su kiekvienu stengiasi užmegzti asmeninį kontaktą.

Nors kulinaro diplomo iki šiol neprireikė, o daugiausia mokosi eksperimentuodamas, pašnekovas pasakojo svajojantis nukeliauti į Aziją, pavyzdžiui, į Ramenų akademiją Japonijoje ir mokytis iš geriausių savo srities profesionalų, o tuomet įgytas žinias pritaikyti Lietuvoje ir toliau populiarinant Azijos virtuvę.

MyWok

Populiariausi ir paties Justino mėgstamiausi patiekalai – makaronai su jautiena ir, žinoma, ramenas. „Didžiausia paslaptis, kad ir kaip banaliai skambėtų, „wok“ patiekalus gaminti su meile. Kita labai svarbi taisyklė, kurios nesilaikant, gali būti sugadinti ir įmantriausi „wok“ patiekalai, – nepadauginti aliejaus ir jo neperkaitinti. Azijos virtuvės patiekalai ruošiami giliose kiniškose keptuvėse ir ant atviros liepsnos, todėl tinkamai paruošus atsiskleidžia išskirtinis jų skonis ir aromatas“, – virtuvės paslaptimis dalijosi šefas.

MyWok

Atidarė restoraną pajūryje

Pirmąjį restoranėlį įkūręs sostinės verslo rajone, šią vasarą Justinas Azijos virtuvės mėgėjų lauks ir Palangoje. Pašnekovas tiki, jog pajūryje pas jį užsuks labiau atsipalaidavę, mažiau skubantys, nuo darbų besiilsintys lankytojai. Meniu kurorte taip pat šiek tiek skirsis nuo siūlomo sostinėje – Justinas žada dar laisviau eksperimentuoti, įtraukti naujų užkandžių.

MyWok

Į gimtinę dėl darbų gausos pašnekovas pasakoja grįžtantis rečiau nei norėtų, tačiau ryšius su artimiausiais draugais palaiko nuolat, su jais susitinka sostinėje. Vis tik pašnekovas sako svarstantis ateityje grįžti gyventi į Gargždus: „Galbūt metas Azijos virtuvę populiarinti ir ten?“