„Tai mano mamos suvalkietės receptas. Atsimenu jį dar nuo vaikystės – mamytė man gamindavo. Tada krakmolo nebuvo galima nusipirkti, tad mama jį ruošdavo iš tarkuotų bulvių: nuspaudusi tarkius gerai perplaudavo nusistovėjusį krakmolą – per kelis vandenius, išdžiovindavo ir turėdavo krakmolo“, – štai tokiais prisiminimais dalijasi nuo gimimo Kalvarijos savivaldybėje gyvenanti Gema.
Užaugusi G. Vilinauskienė šilkinius kukulius gamino jau savo vaikams, o dabar juos verda tik sau ir savo žmogui. Atsimena, kad dirbant Jungėnų kultūros namuose ne visada buvo laiko „žaisti“ su kukuliais. Užtat dabar, būdama pensijoje turi kur kas daugiau laiko ir prisiminusi senus gerus receptus juos virtuvėje atgaivina.
Šilkinius kukulius Gema paprastai gamina vakarienei ir patiekia pagal norą – saldžius (su grietine, uogiene) arba sūrius (tik su grietine).
Šilkiniai kukuliukai
Reikės:
500 g varškės
1 kiaušinio
75 g miltų
75 g krakmolo
druskos
Gaminimas
Iš varškės, kiaušinio, miltų, krakmolo ir žiupsnelio druskos užmaišo tešlą. Ji turi nelipti prie rankų.
Į užvirusį vandenį deda putpelės kiaušinio dydžio rutuliukus.
Kai iškyla į paviršių, paverda 5–8 minutes. Išgriebia ir patiekia.
Skaitytojai komentuodami rekomendavo krakmolo dėti ir į verdantį vandenį, tačiau Gema pabrėžė verdanti šilkinius kukulius tik vandenyje.