„Užaugau žvejų giminėje, tad matydavau kaip žuvienė verdama. Be to, tai būdavo ne kasdienis, o daugiau šventinis maistas, kuriuo visuomet vaišindavome svečius. Gal dėl to, atrodo, ir žuvienė ypatingesnė, skonio daugiau atsiranda. O kada pats pradėjau ją virti, nė nepamenu“, – sako Kostas.
Pasak žvejoti mėgstančio Kosto, gerai žuvienei reikalinga šviežia žuvis, nesvarbu, ar pagauta jūroje ar ežere.
Paragauti Kosto virtos žuvienės dažniausiai galima Palūšėje vykstančiose šventėse. „Žuvienės virimas nėra mano darbas – tai hobis, gal dėl to man tai tarsi ritualas. Palūšėje vasaros sezonu nuomoju valtis, baidares, tad keliautojams pageidaujant niekada neatsisakau ją išvirti“, – sako K. Danilevičius.
Kostas žuvienę rekomenduoja virti lauke, ant laužo. O svarbiausi ingredientai – vanduo ir žuvis. Dažniausia proporcija – 1 dalis žuvies ir 2 dalys vandens.
Be to, Kostas sako, kad žuvienė ypatinga tuomet, kai verdama ežero, kuriame ir pagauta žuvis, vandenyje, tiesiog jį ilgiau reikia pavirti.
„Niekada nepilu vandens iš šulinio ar iš čiaupo. Jei ežero vanduo nėra tinkamas, tuomet jo atsivežu iš šaltinio“, – akcentavo Kostas.
Reikės:
2 kg šviežios žuvies
6 litrų vandens
3-4 vnt. svogūnų
Žiupsnis druskos,
Žiupsnis maltų juodųjų pipirų
Keletas juodų ir kvepenčiųjų pipirų žirnelių
Grietinė (pasiskaninimui)
Gaminame:
* Stambiai supjaustome svogūnus.
* Katile ant laužo užverdame vandenį kartu su supjaustytais svogūnais ir užvirus šiek tiek paverdame.
* Tuomet sudedame žuvį, prieskonius ir paverdame dar 5 minutes.
* Žuvienę supilsčius į lėkštes ją galima pasiskaninti grietine.
Skanaus.