Kaip pranešime žiniasklaidai sako prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič, norint pasigaminti minkštą, purią mielinę tešlą, kaip kadaise gamino močiutės, – tereikia tinkamai pasirinkti ingredientus ir turėti šiek tiek kantrybės.
Kaip išsirinkti ingredientus?
Miltai. Tam, kad geriau kiltų, mielinei tešlai reikia miltų su kuo daugiau glitimo, todėl juos renkantis – svarbu atkreipti į tai dėmesį. Trapios ar biskvitinės tešlos gaminiams tinka miltai, turintys mažiau glitimo.
Laikyti šiltai ar šaltai. Dalyje receptų nurodoma, kad mielinę tešlą tam, kad ji iškiltų, reikėtų palikti šiltai, kituose – šaltai, dar kituose patariama kildinamą tešlą laikyti įkaitintoje orkaitėje. Iš tiesų viskas priklauso nuo konkretaus recepto ir kepinio, o optimali tešlos kildinimo temperatūra daugeliui kepinių siekia maždaug 24–27 laipsnių.
Jei ten, kur kildinama tešla, yra vėsiau, tešla iškils, tik tai užtruks kiek ilgiau. Šaldytuve kildintą tešlą prieš kepant reikėtų palikti sušilti kambario temperatūroje.
Universali mielinė tešla
Universaliai mielinei tešlai pasigaminti reikės:
500 ml pieno,
800 g miltų,
11 g sausų mielių,
2 v. š. cukraus,
1 a. š. druskos,
3 v. š. alyvuogių, aliejaus.
Saldi mielinė tešla
Saldžiai mielinei tešlai pasigaminti reikės:
250 ml pieno,
80 g cukraus,
125 g sviesto (kambario temperatūros),
2 kiaušinių,
640 g miltų,
1 v. š. sausų mielių,
žiupsnelio druskos.
* Pieną supilkite į puodą ir pašildykite iki 45 laipsnių. Imkite didelį dubenį, supilkite pieną ir dėkite mieles. Maišykite, kol jos ištirps.
* Ten pat sudėkite sviestą, cukrų ir druską, įmuškite kiaušinius. Išmaišykite iki vientisos masės. Nuolat maišydami po truputį į masę suberkite miltus. Tešla turi būti puri ir lipni.
* Tuomet išverskite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir rankomis minkykite tol, kol tešla pasidarys elastinga.
* Paruoštą tešlą galite užšaldyti arba norimus kepinius gaminkite iškart.
Jums reikės:
800 g mielinės tešlos
1 kiaušinio
12 pieniškų dešrelių
2 v. š. sezamų sėklų
Gaminame:
* Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Jau paruoštą mielinę tešlą dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočiokite iki 5 mm storio. Supjaustykite tešlos lakštą 2–3 cm pločio juostelėmis.
* Kiekvieną dešrelę kruopščiai apsukite tešlos juostele ir sudėkite bandeles į kepimo popieriumi išklotą skardą.
* Dubenėlyje išplakite kiaušinį. Kiekvienos bandelės viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir užberkite sezamų sėklų.
* Kepkite orkaitėje apie 30 minučių. Skanaus!
Jums reikės:
800 g mielinės tešlos
6 v. š. mėgstamos uogienės
60 g juodojo šokolado
30 ml pieno
Gaminame:
* Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Imkite paruoštą saldžią mielinę tešlą ir iškočiokite didelį ovalą. Gausiai ištepkite uogiene ir susukite. Supjaustykite suktinį į 12 vienodų gabalėlių.
* Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite uogiene išteptus tešlos gabalėlius. Laikykite indą šiltoje vietoje apie 1 val. – tešla turi pakilti.
* Kai pakils, kepkite orkaitėje apie 40 min. Nepamirškite padaryti šokolado glajaus – ant garų vonelės ištirpinkite šokoladą, pilkite pieno ir maišykite tol, kol šokoladas taps tąsus.
* Iškeptas bandeles aptepkite šokoladu glajumi – skanaus!