Kolagenas ir odai reikalingas kaip oras.
O „atjauninti“ jį gali padėti tam tikruose produktuose – tarp jų ir tradiciškai rudeniniais laikomuose – esančios maistinės medžiagos, vitaminai ir mikroelementai.
Baltymai. Jie būtini aminorūgščių ir baltymų sintezei organizme, dalyvauja audinių regeneracijos procesuose.
Kur yra: vištienoje, kalakutienoje, kiaušinių baltyme, rudagalvėse menkėse, sterkuose, kuprėse ir kt.
Mėsoje taip pat yra sąnarių jungiamiesiems audiniams būtino cinko.
Vitaminas C. Dalyvauja kolageno sintezėje – veikia tam tikrus fermentus. Jis didina sąnarių atsparumą, slopina uždegimą.
Kur yra: erškėtuogėse, serbentuose, baltagūžiuose kopūstuose, raudonose paprikose, obuoliuose, šaltalankiuose, persimonuose.
Siera. Nepaprastai svarbus kolageno sintezei ir tam tikrų glikozaminoglikanų, esančių kremzlėje, komponentas.
Kur yra: kopūstuose, svogūnuose, kruopose, ankštinėse daržovėse, krienuose, vynuogėse, obuoliuose, česnakuose, liesoje jautienoje, žuvyje, vištų kiaušiniuose.
Sąnarių kremzlėms taip pat į naudą maistas, turintis želatinos. Pavyzdžiui, vištienos šaltiena arba juodųjų serbentų želė.
Patarimas
Pakenkti sąnario kremzliniam audiniui gali: rūkytas maistas, pomidorai ir kiti bulviniai augalai.
Taip pat raudona mėsa (jautiena – ypač kepta arba vytinta). Jeigu skauda sąnariai, reikėtų atsisakyti ir konservų.