Kolagenas ir odai reikalingas kaip oras.

O „atjauninti“ jį gali padėti tam tikruose produktuose – tarp jų ir tradiciškai rudeniniais laikomuose – esančios maistinės medžiagos, vitaminai ir mikroelementai.

Baltymai. Jie būtini aminorūgščių ir baltymų sintezei organizme, dalyvauja audinių regeneracijos procesuose.

Kur yra: vištienoje, kalakutienoje, kiaušinių baltyme, rudagalvėse menkėse, sterkuose, kuprėse ir kt.

Mėsoje taip pat yra sąnarių jungiamiesiems audiniams būtino cinko.

Sąnarius skauda

Vitaminas C. Dalyvauja kolageno sintezėje – veikia tam tikrus fermentus. Jis didina sąnarių atsparumą, slopina uždegimą.

Kur yra: erškėtuogėse, serbentuose, baltagūžiuose kopūstuose, raudonose paprikose, obuoliuose, šaltalankiuose, persimonuose.

Siera. Nepaprastai svarbus kolageno sintezei ir tam tikrų glikozaminoglikanų, esančių kremzlėje, komponentas.

kopūstai

Kur yra: kopūstuose, svogūnuose, kruopose, ankštinėse daržovėse, krienuose, vynuogėse, obuoliuose, česnakuose, liesoje jautienoje, žuvyje, vištų kiaušiniuose.

Sąnarių kremzlėms taip pat į naudą maistas, turintis želatinos. Pavyzdžiui, vištienos šaltiena arba juodųjų serbentų želė.

Receptai - 42

Patarimas

  • Pakenkti sąnario kremzliniam audiniui gali: rūkytas maistas, pomidorai ir kiti bulviniai augalai.

  • Taip pat raudona mėsa (jautiena – ypač kepta arba vytinta). Jeigu skauda sąnariai, reikėtų atsisakyti ir konservų.