Kad svilėsių ir sutirštėjusių riebalų vaizdas bent kiek mažiau gadintų nuotaiką, siūlome prisiminti toliau išvardytus patarimus iš portalo „Expert Home Tips“. Kai kurie iš jų, tikėtina, nustebins, tačiau jei jais pasinaudosite, neteks daug vargti, kad puodai ir keptuvės vėl suspindėtų it nauji.
1. Prisvilo keptuvė? Pasinaudokite antistatinėmis servetėlėmis
Kempinėms su abrazyviniais paviršiais tikrai galite leisti pailsėti, kadangi egzistuoja antistatinės servetėlės. Jos ypač efektyviai kovoja su svilėsiais, o jei tuo abejojate, tai imkite ir išmėginkite.
Pripilkite į prisvilusią keptuvę ar puodą karšto vandens ir įpilkite šiek tik indų ploviklio. Tada įklokite į vidų antistatinę servetėlę ir valandą palikite pamirkti. Kai valanda praeis, visi nešvarumai turėtų lengvai pasišalinti. Kiek pavalyti gal ir reikės, bet ypač uoliai šveisti – tikrai ne.
2. Puodui iššveisti tiks aliuminio folija
Aliuminio folija – tai nepamainoma pagalbininkė, jei maistas pridegė prie puodo arba į orkaitę kišamos skardos. Ji ypač pasiteisina, jei tenka šalinti svilėsius nuo stiklo arba didelių kepimo skardų.
Jei ruošiatės darbuotis su folija, patartina apsimauti gumines pirštines: tada bus patogiau suimti foliją, be to, pirštai bus apsaugoti nuo aštrių folijos kampų.
Atsiplėškite nemenką lakštą folijos ir jį sulamdykite taip, kad gautumėte rutuliuką. Puodą arba skardą reikia iš anksto pamirkyti karštame vandenyje, į kurį įpilta indų ploviklio. Kai indas kiek pamirks, pašveiskite jį folijos rutuliuku. Netruksite įsitikinti, kad svilėsius ir kitus priskretusius nešvarumus su juo pašalinti kur kas lengviau nei su bet kuria kita lig šiolei naudota priemone.
3. Obuolių actas ir geriamoji soda privers keptuves sušvytėti
4. Pravers ir gabalinis cukrus
Patarimas naudoti gabalinį cukrų, matyt, yra vienas iš labiausiai netikėtų, bet šis produktas iš tiesų veiksmingas.
Lygiai kaip aliuminio folijos rutuliukai, cukraus kubeliai turi aštrias briaunas, todėl puikiai nugramdo prie puodo dugno priskretusius nešvarumus.
Visų prima, puodą arba keptuvę reikia pamirkyti pripylus vandens su indų plovikliu. Kai tai atliksite, išpilkite iš indo skystį ir imkitės šveitimo. Skysčio neturi likti todėl, kad cukrus neimtų tirpti.
5. Dar vienas stebukladarys – rabarbaras
Šis patarimas – iš liaudies išminties lobyno. Gal ir mažai kas žino, tačiau dar praeito amžiaus viduryje švarindamos keptuves namų šeimininkės kliaudavosi rabarbarais.
Kadangi itin veiksmingų priemonių asortimentas kitados buvo daug skurdesnis nei dabar, tekdavo pasitelkti išmonę. Kaip buvo elgiamasi prisvilus keptuvei? Maždaug 10 minučių joje buvo verdami rabarbarai. Po tokios procedūros keptuvę telikdavo išplauti kaip įprastai.