Eksperimentas virtuvėje
„Dažnas gūžčioja pečiais – kam viso to reikia, jei prekybcentriuose ištisus metus yra šviežių daržovių ir prieskoninių žolelių. Ir jie savaip teisūs – jei žmogus gyvena urbanistinį gyvenimą, pats neaugina jokių valgomų augalų, turbūt jam ir neverta kimšti į stiklainius neaišku kaip augintų daržovių ar šaldyti nežinia kaip augintus prieskonius. Tačiau turint šiltnamį ar daržą (ir nebūtinai savo, galbūt mamos ar tetos kieme), labai smagu išsaugoti tuos vasaros aromatus ir skonius žiemai“, – pataria maisto tinklaraštininkė.
Kalbant apie krapų išsaugojimą žiemai pirma asociacija Renatai yra šaldymas ir sako šaldiklyje visada turinti dėžutę, kurioje tūno stambiai kapoti krapų lapeliai. Ruošdama šaldymui maisto ekspertė krapų kotų neišmeta, juos džiovina ir naudoja marinuodama ar raugdama daržoves, taip pat jais gardina sriubas, sodrius troškinius.
Sulaukė daugiausia komplimentų
„Sumanymas aliejumi užpilti krapus pasiteisino šimtu procentų! Jei ištraukti iš šaldiklio lapeliai jau būna praradę formą ir žalią spalvą, tai aliejuje laikomi krapai išlieka švieži ir nepakeitę formos. Svarbiausias momentas ruošiant šį konservą yra sąlyčio su vandeniu nebuvimas. Nuskintus krapus kruopščiai atrenku, bet neplaunu, o jeigu visi jie žemėti, tai plaunu po tekančiu vandeniu ir ilgai džiovinu, kad neliktų nė lašelio vandens“, – akcentuoja tinklalapio „Kūmutės virtuvė“kūrėja.
Krapus Renata supjausto, talpiai sudeda į švarius stiklainius ir užpila iki pat viršaus tyru aliejumi. Geriausia naudoti mažiausiai kvapo turintį aliejų – saulėgrąžų ar pirktinį rapsų. Tada indelius užsuka švariais dangteliais ir deda į šaldytuvą. „Neatidarytus stiklainius galima laikyti rūsyje, o atidarius jau reikėtų sandėliuoti šaltai. Pradarius stiklainį krapus derėtų sunaudoti per ~10-14 dienų. Todėl ir gaminu nedidelės talpos stiklainiuose. Rūsyje nepradarytus esu išlaikiusi ir 2 metus“, – pataria.
Šitokiu būdu tinklaraštininkė krapų žiemai gamina daug – dažniausiai iš pirmo krapų derliaus ir jau rudeniop iš paskutinio.
R. Šniolienė šių krapų rekomenduoja dėti ant virtų ar keptų bulvių, šviežių salotų, keptos žuvies, varškės sūrio, fermentinio sūrio.
„Daugiausia komplimentų sulaukė lašišos kepsniai, prieš kepimo ant žarijų pabaigą patepti šiuo prieskoniniu aliejumi. Ir šviežios su lupenomis virtos bulvės, palaistytos šiuo gardėsiu“, – dalijasi geriausiais receptasi R. Šniolienė.
Tokiu pat metodu Renata yra gaminusi ir kalendrų, salierų, pankolių lapelius, visgi krapai, sako, nurungė visus juos. Nors, reikia pastebėti, laikėsi taip pat gerai.