„Manęs dažnai paklausia, iš kur ateina idėjos naujiems patiekalams. Aš atsakau, kad idėjos – visur aplinkui, tik jei jų neužsirašau, iš karto pamirštu. Tačiau šio patiekalo istoriją atsimenu puikiai – lankiausi JAV ir viename žurnale skaičiau, kaip gerai iškepti mėsą ant grotelių“, – sako B. Nicholson.
Pasak jos, svarbiausia – mėsą pirma šiek tiek apvirti sūrime. Tuomet sutrumpėja šonkauliukų paruošimo laikas, jie tampa minkštesni, mažiau riebūs, o taip paruošti šonkauliukai neturi lygių. Kaip garnyrą tokiems šonkauliukams Beata siūlo orkaitėje keptas daržoves.
Geriausi šonkauliai (6–8 porcijos)
Reikės:
- 2–3 kg kiaulienos šonkaulių
- druskos, įvairių pipirų, kelių lauro lapelių
- 1–2 svogūnų
Padažui:
- 1 šaukšto medaus
- 2 šaukštų pomidorų padažo
- 2 šaukštų sojos padažo
- 1 šaukšto grūdėtų garstyčių
- po 2 šaukštelius raudonėlių ir saldžiosios paprikos
- 1 šaukštelio džiovinto česnako
- ½ svogūno
- 2–3 cm tarkuoto imbiero šaknies
Kepti brokoliai ir žiediniai kopūstai (6–8 porcijos)
Reikės:
- 1 žiedinio kopūsto
- 1 brokolio
- kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
- druskos
- šviežiai maltų pipirų
Gaminimas:
- Kiaulienos šonkaulius pasūdykite ir dėkite į sūdytą vandenį. Į puodą taip pat dėkite į ketvirčius padalintą svogūną, kelis lauro lapus ir įvairių pipirų. Puodą užvirkite ir leiskite ant mažos ugnies virti apie valandą.
- Išvirus šonkaulius išimkite iš puodo, gerai nuvarvinkite, leiskite pravėsti.
- Paruoškite šonkauliukų marinatą: dubenėlyje išmaišykite medų, pomidorų, sojos padažus, garstyčias ir prieskonius.
- Į kepimo formą dėkite apvirtus šonkaulius, juos ištepkite dalimi marinato ir pašaukite į 190–200 laipsnių orkaitę, kepkite apie 15 min. Joms praėjus šonkaulius reikia apversti, vėl ištepti marinatu ir kepti dar 15 min., procedūrą vėl pakartoti. Iš viso šonkauliai kepa 45 min.
- Kol šonkauliai kepa – pasigaminkite garnyrą. Žiedinį kopūstą ir brokolį supjaustykite stambiais gabalėliais, dėkite į kepimo formą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Dėkite kepti kartu su šonkauliais. Daržovės keps apie 45 min., o baigiant kepti užbarstykite kietojo sūrio.
Kaip pagaminti šonkauliukus, žiūrėkite videoreportaže.