Jiems reikia daugiau vitamino C
Vitaminas C organizme skatina audinių regeneraciją, daugelį organizmo gyvybinių procesų. Pavyzdžiui, jis reikalingas tulžies veiklai – trūkstant vitamino C greičiau formuojasi tulžies akmenys. Vitaminas C itin svarbus ir geležies įsisavinimui. Jis turi įtakos blogojo (MTL) cholesterolio didėjimui, ir gerojo (DTL) mažėjimui: esant vitamino C trūkumui formuojasi perteklinis cholesterolis (hipercholesterolemija), o tai turi įtakos širdies ir kraujagyslių ligų formavimuisi. Pakankamas vitamino C kiekis organizme stabdo ir vėžinių ląstelių atsiradimą. Taip pat vitaminas C dalyvauja kolageno gamyboje, kuris svarbus kaulams, odai, sąnariams.
Vitaminas C slopina uždegimus, didina serotonino ir dopamino gamybą, yra svarbus depresijos prevencijai bei dalyvauja sunkiųjų metalų šalinimo procese.
Padidintos vitamino C dozės rekomenduojamos sergantiems vėžiu arba dirbantiems labai užterštoje aplinkoje. Jo daugiau turėtų vartoti ir žmonės turintys žalingų įpročių (vartojantys alkoholį ar rūkantys), gaunantys daug ultravioletinių spindulių, sergantys depresija ar patiriantys daug streso.
Kokie požymiai rodo, kad trūksta vitamino C?
Esant dideliam vitamino C deficitui, anot R. Bogušienės, atsiranda kaulų skausmas, kraujuojančios žaizdos odoje, iš nosies, dantenų, taip pat prastai gyja žaizdos, slenka plaukai, pasireiškia apetito stoka, susiformuoja skorbutas.
Maistas, kuriame gausu vitamino C
Iš vaisių daugiausia vitamino C turi apelsinai, greipfrutai, citrinos, kiviai, ananasai, obuoliai, kriaušės, iš uogų – erškėtrožes, spanguolės, juodieji serbentai, braškės, iš daržovių – rauginti kopūstai, paprikos, brokoliai, briuseliniai kopūstai, kalafiorai, kale salotos, špinatai, petražolės, krapai.
Gaminimo būdai, kai šliktų daugiausiai antioksidantų?
Terminio apdorojimo metu vitaminas C skyla, ir jo lieka mažiau arba visai nelieka maiste. Anot „Sveikatai palankus“ įkūrėjos, termiškai apdorodami maistą vidutiniškai netenkame net apie 40 proc. vitamino C!
Pats sveikiausias maisto ruošimo būdas – virimas vandens garuose, toliau seka troškinimas su nedideliu kiekiu vandens (ant viryklės ar orkaitėje), ir galiausiai – virimas vandenyje ar kepimas orkaitėje.
„Todėl visada pirmiausia siūlau rinktis virimą garuose arba troškinimą. Paruoštas žalias salotas reikia valgyti iš karto, nes kuo ilgiau pastovi, tuo mažiau vitamino C jose lieka“, – sako, R. Bogušienė.
„Jų galima ir neatšildyti – tiesiog dėti verdant sriubą ar troškinį, arba šaldytas uogas beriant į pyragus, tam kad fermentas, skaidantis vitaminą C, nespėtų padaryti savo juodo darbo“, – primena R. Bogušienė.
Anot jos, nereiktų pamiršti mums įprastų šakninių daržovių bei moliūgų, kopūstų, brokolių. „Nuolat maistą gardinkite prieskoninėmis žolelėmis (geriausia jau paruoštą – ir atrodys estetiškiau, ir nauda bus didesnė), pavyzdžiui, petražolėmis, krapais, kalendra“, – pataria dietistė.
Pavyzdžiui, suvalgius 100 gramų brokolio, gausime visą minimalią paros vitamino C normą – apie 80 mg. Suvalgę tiek pat paprikos – net 140 mg vitamino C!
Šaltalankiai – puikus vitamino C šaltinis
Šiuo metu Lietuvoje galima rasti ir sveikatai naudingų šaltalankio uogų produktų.O šaltalankių uogos yra puikus vitamino C, stipraus antioksidanto, žinomo dėl savo imunitetą stiprinančių savybių, šaltinis.
Vitaminas C padeda palaikyti imuninę sistemą, didindamas baltųjų kraujo kūnelių, kurie atlieka svarbų vaidmenį kovojant su infekcijomis, gamybą ir funkciją.
Antioksidantai padeda kovoti su oksidaciniu stresu, kurį sukelia laisvieji radikalai, kurių gali padidėti šaltuoju metų laiku dėl tokių veiksnių kaip šaltesnis oras ir sumažėjęs aktyvumas lauke. Oksidacinio streso mažinimas palaiko bendrą sveikatą ir gerovę. Gausus karotinoidų kiekis šaltalankiuose gali būti naudingas odos sveikatai. Karotinoidai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir gali padėti apsaugoti odą nuo žalos, kurią sukelia atšiaurios oro sąlygos bei žema temperatūra.
Gardinkite mėsos ir žuvies patiekalus
Dietistė R. Bogušienė ragina rinktis ekologiškus vaisius ir daržoves, jei tik yra tokia galimybė: „Kai kurie tyrimai rodo, kad vitamino C kiekis didžiausias, jei vaisiai, uogos ir daržovės užauginami ekologiškai, be cheminių medžiagų. Žinoma, svarbu vartoti kuo šviežesnius, nes laikui bėgant vitamino C mažėja dėl – laikymo sąlygų“.
Nepamirškime, jog mėsos ir žuvies produktus bei salotų padažus galime pagardinti citrina. Vienoje citrinoje yra apie 30 mg vitamino C. Daugiau vitamino C išlaikysite bulves virdami ar kepdami orkaitėje su lupena.
Ar reikia maisto papildų?
Dietistė R. Bogušienė tvirtina, kad akivaizdu viena – vitamino C organizmas pats nesintetina ir jį turime gauti su maistu ar maisto papildais. Jei maitinamės subalansuotai ir racione pakankamai antioksidantų (daržovių, vaisių ir uogų), tai vitamino C turėtų pakakti. Jei vis dėlto prireikė papildomo vitamino C, tai sintetinė askorbo rūgštis nėra lengvai pasisavinama organizmo ir tiesiog pasišalina su šlapimu.
„Todėl verta vaistinėse paieškoti natūralios kilmės vitamino C preparatų, jų pasisavinimas kur kas efektyvesnis. Perdozuoti šio vitamino išties sudėtinga, net iki 1000 mg dozė per parą dar vadinama saugia (norint tokius kiekius vartoti būtina pasitarti su gydytoju). Jei vis dėlto taip nutiktų, galite pradėti viduriuoti, jausti skrandžio, vidurių spazmus ar šlapimo pūslės sudirgimą,“ – įspėja dietistė.