Kaip pranešime žiniaskliadai teigia japoniškos arbatos namų „Yugen Tea“ savininkė Giedrė Trumpienė, arbata galima vadinti tik tuos gėrimus, kurie yra pagaminti iš specifinio augalo Camellia sinensis.
Ar visose arbatose yra kofeino?
G. Trumpienės teigimu, arbatos vartojimo įpročiai yra labai individualūs, kadangi kiekvieno organizmas skirtingai reaguoja į kofeiną. Todėl ir pasirinkimas, kokią arbatą vartoti, priklauso nuo kiekvieno iš mūsų poreikių.
„Kiekvienoje arbatoje yra kofeino. Tačiau nemažai įtakos turi ir paruošimo būdas. Kofeinas į arbatos skystį pradeda skirtis 40-50 laipsnių temperatūroje. Kuo aukštesnė temperatūra ir kuo labiau ilginamas užpylimo laikas, tuo daugiau kofeino išsiskiria. Vis dėlto, daugiausia kofeino yra matcha arbatoje, nes gerdami šį ritualinį gėrimą sunaudojame visą arbatos lapelį, tai ir cheminių medžiagų joje yra daugiausia“, – pasakojo G. Trumpienė.
Kaip derinti arbatą su maistu?
Anot G. Trumpienės, viena iš dažniausių klaidų, kurią darome gerdami arbatą – vartojame ją vietoje šilto vandens, tačiau pamirštame, kad arbata yra lygiavertis gėrimas vynui, kuris, atsižvelgiant į skonio natas, gali būti derinamas su maistu.
„Yra net tam tikros arbatos rūšys, kurios su laiku tik gerėja, visai kaip vynas. Iš tiesų, arbatos derinamos ne tik su maistu, bet ir su įvairiais desertais“, – sakė arbatos ekspertė.
Pavyzdžiui, žalioji arbata derinama su kokosiniais, braškiniais, avietiniais, uogų skonio desertais. Matcha puikiai dera su vanile. Žaliosios arbatos porūšiai tinka vartoti su šokoladiniais desertais ar prie dar stipresnio šokoladinio skonio.
Ulongo rūšies arbata, kuri gali turėti daugybę poskonių, kurie priklauso nuo lapelių oksidacijos, todėl šio gėrimo derinimas yra įvairesnis. Pavyzdžiui, mažiau oksiduota ulongo arbata derinama su jūros gėrybėmis, kiniškais garintais koldūnais. Tuo tarpu ulongo porūšius galima derinti su griliaus maistu, tamsia mėsa.
Puero arbatą galima patiekti prie riebesnio maisto ar mėsos, kadangi ši arbatos rūšis pasižymi virškinimą gerinančiomis savybėmis.
„Pasiūlyti deriniai yra gana teoriniai, kadangi tiek kiekviena arbatos rūšis, tiek kiekvienas patiekalas turi subtilias skonio natas, todėl derinant arbatą su maistu reikėtų atsižvelgti į kiekvienos arbatos ir patiekalo savitumą“, – sakė G. Trumpienė.
Beje, arbata vis dažniau tampa konditerijos gaminių sudedamąją dalimi.
Kiek puodelių arbatos galima išgerti per dieną?
Vartojant arbatą svarbu atsižvelgti ne tik į jos skonio savybes ar derėjimą su kitais maisto produktais, bet ir į organizmo reakciją – tam, kad išvengtume arbatos perdozavimo.
„Nors nėra mokslinių tyrimų, kurie nurodo, kiek arbatos puodelių galima išgerti per parą, kiekvienas turėtume atsižvelgti į tai, kaip reaguoja mūsų kūnas. Kai kurių reakcija į kofeiną yra jautresnė, tad arbatą reikėtų vartoti saikingai, kad nesukeltume papildomų sveikatos problemų – pavyzdžiui, širdies permušimų“, – pasakoja.
Ieškantiems tinkamiausios ir mėgstamiausios arbatos, ekspertė pataria būti drąsiems, bandyti skirtingų skonių arbatą ir gerti ją nesaldintą – tik taip galima pajusti tikrąjį arbatos skonį.