Supermaistu vadinama produktų grupė, esanti tarp įprastinio maisto ir maisto papildų. Iš jo neverdame sriubos ir negaminame kepsnių, tačiau ir neseikėjame griežtai pagal instrukciją kapsulėmis ar lašiukais. Griežtos ribos, kas yra supermaistas, o kas ne, nėra. Pavyzdžiui, kasdien ant patiekalų pilamas extra virgin alyvuogių aliejus ar į gėrimą suplakami matcha milteliai savo verte yra grynų gryniausias supermaistas, nors taip jo nevadiname. Žinoma, supermaistu jie yra tik tuomet, kai aukštos kokybės. Taip pat svarbu, kad jų supermaistingumas nebūtų sugadintas įvairiais priedais. Tarkime, aukštos kokybės kakava, geriama be cukraus, bus supermaistas, o su cukrumi – tiesiog kakava, net jei ir kokybiška. Polifenolių gausus alyvuogių aliejus bus supermaistas, o tiesiog malonus aliejus – kulinarijos dalis.
Kokiems tikslams dažniausiai supermaistą vartojame?
Energijai ir gyvybingumui
Energijai ir gyvybingumui renkamės įvairias egzotiškas uogas – acai, guaranos, acerolos, goji – džiovintas, milteliais ar sultimis. Šios egzotiškos uogos lietuviškai vadinasi keistokai, ne visada galima atpažinti kuri yra kuri: acai – tai aliejinių kopūstpalmių, goji – dygliuotojo ožerškio, acerola – kraštuotųjų malpigijų, guarana – gvaraninių paulinijų uogos.
Energijai taip pat vartojami kviečių želmenys, kakava, matcha. „Assorti“ turi ypač platų žaliosios arbatos matcha pasirinkimą – nuo paprastos kulinarinės iki ekologiškos ritualinės.

Kaip taisyklė, šie augalai daro įvairiapusį teigiamą poveikį organizmui – teikia energiją, vitaminus, mineralus, veikia prieš oksidaciją. Šalia žinomų tokio supermaisto pavyzdžių reikia nepamiršti, kad praktiškai visos uogos ir prieskoniai bei prieskoninės žolelės turi antioksidacinį poveikį, jei valgomos be cukraus. Daugiausia mokslinių tyrimų atlikta ir viešinama apie žaliosios arbatos ir matcha naudą, bet pastaruoju metu daug informacijos ir apie ciberžolės priešuždegiminį poveikį. Jos privalumas – paprastas vartojimas. Tinka dėti kone į visus patiekalus, juolab kad gana neutralus skonis. Tačiau įsisavinama ji geriausiai su juodu pipiru, todėl patogu turėti jau padarytą mišinį.

JAV jau kuris laikas labai populiarios yra šaldytos acai uogos, jų pagrindu ruošiami sausi pusryčiai. Tik mums neįprasta, kad pusryčiai tokie šalti. Mados iš Amerikos laipsniškai persikelia į Europą, tai nenustebčiau, jei acai būtų sezono žvaigždė. „Assorti“ siūlo ne tik ekologiškus acai miltelius, bet ir šaldytas acai uogas su bananais – jau paruoštą valgyti supersveiką šerbetą.
Svarbūs ir riebalai. Dėl polifenolių gausos labiausiai žinomas alyvuogių aliejus. Tik kaip minėjau, toli gražu ne kiekvienas extra virgin alyvuogių aliejus jų turi. „Assorti“ siūlo italšką ekologišką „Centumbrie“ alyvuogių aliejų ir dėl polifenolių gausos, ir dėl skonio. (Informacija apie polifenolių kiekį teikiama assorti.lt interneto svetainėje).
Grynai energijai gauti vartojami sotieji riebalai, kaip kokosų ir kakavos aliejus. Jau kuris laikas populiarėja greitam energijos įsisavinimui specialiai iš kokosų aliejaus gaminamas MCT aliejus – vidutinės grandinės riebalai. Reikia turėti omenyje, kad nors formaliai MCT aliejus yra aliejus ir lentynose stovi greta kitų aliejų, vartojamas jis „dozėmis“, ant jo nekepama ir į maistą jis nededamas.

Augaliniai baltymai
Baltymai yra „ant bangos“ jau kuris laikas ir, greičiausia, dar ilgai bus. Nes sportuoti madinga. Sportuojantys žmonės ypač rūpinasi, kad mityboje pakaktų baltymų. Gyvulinės kilmės baltymų paprastai gaunama iš liesos paukštienos ir kiaušinių, varškės ir sūrio. Tačiau nemenkesnis baltymų pasirinkimas yra ir augaliniame maiste – ne tik soja, visi ankštiniai turi daug vertingų baltymų. O valgyti ankštinių patiekalus mėgsta toli gražu ne visi (labiausia dėl to, kad nemoka skaniai pagaminti). Todėl populiaru augalinius baltymus dėti į kokteilius, pusryčių košę ar kitus patiekalus miltelių pavidalu. Beje, daug baltymų turi ir spirulina – gėlavandeniai dumbliai, kurių iš pažiūros baltymingu vargu ar įtartumėm.
Visiems baltyminiams produktams – batonėliams, milteliams, ledams – aktualu skonis, nes gryni baltymai paprastai skanūs nebūna, o skonį ir vaizdą suteikiantys priedai, tokie kaip cukrus, dažikliai, nelabai dera prie sveikos mitybos.
„Assorti“ siūlo „Iswari“ prekinio ženklo ekologiškų grynų augalinių baltymų iš žirnių, rudųjų ryžių, kanapių, baltymų su kitu supermaistu: matcha, spirulina, chlorela, ašvaganda. Taip pat baltymų su skoniu (bananais, karamele) ir virškinimo fermentais. Virškinimo fermentai turi savo funkciją – baltymai nėra pats lengviausias maistas suvirškinti. Svarbu pastebėti, kad visi „Iswari“ prekės ženklo baltymų milteliai yra ekologiški ir be pridėtojo cukraus, taip pat be saldiklių. Juose gausu ne tik baltymų, bet ir mineralų.

Geram virškinimui
Geram virškinimui mums visų pirma reikia skaidulinių medžiagų. Atrodo, kas gali būti paprasčiau? Taip, jei mityba pilnavertė. Tačiau, jei žmonės valgo labai mažai daržovių ir vaisių, laikosi dietos su mažai angliavandenių ar bendrai vartoja mažai augalinio maisto, gali atsirasti maistinių skaidulų trūkumas. Ne visi ir žino, kad mėsoje, žuvyje ir pieno produktuose skaidulinių medžiagų tiesiog nebūna. Tuo tarpu jos yra būtinos sklandžiai žarnyno veiklai. Skaidulinės medžiagos sugeria ir pašalina riebalų perteklių, todėl yra bene prieinamiausias būdas reguliuoti cholesterolį. Kai kurie skaidulų šaltiniai ypatingai palankiai veikia žarnyno vidines sieneles, jas valydami ir atnaujindami – čia visų pirma paminėčiau baltojo gysločio luobeles. Šimte gramų „Iswari“ ekologiškų balkšvojo gysločio sėklų luobelių yra 91 g skaidulinių medžiagų, nulis cukrų. Jas paprasčiausia vartoti su ryškesnio skonio (granatų, spanguolių) sultimis. Išeina toks vaisinis žele.

Beje, kai gerai žarnyno veiklai vartojame gerąsias bakterijas (probiotikus), joms taip pat reikia maisto – skaidulinių medžiagų (prebiotikų), kurias turėtumėm gauti su įprastu maistu, arba sąmoningai pavartoti daugiau skaidulinių medžiagų turinčių produktų. Skaidulinių medžiagų yra daug daržovėse, vaisiuose, sėklose (čija, linų sėmenų, kanapių, moliūgų), viso grūdo kruopose bei duonoje, ankštiniuose.

Norėdami gauti tam tikrų konkrečių medžiagų
Dažniausiai tai yra vitaminas C, magnis, geležis, polinesočiosios riebiosios rūgštys Omega 3. C vitamino ypač daug turi acerola, maca, acai, baobabo milteliai, matcha. Geležies – ciberžolė, moringa, spirulina, kviečių želmenys. Magnio – acai, maca, moringa, matcha. Jūros žolės, ispaninio šalavijo sėklos (čija), linų sėmenys turtingi Omega 3. Kai kurių šių medžiagų supermaiste yra kelis kartus daugiau nei rekomenduojama dienos norma – iš to ir kilo „supermaisto“ reputacija. Ir todėl šių produktų nevartojame dideliais kiekiais – kad ir kokie jie sveiki bebūtų.

Atkreiptinas dėmesys, kad tas pats produktas nebūtinai visais atvejais suteikia visas savo naudas – nelygu kaip vartojame. Tarkime, čija (ispaninio šalavijo) bei kanapių sėklos, linų sėmenys – yra puikūs skaidulų ir Omega 3 šaltiniai. Jei valgysime jas užpiltas vandeniu, sultimis, jogurtu ir išbrinkintas – gausime abi naudas. Jei kepsime duoną su šiomis sėklomis, Omega 3 suirs, liks tik skaidulinių medžiagų nauda. Beje, čijos atveju labai svarbu, kad prieš valgant sėklos būtų išbrinkę.
Kai kurie supermaistai yra turtingi labai įvairiomis maistingomis medžiagomis, kaip antai, moringa, spirulina, peruvinė pipirnė (maca). Moringa, sakyčiau, nepelnytai netapo madinga, nes maistingųjų medžiagų turi įspūdingai, kaip kokia multivitaminų dėžutė.

Nuotaikai
Puikiai žinome, kad gera žalioji arbata ir ypač matcha, taip pat kakava, grynas šokoladas ir guarana pakelia nuotaiką. Taip yra dėl juose esančių medžiagų: teobromino, kofeino, tam tikrų amino rūgščių, magnio. Maistingomis medžiagomis – baltymais, C ir B grupės vitaminais, magniu turtingas maistas bendrai gerina nuotaiką ir savijautą. Beje, kava taip pat laikoma supermaistu. Bet kaip ir kiekvieno supermaisto, jo sveika vartoti saikingai, atsižvelgiant į savo organizmo savybes.

Superpusryčiai
Nemėgstantiems patiems maistingųjų medžiagų skaičiuoti, derinti ir miltelių maišyti, „Assorti“ siūlo specialistų sukurtų „pusryčių dubenėlių“ (Bowls). Į jų sudėtį įeina praktiškai tik supermaistas, pagrindą sudaro linų sėmenys, kanapių sėklos, migdolai, datulės, grikiai, čija, kakava. Nenaudojama jokio cukraus, sirupo ar saldiklio. Juose tikslingai atsižvelgta į maistingųjų medžiagų balansą. Ant jų pakuotės nurodyta ne tik privaloma maistingumo informacija, bet visa įmanoma. „Iswari“ pusryčiai sukurti taip, kad maistingųjų medžiagų būtų ženkli rekomenduojama dienos dozė. Juose gausu baltymų, skaidulinių medžiagų, Omega 3, vitaminų ir mineralų. Svarbu, kad visi jie yra ekologiški, veganiški ir be glitimo – taigi tinkami ir žmonėms su mitybos apribojimais.

Kodėl taip svarbu supermaisto kokybė?
Supermaistą valgome mažais kiekiais. Jį renkamės ne kaip maisto pagrindą, o kaip esenciją, dėl konkretaus ir žinomo poveikio. Žinia, didelė dalis gerųjų maisto savybių tiesiogiai priklauso nuo jo kokybės. Mano minėtųjų polifenolių yra kai kuriuose alyvuogių aliejuose ir kai kurioje kakavoje bei matcha milteliuose. Nėra taip, kad jų būtų kiekviename. Taip pat kaip Omega 3 yra ne kiekvienoje žuvyje, o vitamino D toli gražu ne kiekviename svieste. Karvei, kad duotų vertingą pieną, reikia žolės ir saulės šviesos, žuviai – jūros žolių, vištoms – lauke natūraliai esančio lesalo. Taip ir augalams pilnavertiškai subręsti reikia gerų auginimo sąlygų ir teisingo technologinio apdirbimo.
Kitas svarbus kokybės aspektas – žaliavos švarumas. O supermaistą, įskaitant kakavą, kavą, arbatą, kokosą, prieskonius, vežamės iš tolimų kraštų. Todėl ekologiškumas jiems yra didelis kokybės privalumas bei papildoma garantija.