Viduržemio jūros perlas
Jau nuo neatmenamų laikų per žiemos šventes ant lietuvių stalų puikuodavosi žuvies patiekalai. Daugybė šeimų vis dar saugo advento paprotį ir Kūčių vakarienę mėsos patiekalų neragauja. Vietoje jų dažniausiai patiekiama įvairiai paruošta silkė, džiovintos, sūdytos ar rūkytos žuvys, mišrainės ar miltiniai patiekalai su žuvimi, o didžiuoju patiekalu neretai tampa kepta žuvis.
Žuvies patiekalų mylėtojai tiek per šventes, tiek per didesnius susibūrimus ar ypatingas vakarienes mėgsta gaminti doradą – dažnai vadinamą Viduržemio jūros perlu. Ši žuvis išsiskiria ne tik tuo, kad turi gana mažai smulkių kaulų, bet ir galimomis patiekalų variacijomis, kurias lydi malonus, išraiškingas skonis.
Doradą galima kepti, virti, troškinti ir tai dažnai daroma nepašalinant žuvies galvos bei uodegos. Dažniausiai ši žuvis patiekiama su ryžiais, bulvėmis, daržovėmis. Jos paruošimui naudojami įvairūs prieskoniai, citrina, žolelės. Švelnaus skonio žuviai pagardinti taip pat puikiai tinka pikantiški majonezo pagrindo padažai.
Šventiškiems Kalėdų pietums – kepta dorada su daržovėmis ir Tartar padažu
Maisto tinklaraštininkė Asta Černė, mėgstantiems gaminti namuose geriau žinoma kaip „Saulėta virtuvė“, nuolat eksperimentuoja virtuvėje kurdama išskirtinius receptus. Šį kartą savo skaitytojus ji pradžiugino lengvai paruošiamu dorados receptu, kuris, anot jos, puikiai tiks šventiniam Kalėdų stalui.
A. Černė sako, kad viena pagrindinių šio patiekalo detalių – Tartar padažas, tobulai papildantis orkaitėje keptos žuvies ir daržovių skonių derinį. Kadangi šio padažo pagrindas yra majonezas, maisto tinklaraštininkė rinkosi natūraliomis citrinų sultimis pagardintą švelnaus skonio majonezą.
„Tokius pietus galėčiau valgyti ir kasdien, ir per Kalėdas. Labai paprasta, bet nepaprastai skanu“, – savo kurtu receptu džiaugiasi „Saulėta virtuvė“.