Dabar, kai daugelio lietuvių giminės vieni pluša Didžiojoje Britanijoje, kiti – Norvegijoje, midijų lauktuvių sulaukia ir prie tradicinių patiekalų įpratę tautiečiai. Vienas klausimas: kaip jas pagaminti? Ogi labai paprastai.
Jūrų kriaukles pirmiausia nuvalome. Didžioji dalis kriauklelių, jei šviežios, būna įsikandę jūržolių kuokštus. Šiuos reikia išplėšti – peiliuku, lyg žolės kuokštą, sukąstą mylimos karvutės. Midijos žolių atiduoti nenori, todėl truktelėti vertėtų stipriau.
Kai kurios midijos, lyg smalsaudamos, guli kiek pravėrusios kriaukleles. Tokias verta paėmus pastuksenti į dubens kraštą. Jei midijos gyvos, jos beregint užsičiaupia. Tas, kurios lieka prasižiojusios, geriau nedelsiant mesti lauk – jos negyvos, valgant galima stipriai apsinuodyti.
Dar viena problema – smėlis, dažnai glūdintis midijų kriauklėse. Todėl imame didelį puodą, pripilame labai šalto vandens, įberiame kelias saujas druskos ir sudedame ten midijas. Sūriame vandenyje kriauklės pradeda leisti burbulus, kvėpuoti, o kartu išspjaudo prisiragautą smėlį. Po keliolikos minučių vandenį su smėliu nupilame, ir midijas galima gaminti.
Neretai jūrų kriauklės iš karto verdamos padaže. Man labiau patinka pirmiausia jas pakaitinti, kad atsivertų ir kartu su skystimo likučiais atsikratytų paskutinių nelemto smėlio grūdelių. Todėl dedame midijas į puodą, jokio papildomo skystimo nepilame, ir statome ant viryklės.
Kaitiname uždengę puodą, kol midijos išskiria skystį, o šis užverda. Kaitiname maždaug dešimt minučių, kol kriauklės atsiveria. Nukošiame per sietelį. Kriaukles, kurios neatsivėrė, negailestingai išmetame.
Dabar didesniame puode gaminame padažą. Klasikinis tam naudojamas prieskoninių daržovių derinys – svogūnai, česnakai ir salierų stiebai. Kartais į šią draugiją įtraukiamos ir morkos, bet man jos prie midijų visai netinka.
Taigi, smulkiais kubeliais supjaustome svogūnus, susmulkiname česnakus ir salierų stiebus. Puode ištirpiname šaukštą sviesto – jis padaže labiau dera prie grietinėlės nei aliejus.
Kai sviestas įkaista, jame pirmiausia apkepiname svogūnus, kol pabąla ir suminkštėja. Tada beriame česnakus ir salierus. Aš dar dedu aitriosios čili pastos – sutrintų aitriųjų pipirų. Jei tokios pastos neturite, galite kartu su daržovėmis pakepinti smulkintą aitriąją papriką arba įberti aitriosios paprikos dribsnių.
Druskos nereikia – midijos, gyvenusios jūroje, ir taip sūrios.
Ant apkepusių daržovių supilame pusę stiklinės sauso baltojo vyno. Užviriname, pakaitiname kokią minutę, kol nugaruoja alkoholis, tada pilame riebią grietinėlę. Jei vengiate alkoholio, vietoje jo galite naudoti tokį pat kiekį sultinio. O štai grietinėlė turėtų būti riebi, nes ta, kuri skirta kavai, gali sukrekėti.
Į užvirusį padažą suberiame apvirtas midijas, gerai išmaišome, kad visos kriauklės pasidengtų gardžiu skystimu. Dar pora minučių – ir galima skanauti. Mėgėjai gali apibarstyti išvirtas midijas petražolių arba kalendrų lapeliais.